Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Muovipussia etsimässä

Kuva: Muovipussia etsimässä

”Muovipussin ekana bonganneelle viiden euron palkkio”, totesi aviomieheni seurueellemme, kun laskeuduimme Ruandan pääkaupungin Kigalin lentokentälle. Tiesimme, että muovipussit ovat Ruandassa kiellettyjä, mutta silti Ruandan siisteys ja järjestys yllättivät. Tansanian ja Kenian tienpientareiden roskakasoihin olimme jo turtuneet, nyt naapurimaan roskattomuus kummastutti. Muovipussien bongauskisa tuntui mahdottomalta tehtävältä, kaupoissakin tavarat pakattiin kuitukangaskasseihin tai paperipusseihin.

En missään, en koskaan ole nähnyt niin paljoa puistotyöntekijöitä kuin Kigalissa. Roskakoreja ei ulkona näkynyt, mutta ei myöskään roskia. Ruohokenttiä leikattiin, kukkapenkkejä kitkettiin ja jalkakäytäviä lakaistiin. Kaduilla ja jalkakäytävillä oli joulun jälkeenkin vilinää ja vilskettä. Pimeällä ihmettelimme outoa valoilmiötä, kunnes tajusimme, että täällähän on toimivat katuvalot.

Polkupyörä- ja mopotakseja oli runsaasti tarjolla, ja jokaisella mopokuskilla oli päässään kypärä ja toinen asiakasta varten käsivarrellaan. Turvavöiden käyttö oli autojen etupenkillä pakollista. Poliiseja näkyi isommissa risteyksissä ja pimeän laskeuduttua heillä oli lisävarusteena rynnäkkökiväärit.

Turvatarkastukset olivat tiukat, ja pääkaupungissa tuntui vallitsevan lähes länsimainen järjestys.

Yhdellä aurinkoisen Kigalin kukkulalla sijaitseva kansanmurhan museo toi näkyviin maan synkkääkin synkemmän lähihistorian. Pitkään jatkunut hutujen ja tutsien vihanpito johti huhtikuussa 1994 raakaan kansanmurhaan, jossa 100 päivän aikana sai surmansa yli 800 000 tutsia. Myös maltillisina pidettyjä hutuja löytyi murhattujen joukosta. Miljoonat välttivät teurastuksen pakenemalla naapurimaihin.

Alkujaan hutut olivat olleet maanviljelijöitä ja tutsit heitä vauraampia karjankasvattajia. Tutsi oli, jos omisti yli kymmenen lehmää, ja alle kymmenenpäisellä karjalla kuului hutuihin. Eurooppalaiset siirtomaaherrat toivat Ruandaan rotuopit ja rodulliset käsitteet. Jokaiselle jaettiin rotua todistava henkilökortti, ja vähemmistönä olleille tutseille annettiin etuoikeuksia.

Ruandan kansanmurha oli järkyttävä tragedia, joka todistaa kansanmurhille ominaisen joukkohysterian mielipuolista voimaa. Joukkohysteria voi usuttaa naapurit ja jopa avioparit toisiaan vastaan. Tehokkaan propagandan avulla saatiin kauna, katkeruus ja vihapuhe muuttumaan vihateoiksi. Ruandan veriteot muistuttavat meitä kaikkia myös kansainvälisen puuttumisen ja avunannon tarpeesta. Ruandaan apua ei saatu ajoissa.

Museon ruusutarhassa  yli 250 000 uhrin hautapaikka, ja vieläkin maastosta löydetään hautaan saatettavia. Enää ei kansalaisia jaeta rodullisiin ryhmiin, kaikki ovat nyt ruandalaisia. Erityisesti yhdenmukainen koulutus ja köyhyyden vastainen taistelu yhdistävät kansaa.

Ruanda on pinta-alaltaan pieni, puolet Viroa pienempi, mutta kukkuloiden, vuorten ja laaksojen maa on yli 12 miljoonalla asukkaallaan Afrikan tiheimmin asuttu. Länsimaiden omatunto alkoi kolkuttaa kansanmurhan jälkeen, ja juuri Ruandassa kehitysapu onkin saanut paljon hyvää aikaan. Maa kiinnostaa tällä hetkellä sijoittajia ja talous on nousukiidossa.

Minä voitin muovipussikisan. Käsityömarkkinoilta ostin tuliaisiksi lehmänlantataulun ja hotellissa huomasin sen olevan pakattu tuoksuineen päivineen läpinäkyvään muovipussiin.

Arja Laulainen

22.1.2016 08:00

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva