Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Sikahalpaa

Kuva: Sikahalpaa

Ruuan pitää olla halpaa ja ruuan pitää olla kotimaista, ajatellaan. Muuten kiva mutta ei toimi meillä. Kunhan ei vain halpuutettaisi niin, että kotimainen ruoantuotanto hiipuu olemattomiin.

Ruuan halpuuttaminen on ehkä reilua, jos ajatellaan vain kuluttajia, ei tuottajia. Mutta ei ole reilua väittää, että hintojen lasku olisi otettu vain kaupan omista katteista.

Ruoan hinta laski Suomessa viime vuoden aikana noin kaksi prosenttia, mutta jo 2013 laskuun kääntyneet tuottajahinnat putosivat viime vuoden aikana lähes neljä prosenttia. Tuottajahintojen lasku johtuu pitkälle Venäjän viennin tyrehtymisestä ja maailmanmarkkinahintojen laskusta.

Eri kotimaiset kaupparyhmät kilpailevat keskenään ja Lidlin kanssa hinnan alennuksista, eli kilpailutilanne on kireä, mutta silti hintoja ei laskettaisi, jos kustannukset eivät olisi laskeneet.

Tuottajat sen maksavat ja kuluttajat hyötyvät, Tilastokeskuksen kehittämispäällikkö Ilkka Lehtinen summasi MTV:ssä.
Halpuutus ja reiluutus ovat osin mainoskikkoja: ”Jokaista hinnanalennuksella mainostettua tuotetta kohti löytyy yleensä tuote, jonka hintakehitys voi olla täysin päinvastainen”, on Pellervon taloustutkimuksen tutkimusjohtaja Kyösti Arovuori sanonut (HS 16.1.).

Tiedetään, että Suomessa on vain muutama keskenään kilpaileva toimija, ja ne hallitsevat markkinoita, mutta unohdetaan, että ne kisaavat Euroopan suurinta kauppaketjua, Lidliä, vastaan. Kesko on maailman mittakaavassa sijalla 121 ja S-ryhmä sijalla 73. Lidliä ei hevillä voiteta hintakilpailulla.

Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliiton MTK:n puheenjohtaja Juha Marttila oli ruuan hintakisaa kommentoidessaan silminnähden närkästynyt MTV:n haastattelussa.

Ahdistus maatiloilla on ilmeistä: tunnelmat ovat synkkiä, koska vuodesta 2012 alkaen viljelijöiden tulot ovat pudonneet alle puoleen.
Marttila kysyi, pitääkö jo tinkiä ruokaturvallisuudesta. Kun tavoite on tuottaa suomalaista laaturuokaa suomalaisin normein saksalaisilla hinnoilla, mistä lähdetään normeja laskemaan?

– Luovutaanko salmonellavapaudesta, alammeko pumpata eläimiin antibiootteja vai alammeko repiä sikojen häntiä?

– Jostainhan tämä on aloitettava, jos samoilla hinnoilla ruokaa pitää tuottaa.

Marttilan mukaan vielä viitisen vuotta sitten vallitsi hyvä yhteisymmärrys siitä, että suomalainen ruoka saa maksaa enemmän, koska sitä tuotetaan vastuullisesti ja tuotantonormit ovat korkeammat kuin muualla. Marttilan mielestä juuri kaupan pitää valita, saako suomalainen ruoka maksaa enemmän ja jos ei saa, normeja on laskettava.

Vaikkei tämä ehkä ole demarilehteen sopivaa retoriikkaa, luulisi kotimaisen ruuan laadun ja yleensä kotimaisen ruoan olemassaolon kiinnostavan kaikkia, puoluekannasta riippumatta.

Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskus MTT suosittelee kotimaisen maataloustuotannon ja ruokateollisuuden ylläpitämistä. Jos tuotantoa ajetaan alas, vaarana on tuotantokyvyn ja sitä ylläpitävien toimintojen rapautuminen.
Tutkimuksen mukaan kaksi kolmasosaa suomalaiskuluttajista haluaa syödä kotimaista ruokaa ja tarkistaa ruuan alkuperän – ei ehkä lounasruoan broilerin kotimaata.

Kaikesta Suomessa syötävästä ruoasta noin 80 prosenttia on valmistettu Suomessa, ja ruoan raaka-aineista noin 80 prosenttia on kotimaista alkuperää – vielä, mutta kuinka kauan? Valinta on myös kuluttajan.

Heli Kokko 

12.2.2016 07:57

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva