Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Mu joulupuuroni

Kuva: Mu joulupuuroni

Joulun pikkuhiljaa kolkuttaessa ovella myös paikallispoliittisella rintamalla joulupuuron keitto on aloitettu varmuuden vuoksi jo hyvissä ajoin. Onpahan ne kuuluisat puurot ja vellit esitetty olevan myös melkoisen sekaisin. Se on tietenkin luonnollista, kun on monta kokkia puuroa hämmentämässä.

Tätä nyt aikaan saatua keitosta tutkaillessani olen päätynyt seuraavaan paranneltuun ja selkeään puuroreseptiin.

Ensinnäkin on oltava oikeat ainesosat oikeassa suhteessa. Se tarkoittaa politiikassa, että päätöksiä tekevät vaaleilla valitut henkilöt juuri siinä suhteessa kuin kansa on äänestänyt. Ja politiikka on puolestaan aatteellista toimintaa, jolla pyritään mm. vaikuttamaan ja hoitamaan yhteiskunnallisia asioita.

Toiseksi joulupuuronkin keitossa on lopulta noudatettava reseptin ohjeita, jos siis ylipäätään on aikeissa onnistua. Mikäli resepti on epäselvä, on siitä otettava selvää. Tarvittaessa reseptiä voidaan kehittää.

Päätöksenteko noudattaa niin ikään lakia, johtosääntöjä ja hyvää hallintotapaa. Asiat myös käsitellään juuri siinä toimielimessä ja järjestyksessä kuin säännöissä on määritelty. Mikäli halutaan aikaan toimintatapojen muutos, päivitetään säännöt.
Joulupuuro kypsyy hitaasti vain oikeassa lämpötilassa eikä sitä kannata keittää yli tai polttaa kattilan pohjaan. Mikäli puuro kuitenkin olisi jo pitkin padan reunoja tai jopa liedellä, siivotaan jäljet ja aloitetaan alusta.

Politiikassa ja päätöksenteossa tämä voisi tarkoittaa asioihin huolellista perehtymistä, johdonmukaisuutta, yhteistyötä sekä pitkäjänteisyyttä ja -mielisyyttä. Ylilyönneillä, eripuralla tai oletuksilla ei viedä asioita eteenpäin. Vain yhteistyötä tekemällä ja osallistumalla voi saada asioita eteenpäin. Ongelmat ja ristiriidat tulee selvittää ja jatkaa sitten eteenpäin.

Mausteita voi ja pitää lisätä puuroon oman maun mukaisesti. Joku pitää suolasta tai voista, toinen sokerista ja kanelista. Joskus joutuu syömään sellaista puuroa, josta ei niin pitäisikään. Päätöksenteossa se on erilaisuuden tuoman rikkauden hyväksymistä ja toisaalta sen tosiasian tunnustamista, että asiat eivät aina mene niin kuin itse haluaisi. Se on demokratiaa.

Jotkut vain puhuvat joulupuurosta, toiset ryhtyvät sitä laittamaan. Jotkut puhuvat siitä liikaa, toiset liian vähän ja joku ei halua keskustella siitä laisinkaan. Joulupuuron resepti on joka tapauksessa hyvä aika ajoin arvioida ja pohtia, onko tullut uusia raaka-aineita tai tapoja valmistaa vielä parempi puuro.

Näin tehdään myös valtuustosopimukselle, kun sitä arvioidaan. Sopimuksen allekirjoittaminen merkitsee sitoutumista sovittuihin tavoitteisiin. Myös allekirjoittamatta jättäminen on kannanotto, mutta käytännössä ilman mahdollisuutta konkreettiseen vaikuttamiseen.
Mu joulupuuroni kiehuu tällä reseptillä aivan rauhassa ja hiljalleen joulua odotellen. Siihen lisään sopivasti kanelia ja sokeria, ehkä mantelinkin. Syön sen mieluiten hyvässä seurassa.

Ps. Tästä reseptistä ei voi valittaa medialle eikä sen yli voi kävellä. Lämpöistä joulun odotusta!


Diana Bergroth-Lampinen 

27.11.2015 08:42

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva