Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Sana on vapaa

Sana on nyt meillä ja muuallakin todella vapaa – jopa niin, että sananvapauteen liittyvä vastuullisuus pääsee unohtumaan. Sosiaalisessa mediassa jokainen on oman elämänsä journalisti, ja ajatuskulku tuntuu olevan, että jos joku pätee somessa, miksei se olisi totta myös ”reaalimaailmassa”.

 

Suomi on ainakin viisi vuotta peräkkäin ollut kansainvälisessä vertailussa lehdistönvapauden kärkimaa 180 maan vertailussa. Yleisesti lehdistönvapauden tila on maailmalla heikentynyt dramaattisesti.

Toimittajat ilman rajoja ry:n puheenjohtajan Christian Sundgrenin mukaan Suomi on kullan arvoinen maa. ”Ja siitä kannattaa pitää kiinni. Mutta samalla lehdistönvapauteen on panostettava, jotta emme joudu luopumaan paikastamme niin kuin Pisa-tutkimuksissa.”

Sundgren muistuttaa, että media-alalla keskitetään, säästetään ja syötetään samoja uutisia moneen eri kanavaan. ”Tämä on vaarallista pienen maan monivivahteiselle keskustelulle. Me tarvitsemme pieniä ja riippumattomia äänen- ja sanankannattajia. Indeksi kertoo, että kovat talouskuurit Euroopassakin vaimentavat ja yksipuolistavat lehdistönvapautta. Kunhan tätä ei sallittaisi Suomessa.”

Julkisen sanan neuvoston puheenjohtaja Elina Grundström on huolissaan mediamaailman kahtiajakautumisesta, joka tuntuu olevan myös jako perinteiseen mediaan ja uuteen mediaan. Toisella puolella on lähdekriittinen ja faktoihin pohjautuva – tai ainakin niihin pyrkivä – journalismi ja toisella feikkiuutissivut, tahallinen vihanlietsonta jne.

Grundström pelkää, että nuoret jotka ovat oppineet median käytön sukeltamalla suoraan somen viestintävirtaan, eivät välttämättä erota toisistaan valheuutisia ja oikeita uutisia. Grundström kertoi ajatuksistaan Ylen Julkinen sana -radio-ohjelmassa.

Samassa ohjelmassa Grundströmin edeltäjä Risto Uimonen piti merkittävänä JSN:n linjausta keskustelupalstojen mielipiteiden hillitsemiseksi. JSN on laatinut journalistin ohjeisiin liitteeksi säännöt siitä, mitä saa sanoa ja mitä ei.

Toisten mielestä tämä on sensuuria, mutta Uimonen kuittaa väitteet: säännöt ovat sananvapauden vastuullista käyttöä, eivät sensuuria. Uimosen mielestä kaiken minkä voi sanoa räävittömästi, voi sanoa myös asiallisesti toisella tavalla.

Mutta saako taitava sanailija mustan valkoiseksi tai vaikka rasismin humanismiksi? Ainakin monen mielestä sananvapauden nimissä voi sanoa melkein mitä vain ja miten vain. Suomen Pen-klubin puheenjohtajan, kirjailija Sirpa Kähkösen mielestä netti on sananvapauden uhka ja villi länsi, mutta hän lisää että vihan julkituominen ei ole ihmisoikeus (HS 23.1.).

Kirjailija Jari Tervo havainnollisti saman asian pari vuotta sitten Yle-kolumnissaan Innocence of Muslims -YouTubepätkästä. Typerä ja alkeellinen nettivitsi nosti mellakoita ja aiheutti useita kuolemia.

”Saako tällaisen pätkän tehdä ja tuupata sitä kaikkialle maailmaan? Vastaan omaan kysymykseeni lyhyesti: saa. Demokraattisissa yhteiskunnissa vallitsee sananvapaus ja itsensä munaaminen on täysin sallittua.”

Vapauden rajat ovat monasti koetuksella myös taiteen puolella. Ketä esimerkiksi palvelee se, että satiirilehti Charlie Hebdonin uusimmassa numerossa on pilapiirros rannalle kuolleena huuhtoutuneesta pakolaispojasta ja että lehti kysyy, olisiko pojasta tullut aikuisena seksirikollinen?

Sanoilla ja kuvilla ei saa lyödä lyötyjä.

Heli Kokko

29.1.2016 09:00

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva