Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Porin kaupungin organisaatio muuttuu

Kuva: Porin kaupungin organisaatio muuttuu

Porin valtuustosopimus on tarkastelussa 2016-2017. Miksi vielä vuonna 2017, kun sopimus tehtiin alkujaan vuosille 2013-2016. No siksi, kun vaalilaki muuttui niin, että seuraavat kunnallisvaalit pidetään 9.4.2017. Kun vaalit on käyty, alkaa puolueiden välillä aika kuhina luottamushenkilöpaikoista. Ne saataneen neuvoteltua niin, että uusi valtuusto pääsee töihin heinäkuussa 2017. Tämän vuoksi valtuustosopimusta on syytä jatkaa 31.12.2017 saakka.

Nykyisen valtuustosopimuksen tarkastelua varten asetettu toimikunta kokoontui tällä viikolla. Mukana oli myös Perussuomalaiset poisjääntiuhostaan huolimatta.

Kaupunkimme omistajapoliittinen ohjelma on syytä tarkastella valtuustosopimuksen kanssa rinnakkain, tähän päätelmään tuli sosialidemokraattinen valtuustoryhmä. Molemmat  sopimukset kytkeytyvät niin lähekkäin toisiinsa, että yhteinen tarkastelu on paikallaan.

Porin kaupungin organisaatio muuttuu niin paljon, että se tulee tehdä huolella. Lautakuntien määrä supistuu viidestätoista viiteen superlautakuntaan. Lautakuntien henkilömääriä kasvatetaan 13- jäseneen. Kuntalaki lähtee siitä, että lautakunnan jäseniksi tulisi saada hallinnon alan tuntevia henkilöitä.

Kaupunginhallituksen  toimintarooli muuttuu siten, että superlautakuntien esittelijät ja puheenjohtajat saavat varautua kutsuun tulla selvittämään hallintokunnan asioita ja etenkin talousarviovalmisteluissa.

Valtuuston rooli kasvaa, koska lautakuntien määrä vähenee ja asioiden osittainen  käsittely lautakunnan puheenjohtajan ja hallintokunnan päällikön toimesta tuodaan valmisteluvaiheessa valtuuston kuultavaksi.

Sopimus tuo tullessaan yhden kaupunginjohtajan mallin, meillä säilyy apulaiskaupunginjohtajan vakanssi niin kauan kuin nykyinen jää eläkkeelle.

Missä on pormestarimalli? Se odottaa toistaiseksi aikaa parempaa, koska pormestarimallin puolesta eivät ole liputtaneet kuin sosialidemokraatit. Muilla puolueilla ei ole siihen eli demokratian laajentamiseen valmiuksia. Ikävä juttu.

Tapaus Tapio Furuholm (vas), hän on valtuutettu joka hakee itselleen julkisuutta   - ei puolueelleen -   haukkuu ja nimittelee muiden puolueiden määrättyjä valtuutettuja, pääasiassa Juha Vasamaa (kok) ja Esa J.Wahlmania (sdp). Jos olisi herkkähipiäinen, pitäisi haastaa toveri Furuholm käräjäoikeuteen, mutta minulla ei ole halukkuutta siihen, koska lopputulos aiheuttaa vain lisää olematonta kohua.

Toisaalta Furuholm tätä hakeekin. Kaupunginhallituksen kokouksissa hän on hyvin aktiivinen ja negatiivinen. Hän on kaupunginvaltuuston 2. varapuheenjohtaja eikä mikään kaupunginhallituksen jäsen, jolla on esitys- ja päättämisoikeus. Mutta eihän Furuholm tällaista kunnioita. Katsotaan kuinka kauan KH:n puheenjohtaja Juha Vasama antaa tämän pelin jatkua.

Furuholm haki Porin Vasemmistoliiton sääntömääräisessä kunnallisjärjestön kokouksessa itselleen täydellistä vallan suoraa asettumalla kunnallisjärjestön puheenjohtajaehdokkaaksi. Muu kokousväki veti Furuholmin täydellisesti kölin alta, ja hän tajusi kieltäytyä, ei mittauttanut kannatustaan äänestyksen kautta. Kieltäytyminen oli järkevä teko.

Esa J. Wahlman 

11.12.2015 08:53

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva