Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Joulun ihme

Kuva: Joulun ihme

Armon vuonna 2015 vietetään ihmeellistä joulua. Se alkuperäinen joulun ihme lienee kaikille tuttu ja yllätyksetön. Sen sijaan lähes kaikki muu on tänä jouluna poikkeuksellista ja ihmeellistä.

Pari päivää ennen joulua lämpötila huitelee täällä lännessä kylmän kesän lukemia, ja voimme ihan tosissamme laulaa ”Onkos tullut kesä näin talven keskellä?” Metsästä voi joulun suppilovahverot kerätä tuoreina, ja joulupukki joutuu kulkemaan jalasten sijaan pyörien päällä.

Suomalainen hyvinvointiyhteiskunta on tänä jouluna melkoisen sekasorron vallassa. Kansa on jaettu yhä selvemmin kahtia. Hyvätuloiset porskuttavat yhä paremmin, kun taas köyhillä ja pienituloisilla menee yhä huonommin.

Oikeistohallitus suosittelee hyvätuloisille, että he antaisivat vapaaehtoisesti esimerkiksi viikon palkkaansa vastaavan osan hyväntekeväisyyteen tai muuten yhteiskunnan hyväksi. Pienituloisilta ja tavallisilta palkansaajilta sen sijaan otetaan väkisin.
Jopa hallituksen jotkut ministerit voivat piilottaa omaisuuttaan veroparatiiseihin, koska ”se on laillista”.

Kun ammattiyhdistysliike yrittää puolustaa tavallista palkansaajaa, hallitus ja työantajapiirit paheksuvat, ettei ay-väki ymmärrä omaa parastaan, kun se kieltäytyy yhteiskuntasopimuksesta. Hallitus yrittää rajoittaa sopimusoikeutta ja kiristää kansaa pakkolaeilla.
Istuva hallitus on tänä jouluna - runsas puoli vuotta muodostamisensa jälkeen - ehkä epäsuositumpi kuin koskaan aiemmin samassa tilanteessa.

Ihmeellistä tänä jouluna ei siis ole se, että suurin oppositiopuolue SDP on noussut suosituimmaksi puolueeksi - runsas puoli vuotta vaalitappionsa jälkeen.

Tänä jouluna Suomessa ja koko Euroopassa on pakolaisia enemmän kuin koskaan toisen maailmansodan jälkeen. Suuri yllätys ei ole ollut se, että yli 30 000 turvapaikanhakijan saapuminen lyhyessä ajassa Suomeen on herättänyt vastustusta osassa kansaa. Yllättävää sen sijaan on rasismin laajuus ja vastaanottokeskusten polttelu, joita jotkut perussuomalaiset poliitikot tuntuvat puolustavan.

Kun suvaitsemattomuus viime jouluna tarkoitti homofobiaa, merkitsee se nyt aivan muuta. Homot saavat olla nyt rauhassa.

Poikkeuksellista on monessa asiassa myös Satakunnassa, ja ihmeellisyydet tuntuvan tänä jouluna keskittyvän Kokemäenjoen varrelle. Ulvilan yhdeksän vuotta sitten tehtyä Jukka S. Lahden murhaa ei ole vieläkään selvitetty, mutta murhasta pääepäilty Anneli Auer on tänä jouluna lopullisesti vapautettu syyteistä, koska Korkein oikeus ei ottanut asiaa enää käsiteltäväkseen. Hovioikeuden vapauttava tuomio jää voimaan. Mutta voimaan jää varmasti myös ikuinen epäilys Auerin syyttömyydestä/syyllisyydestä.

Jokseenkin yhtä kauan kuin Ulvilan murhatutkimus, on kestänyt Ulvilan kunnallispoliitikkojen riitely. Se alkoi Nauhakaupunki-riidasta, jatkui suunnitellun mutta kariutuneen Pori-liitoksen yhteydessä, ja jatkuu yhä Ulvilan kaupungin taloudenhoidosta. Ihmeellistä on se, että olipa aihe mikä tahansa, vastakkain ovat jokseenkin samat voimat.

Nakkilassa ihmeellistä on tänä jouluna se, että kun vielä muutama vuosi sitten nakkilalaiset olivat valmiita liittymään Harjavaltaan, samaa valmiutta ei enää löydykään, kun kuntaliitosta esittivät aloitteessaan Nakkilan demarit. Onko tässä järkeä?
Entä onko tänä jouluna mikään paremmin kuin viime jouluna?

On. Ei ainakaan täällä Satakunnassa tarvitse pelätä liukastumista, kun haudoille viedään kynttilöitä.

Siispä hyvää joulua.

Jukka Vilponiemi 

23.12.2015 08:37

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko äänestää EU-vaaleissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva