Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Totuuden kiertämisestä

Kuva: Totuuden kiertämisestä

Viime päivien kohun valossa ei liene erikoista, että nykyhallituksella on jo monia esimerkkejä plakkarissa siitä, miten totuutta voi vääristellä ja asiantuntija-arvioita vähätellä. Vaikka myrskyn silmässä on syystäkin valtiovarainministeri Stubb, myös pääministeri Sipilä on kunnostautunut hiljaisen yhtiömiehen roolissa. Hallituksen kilpailukykyloikka on ollut juuri pääministeri Sipilän hellimä kärkihanke, minkä valmistellussa kaikki asiantuntija-arviot ovat paukkuneet ja totuudesta on tullut renki muille päämäärille.

Hallituksen julkisuudessa esittämät vaatimukset Suomen vientiteollisuuden hintakilpailukyvyn parantamisesta ovat huonosti perusteltuja ja hätiköityjä. Hallitus on hirttäytynyt Anders Borgin ja Juhana Vartiaisen strategiaraporttiin, minkä mukaan vuonna 2013 hintakilpailukykyä mittaavat yksikkötyökustannukset Suomessa ylittävät Saksan tason 25 prosentilla ja Ruotsin tason 10 prosentilla vuoteen 2000 verrattuna. Hallitus asetti ideologiset tavoitteensa vientiteollisuuden kilpailukyvyn parantamiseksi näiden koko kansantaloutta kuvaavien lukujen varaan, ei vientialojen (käytännössä teollisuuden) kilpailukykyä kuvaaviin mittareihin.

Toisin siis kuin on väitetty, vientiteollisuuden kilpailukykyä mittaavat tutkimukset kertovat päinvastoin, että vuodesta 1990 yksikkötyökustannukset ovat nousseet Suomessa vähemmän kuin Ruotsissa ja vuodesta 2000 ainoastaan kolme prosenttia enemmän. Kun hintakilpailukyvyn muutosten sijasta tarkistellaan hintakilpailukyvyn tasoa teollisuudessa, silloin Suomen yksikkötyökustannukset ovat Ruotsin tasolla ja Saksaa matalammat. On myös todettava, että jatkuva halu verrata kilpailukykymenetystä juuri aikaan ennen vuoden 2008 finanssikriisiä, vääristää entisestään todellisuutta. Tosiasiassa kilpailukykymme oli vuosina 2004-2007 paljon normaalia korkeammalla Nokian kuuman syklin ja Kiinan viennin ansiosta. Näyttääkin siltä, että pääministeri Juha Sipilän hallitus on ripustautunut pelastamaan kilpailukykyä vääristetyillä tilannearvioilla ja siitä johdetuilla kovilla keinoilla, mitkä pahentavat entisestään Suomen taloustilannetta.

Väitetystä hintakilpailukykyongelmasta keskusteltaessa ei ole kaiken informaatio-ohjauksen paineessa esitetty olennaista kysymystä. Jätettiinkö Nokian puhelimet maailmalla oikeasti myymättä siksi, että ne olivat niin kalliita? Eivätkö tosiasiassa kännykät jääneet kauppoihin, koska tuote ei enää vastannut kuluttajien kysyntään? Toiset tekivät kiinnostavampia ja kuluttajakäytännöllisempiä puhelimia, mutta nyt hallituksen mielestä syy onkin, että suomalainen työ oli liian kallista?

Hintakilpailukyvyn parantumiseen palkkaleikkauksilla eivät tunnu uskovan edes yritysjohtajat. Suomalaisyritysten johdon näkemyksiä ajankohtaisiin työmarkkinakysymyksiin on selvitty STTKn ja Ammattiliitto Pron laajalla kyselyllä. Sen mukaan hallituksen vaatiman viiden prosentin työvoimakustannussäästöjen nähdään vaikuttavan vain vähän. Yritysjohtajien arvio on, että viiden prosentin työvoimakustannussäästö ei vaikuta yritysten liikevaihtoon ollenkaan (55 %) tai vain jonkin verran (37 %). Liikevaihdon reippaaseen kasvuun uskoi vain 2 prosenttia vastaajista.

Kaupan alalla liikevaihdon arvioidaan pysyvän muuttumattomana keskimääräistä enemmän (68 %) tai jopa vähenevän jonkin verran. Suurissa, yli sadan miljoonan euron liikevaihdon yrityksissä usko liikevaihdon kasvuun on heikompaa kuin keskimääriin (33 %). Samoista vaaroista on varoitettu valtiovarainministeriön omien virkamiesten taholta. He pelkäävät, että kotimainen ostovoima kutistuu entisestään palkkaleikkauksien vuoksi. Siitä taas seuraa vieläkin vaikeampi talouden tasapainottamisen haaste. Yritykset tulevat työllistämisen sijaan laittamaan kertyvän ylimääräisen pelkkään osingonjakoon, sillä kysynnän puute ei houkuttele investoimaan.
Nyt kun yhteiskuntasopimus on kaatunut, hallitus tulee entistä kovemmin ajamaan pakkolakipakettia - totuttaa kiertäen.

Krista Kiuru 

 

 

4.12.2015 08:46

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko äänestää EU-vaaleissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva