Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Joko tulee valmista?

Kuva: Joko tulee valmista?

Taas syntyi historiallinen päätös, olisiko jo kuudes muutaman vuoden aikana. Suomen hallitus päätti edetä aluehallinnon ehdoilla. Maahan muodostetaan 18 itsehallintoaluetta, joista 15 järjestää myös sote- palvelut. Satakunta säilyttää asemansa. Toivottavasti nyt vihdoinkin päästään maaliin asti.

Tästä on pitkä matka siihen, että itsehallinto- ja sote- alueet alkavat varsinaisen toimintansa vuoden 2019 alusta. Sote-uudistuksen päämääränä on edelleen väestön hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen. Kansalaisille luvataan yhdenvertaiset, asiakaslähtöiset ja laadukkaat palvelut koko maassa. Vähennetään eriarvoisuutta ja terveyseroja. Vahvistetaan sosiaali- ja terveydenhuollon peruspalveluja. Toteutetaan kustannustehokas ja vaikuttava palvelurakenne. Uudistuksen tavoitteet on pidettävä kirkkaana mielessä valmistelutyötä tehtäessä.

Monia asioita on vielä ratkaisematta esim. nykyisen sote-henkilöstön asema, miten valinnanvapaus käytännössä toteutetaan ja mikä on lopullinen tapa järjestää rahoitus. Jopa satoja lakeja on muutettava. Sipilän hallituksen ohjelmassa luvataan laittaa ensin julkiset sote-palvelut kuntoon ja seuraavaksi tehdä rahoitusratkaisu ja vasta tämän jälkeen kehittää valinnanvapautta. Nyt syntyneessä ratkaisussa kaikki kolme ovat somassa sekamelskassa. Onhan Suomessa nytkin mahdollisuus valita, mutta se tapahtuu oman kukkaron kautta, mutta onko jatkossa niin, että valinnanvapaus toteutetaan yhteisesti kerätyillä veroilla.

Valinnanvapaudesta on luvattu rakentaa Suomen malli. Eri malleja on nyt tutkailtava tarkemmin. Tärkeää on, että niin julkisen, yksityisen ja kolmannen sektorin tuottamat palvelut ovat samalla viivalla läpinäkyvyyden, laadun ja hinnan sekä asiakkaiden suhteen. Valinnanvapaus ei saa nostaa palveluiden kustannuksia. Yksityinen ja julkinen sektori voivat oppia toisiltaan palvelutuotannossa. Tilannetta tulee arvioida yhdenmukaisilla mittareilla esim. asiakkaiden valikoituminen palveluihin samalla tavalla. Valinnanvapauden on parannettava peruspalveluita eli alkuperäistä tavoitetta. Sote-uudistus turvaa lähipalvelut. Lähipalvelujen kehittäminen onnistuu helpommin isopien toimijoiden tekemänä. Isompi toimija pystyy turvaamaan syrjäseudullekin palveluja, joita pieni kunta ei yksin voisi koskaan tarjota. Lähipalvelut varmasti muuttavat muotoaan tulevaisuudessa ja emme vielä osaa kuvitellakaan kaikkia uusia tapoja, sähköisten ja pyörillä olevien palveluiden lisäksi. Ikäihmisten kohdalla on erityisen tärkeää, että sosiaali- ja terveyspalvelut järjestetään yhtenä inhimillisenä kokonaisuutena, eikä niiden välillä ole voimavaroja syöviä raja-aitoja.

Uudistus on nyt toteuttava. Asian siirtäminen olisi tuhoisaa julkiselle palvelutuotannolle. Kehitetään yhdessä julkisia palveluja kansallisen edun vuoksi. Ei anneta niitä yksityisten markkinoiden temmellyskentäksi.

Rauno Vesivalo 

Tehyn puheenjohtaja 

20.11.2015 07:58

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva