Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Politiikka on silmien avaamista

Kuva: Politiikka on silmien avaamista

Tommy Tabermann on joskus viisaasti ajatellut, että ”rohkeus on sitä, ettet sulje silmiäsi, kun vihdoin saat ne auki”. Edesmennyt edustajakollega oli monesti aikaansa edellä, ja monet hänen viisaat sanansa sopivat niin aikaan kun paikkaankin. Jälleen kerran osuvat sanat uppoavat hyvin tähän aikaan, sillä vaikeina taloudellisina aikoina tarvitaan paljon rohkeutta erottaa jyvät akanoista.

Yhteiskunnallisessa keskustelussa kun esiintyy paljon vääriä väittämiä, puolitotuuksia ja arvolatautuneita tavoitteita, jotka eivät aina edistä yhteiskunnan parasta. Pelottelu- ja sanelupolitiikkakin on takaisin vallankahvassa. Siksi rohkeutta tarvitaan avata silmät ja nähdä, millaista vääryyttä ympärillämme tehdään. Vuoden lopulla on erityisen hyvä aika arvioida kuluneen vuoden aikana tapahtunutta ja tehtyä.

Alkuvuosi 2015 mentiin vanhalla hallituskokoonpanolla, ja kevät oli monin tavoin erikoista aikaa. Hallitusyhteistyö alkoi rakoilla merkittävästi ja yhteisen suunnan kadottaminen näkyi myös vaalikentillä. Keskustan vaalivoitto ei yllättänyt ketään, mutta hallituksen kokoonpano sitäkin pahemmin. Hallitusneuvottelujen aikana hallituksen yhteistyön väitettiin olevan saumatonta ja yhteistyön hengen sanottiin olevan vahva. Monta viikkoa hallitustyötä ei ollut takana, kun ensimmäinen hallituksen sisäinen erimielisyys tuli maahanmuutosta ilmi. Sen sijaan Kreikan tukipaketille löytyi aulis kannatus perussuomalaisten ryhmästä. Riitaa on seurattu monenlaista, uskomattomin vääntö näytelmiin pitkien sotepuukkojen yönä. Poliittisen historian yksi poikkeuksellisimmista tapahtumista todistettiin silloin, kun hallituksen pääministeri Sipilä ehätti uhkailla julkisuudessa vievänsä tasavallan presidentille seuraavana päivänä erokirjeen, jos hänen vaatimuksiinsa ei suostuta. Moiset ainoaa laatuaan olevat tapaukset olisi varmasti voitu välttää, jos hallitusneuvotteluissa olisi käyty tarkemmin keskustelua esimerkiksi sosiaali-ja terveysuudistuksesta.

Tuntuu, että mielenosoituksia ja lakkoja on ollut puolessa vuodessa enemmän kuin koko viime hallituskauden aikana. Hallituksen tekemä politiikka kohahduttaa eduskunnassa ja sen ulkopuolella. Kuka voisi kuvitella, että maltillisina kansalaisina tunnetut suomalaiset ovat ehtineet nousta barrikadeille syystäkin monessa asiassa? Harva olisi voinut kuvitella, että leppoisana ja reiluna tunnetun pääministeri Sipilän hallitus on saanut jo lapset, nuoret, vanhemmat, päiväkotien ammattilaiset, eläkeläiset ja esimerkiksi työntekijät marssimaan kaduilla hallituksen säästö- ja pakkotoimia vastaan. Ensimmäinen mielenosoitus varhaiskasvatusleikkauksia vastaan pidettiin vain pari viikkoa hallituksen muodostamisen jälkeen.

Syksyn aikana oppositiolta on tullut välikysymykset koulutuksesta, liikenteestä, eläkeläisten ja työttömien asemasta ja hallituksen avoimesta lainvalmistelusta. Nämä kaikki ovat tulleet tarpeeseen, sillä hallituksen politiikka on ollut ajoittain todella kohtuutonta ja epäoikeudenmukaista. Sen lisäksi ongelmana eduskuntatyössä on ollut hallituksen antamien lukujen ja puheiden paikkansapitävyys. Jos emme voi oppositiossa luottaa hallituksen antamaan tietoon, niin ihmettelen millaisella pohjalla hallituksen lainvalmistelu on?
On auttamatta selvää, että kulunut vuosi on opettanut, että politiikka on parhaimmillaan silmien avaamista. Menneet eduskuntavaalit eivät kyenneet kertomaan sitä, minkä uuden hallituksen touhut ovat todella tehneet nyt ihmisille selväksi: poliittisten puolueiden linjoissa on todella isoja eroja. Sipilän hallitus on toden totta tehnyt politiikastaan ihmisen kokoista – niin hyvässä kuin pahassa. Pitkästä aikaa politiikan vatulointi on osa työpaikkojen kahvihetkien keskustelua. Kesäkuun konsensus ja ylistys on vaihtunut syksyn edetessä sekaannukseen ja säätämiseen, mille ei tunnu tulevan loppua. Siksi vuoden lopulla on syytä toivoa ja toivottaa joulurauhaa sekä parempaa uutta vuotta.

Krista Kiuru 

18.12.2015 08:24

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva