Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Farssia vai populismia?

Kuva: Farssia vai populismia?

Porin kunnallispolitiikassa kuohuu jälleen, mutta siihenhän on jo totuttu. On ajauduttu kohusta toiseen niin, ettei laskuissa pysy. Pelkästään tänä syksynä on ollut kompurointia riittämiin.

Vaikka Palveluliikelaitoksen johdon epäselvyyksien käsittely on vielä kesken, voidaan sitä pitää todellisena ongelmana, joka pitääkin tonkia pohjamutia myöten. Sen sijaan viime viikkojen kohut voidaan laskea enemmänkin politiikan piikkiin.

Poliittiseksi kohuksi pitää ilman muuta lukea perusturvan työssäoppimiskeskuksen työntekijävalintoja koskeva älämölö. Kun kaupunginvaltuusto viime viikon maanantain budjettikokouksessaan löi lukkoon uuden työllisyysprojektin ja 200 000 euron määrärahan, oli uuden keskuksen työntekijöiksi jo valittu valtiotieteiden maisteri Antti Vuolanne ja hallintotieteen maisteri Bia Kaski. Tämä tosin kerrottiin julkisuuteen vasta valtuuston kokousta seuraavana tiistaina. Molemmat ovat jo ennestään kouliintuneet työllisyysprojekteissa.

Valinnasta seurannutta kohua perusteltiin sillä, että valinta oli tehty ennen kuin keskus oli saanut määrärahansa ja luottamuselimet oli ohitettu. Kohun todellinen syy on kuitenkin se, että valitut olivat poliitikkoja; Vuolanne demarien rivivaltuutettu ja Kaski kokoomuksen valtuustoryhmän puheenjohtaja. Valinnan oli tehnyt kuitenkin sääntöjen mukaisesti virkamiespäätöksellä kaupunginjohtaja Aino-Maija Luukkonen perusturvajohtaja Terttu Nordmanin esittelystä. Vuoden määräaikaiset tehtävät olivat haettavina kaupungin sisäisellä haulla, johon hakijoita ilmaantui kuusi.

Ensin herneen nenäänsä veti perusturvalautakunnan puheenjohtaja Mari Kaunistola (kok). Hänen mielestään lautakunta oli valinnassa ohitettu. Sitten hermostui perussuomalaisten valtuustoryhmä, joka vastalauseeksi päätti erkaantua valtuustosopimuksesta. Ja nyt vielä vihreiden pieni ryhmä on murahtanut.

Vasemmistoliitonkin ryhmä yritti paheksua, mutta ilmeisesti ryhmä alkoi muistella, kuinka vastikään kaupungin tiedotuspäällikön tehtävästä eläkkeelle jäänyt Tapio Furuholm (vas) aikanaan nostettiin kaupungin tiedottajaksi ohi kaikkien instanssien, nostajana silloinen kaupunginjohtaja Martti Sinisalmi (sd).

Julkisuudessa Kasken ja Vuolanteen valinta on leimattu kokoomuksen ja demarien salaliitoksi, vaikka poliitikoilla ei tässä asiassa ole ollut sanansijaa. Näiden kahden suurimman ryhmän akseli on helppo maalitaulu, vaikkei se aina totta olisikaan.

Totta sen sijaan on, että valinnassa meneteltiin liian hätäisesti. Kyse on menettelytavasta, mutta valittuja projektityöntekijöitä siitä ei ole syyttäminen. Nyt heidät on kuitenkin leimattu niin, että he ovat saaneet työpaikkansa poliittisin perustein.

Uskokoon ken tahtoo, mutta kaupunginjohtaja Luukkonen on niin turhantarkka ihminen, ettei hän pilaisi työllisyyden kärkihankettaan valitsemalla siihen epäpäteviä työntekijöitä.

Kohun jäljet johtavatkin sylttytehtaalle eli kokoomuksen valtuustoryhmän sisäisiin riitoihin. Riidoissa eivät ole vain Juha Vasama ja Sampsa Kataja, vaan tiedossa on, että valintaa ensimmäisenä Satakunnan Kansan sivuilla paheksunut Mari Kaunistola ja Bia Kaski ovat äärimmäisen huonoissa väleissä. Kumpikin on tavoitellut paikkaa kokoomuksen kuningattarena. Ja sijaiskärsijäksi joutui Vuolanne. Farssia, mutta naurattaako?.

Perussuomalaiset taas aloittivat tällä kohulla kunnallisvaalikamppailunsa. Varsinaisella politiikallaan he eivät pärjäisikään. Siihen tarvitaan sentään muutakin linjaa kuin populismi.

Jukka Vilponiemi 

27.11.2015 08:46

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva