Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Karkki vai kepponen

Kuva: Karkki vai kepponen

Kauhu ja aavemainen tunnelma kuuluvat yleensä Halloween-viikonloppuun, mutta tänä syksynä maamme hallitus luo toimillaan pysyvää kauhun ilmapiiriä kansalaisten keskuuteen.

Sipilän hallitustrio on tiivistynyt duoksi; hallituksessahan näyttävät olevan edustettuina PS ja EK, ja toimet ovat tämän mukaisia.
Hallitus on kyllä tiukassa paikassa, sillä taloutemme näkymät ovat erityisen heikot. Matalaa kasvua ennustetaan jo väestörakenteemme perusteella, ja tämän lisäksi vientialamme eivät ole pystyneet saavuttamaan finanssikriisiä edeltävää tasoa.
Mutta hallituksen keinot talouden tervehdyttämiseksi kummastuttavat. Kilpailukykyä hallitus pyrkii saavuttamaan erityisesti työn yksikkökustannuksia alentamalla, ja hallituksen toimet erilaisine pakkolakiesityksineen ovat nimenomaan tähdänneet vain työvoimakustannusten madaltamiseen. Banaanivaltiotako hallitus Suomesta kaavailee?

Globaalin talouden muutokset ovat nopeita, ja muutoksessa me emme hyvinvointiyhteiskuntana pärjää hintojamme halpuuttamalla. Osaaminen ja laatu tulisi nähdä edelleenkin vientimme ja maamme valttikortteina. Mutta hallituksen toimet todistavat toista. Kärkihankkeita kyllä mainostetaan, mutta hankkeet tuovat takaisin vain murusia kasvatukseen, koulutukseen ja osaamiseen kohdistuvista järeistä leikkauksista. Osaamisestamme leikataan juuri aikana, jolloin pitäisi aktiivisesti pyrkiä luomaan toimeliaisuutta tuoreille ja uutta kasvua luoville aloille.

Esitykset sairausloma-ajan palkanleikkauksista vaikuttavat erityisen ilkeiltä ”kepposilta” ja tuovat epätasa-arvoa varsinkin naisvaltaisille aloille. Niillähän työskennellään enemmän ”iholla” ja ollaan alttiina infektiotartunnoille.

Maahanmuuttokriittisyys ja rasismilla, jopa fasismilla, flirttailu ovat luoneet pohjan, ja nyt syksyiset turvapaikanhakijavirrat ovat toimineet sytykkeenä ääriaineksille. Vuosia jatkunut puhe purkautuu nyt meilläkin teoiksi: rauhallisessa Suomessa olemme joutuneet kokemaan uudenlaista kauhua öykkäröivien ja turvapaikanhakijoita häiriköivien kantasuomalaisten takia. Esimerkiksi Junnilaan majoitettuihin turvapaikanhakijaperheisiin kohdistunut yöllinen ”keppostelu” on todella törkeää ja järkyttävää.

Ja järkyttyneitä ovat varmasti myös monella tapaa turvapaikanhakijat. Osa heistä on selvästi saanut maastamme liian ruusuisen kuvan, ja nyt kylmyys, pimeys, työttömyystilanteemme ja kieli- ja kulttuurierot näyttävätkin tulijoille aivan erilaisen Suomen.
Suurimmaksi osaksi turvapaikanhakijat ovat tietenkin onnellisia selviydyttyään tänne ja tyytyväisiä siihen, että pelko ja ahdistus ovat jääneet entiseen kotimaahan. Heillä on halu juurtua tänne mahdollisimman nopeasti.

Ja tässä kotoutumisessa ja sopeuttamisessa tarvitaankin kaupunkien ja kuntien lisäksi meitä kaikkia. Nyt kaivataan yhdistyksiä, lapsia, nuoria, työssäkäyviä, työttömiä ja eläkeläisiä, joilla olisi rohkeutta lähestyä ja pyytää mukaan leikkeihin, peleihin, työhön ja toimintaan. Tavallisen arjen tekeminen ja kokeminen nopeuttaisivat kotoutumista.

Arja Laulainen 

30.10.2015 08:28

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva