Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

IHAat tulee - oletko valmis?

Aasi IHAA on Nalle Puh -kirjojen pessimistinen ja surkuhupaisa aasihahmo, joka poikani lapsuusaikoina tuli allemerkinneellekin tutuksi iltasatujen yhteydessä. Aasi, vaikka olikin sydämeltään laaja-alainen, ei juuri koskaan nähnyt tulevaisuudessa mitään hyvää, ja jos näkikin, kätki sen sarkastisiin lohkaisuihinsa.

 

Nyt on kielenkäyttöömme leviämässä aivan muusta yhteydestä uusi IHA, itsehallintoalue. Olemme siirtymässä muiden länsieurooppalaisten maiden tapaan kohti julkista hallintomallia, jossa - totta kai: kansanvaltaisesti - hallintoa harjoitetaan kolmella tasolla: kunnissa, alueilla ja valtion tasolla.

Suureen riemuun, IHAA-Aasin pessimistisen esikuvan mukaan, ei tosin vielä ole aihetta: Uusi IHA on toistaiseksi koko lailla täsmentymätön, hallituksen pihtisynnytyksellä aikaansaama hahmotelma, jonka mukaan IHA hoitaisi ainakin SOTE:n, eli sosiaali- ja terveydenhuollon asiat, ja pelastustoimen. Lisäksi maakuntien liittojen ja alueellisen valtionhallinnon tehtävät (ELY-keskukset) siirtyisivät IHAan. Siitä, miten taloutta hoidettaisiin, miten olemassa olevien kiinteistömassojen omistus järjestetään tai miten kansalaiset IHAan pääsisivät vaikuttamaan, ei vielä ole käsitystä. Valmistelu toki käy kuumana ja lupauksia alustavista esityksistä on annettu tammikuulle ja huhtikuun alkuun.

Kunnille suunniteltu IHAan tulo merkitsee suuria muutoksia. Yli puolet tehtävistä ja kustannuksista, mutta suuri osa myös rahoituksesta siirtyy kunnallisesta itsehallinnosta alueellisen itsehallinnon vastattavaksi. Jäljelle jäävä kunta on nykyiseen verrattuna ”varjo vain”, mitä monien on vielä tänään erinomaisen vaikeaa hahmottaa. Kuntien valtionosuusjärjestelmä menee taas kerran uusiksi. Samoin käy palvelurakenteiden ja henkilöstötarpeiden mitoituksille. Ja nykyisenkaltaisille kuntayhtymille IHAan tulo merkitsee siirtymistä historian tomuisiin arkistoihin.

Suuri, toistaiseksi ikuisesti ratkaisematon ja - Aasi-IHAATA mukaellen - sellaisena todennäköisesti pysyväkin, on kysymys siitä, paljonko keskushallinnolta, ministeriöistä, siirretään asioita ja valtaa IHAlle. Aikaisempien kokemusten mukaan keskushallinto pitää aina kynsin ja hampain kiinni kaikesta saamastaan vallasta. Ministeriöt ja keskusvirastot eivät vapaaehtoisesti luovuta milliäkään reviireistään, päinvastoin hamuavat sitä lisää. Vaikka monet asiat olisikin parempi ja järkevämpi ratkaista alueilla, maakunnissa.

Poliittisesti IHAn tuloa on luonnehdittu Kepun kaappaukseksi. Totta onkin, että maakuntajako nimenomaan Pohjanmaalla, joka leimallisesti on kepulaisten vahvaa aluetta, suosii heitä. Mutta esimerkiksi Satakunnassa näkymä on kokonaan toisenlainen. Vahva sosialidemokraattinen kannatuspohja ennustaa vahvaa asemaa myös IHA:n päätöksenteossa. Poliittisen edustavuuden sijasta ongelmaksi voisikin muodostua alueellinen edustavuus. Tätä taas olisi mahdollista lieventää ottamalla käyttöön IHA-valtuuston vaalissa henkilövaalin sijasta ns listavaalin, joka antaisi poliittisille ryhmille keinot koko IHA-alueen huomioivaan ehdokasasetteluun.

Maakuntajohtaja Pertti Rajala - positiivisesti ajatteleva henkilö kun on - näkee IHAn tulossa paljon mahdollisuuksia nimenomaan Satakunnalle: ”Käsillä on todellinen mahdollisuus tehdä Suomesta vahvojen ja menestyvien maakuntien Suomi. Sijainnin ja elinkeinorakenteen ansiosta Satakunnalla on mahdollista olla yksi niistä.”

Näin se varmasti on, vaikka monta mutkaa vielä onkin matkassa. Aasi-IHAAn, pienen suuren filosofin sanoilla on hyvä toivottaa menestystä uuden IHA:n valmistelutyölle: ”Ihaa kuiskasi hänelle: ’En väitä ettei nyt voisi sattua Onnettomuutta. Onnettomuudet ovat omalaatuisia. Ne eivät satu koskaan ennen kuin sattuvat’.”

Harri Kivenmaa

Kunnallisneuvos Kokemäeltä 

18.12.2015 08:19

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva