Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Turmion kätilöt

Kuva: Turmion kätilöt

Kaiken maailman talousgurut ja heidän kuuliaiset oppipoikansa poliitikot yrittävät syöttää meille yhden totuuden pajunköyttä, jossa aina päädytään samaan lopputulokseen: ”Kärsi, kärsi, kirkkaamman kruunun saat.”

Faktat, myös taloudelliset, ovat niin kuin ne luetaan. Kun jokin aika sitten tuli ulos uutinen Suomen kilpailukyvyn heikentymisestä, Hesari kirjoitti Suomen ”valahtaneen” ja ”romahtaneen” neljänneltä sijalta kahdeksanneksi, kun taas Yle otsikoi Suomen olevan Pohjoismaiden paras ja pudotuksen olevan niin pieni, ettei siitä kannattanut vetää isoja johtopäätöksiä. Vertailumaita sentään on 140.
Kyse oli maailman talousfoorumin vertailusta, jossa tarkastelussa oli maitten rakenteellinen kilpailukyky. Suomen vahvuuksia ovat olleet erityisesti koulutus, terveys- ja sosiaalipalvelut. Erikseen voi mainita päivähoidon.

Professori Alf Rehn kirjoitti 15.8.2015 Hesarissa, että päiväkodit mahdollistavat kasvun ja yrittäjyyden. ”On tärkeää muistaa, että tämä meidän itsestään selvänä pitämämme etuisuus on muille luksusta – ja sitä paitsi luksusta, joka luo arvoa. Lastenhoitojärjestelmämme mahdollistaa yrittäjyyttä, uria, yritysten kasvua. Me kuvittelemme usein, että kasvupolitiikka on sitä, että veroja alennetaan ja yritysten tukia lisätään, ja unohdamme, että myös päiväkodit ovat keskeisiä taloutemme moottoreita.”

Päättäjät omaksuvat talousgurujen latelemista faktoista vain ne, jotka sopivat tiukan talouskurin oppiin. Niinpä nobelisti Joseph Stiglitziä vähätellään, koska hänen mielestään Suomen tulevaisuutta rapautetaan kovalla talouskuripolitiikalla, kun juuri nyt taloutta pitäisi vahvistaa velkaelvytyksellä. Hänen mielestään kannattaa myös miettiä eurosta lähtöä, koska Suomen kaltaiset pienet taloudet maksavat siitä liian korkean hinnan.

Erikoista muuten, että Raimo Sailaskin puhuu euroa vastaan: ”Euro on kyllä täyttänyt hyvän rahan ominaisuuden, mutta euroalueen talouskehitys on ollut surkeaa.”

Sellaisista äärityypeistä kuin Ville Iivarinen, joka väittää että lähes kaikki maailman ongelmat johtuvat rahan olemuksesta ja että finanssimaailma on tuhonnut maailmantalouden, ei kannata välittää, mutta outoa, että itse Yhdysvaltain keskuspankin entinen pääjohtaja Ben Barnake alkaa puhua elvytyksen puolesta. Barnake sanoi Suomen-vierailullaan lokakuun alussa, että yksi tärkeä syy Euroopan hitaaseen toipumiseen talouskriisistä on liian kiristävä talouspolitiikka.

Samassa tilaisuudessa Björn Wahlroos kehtasi (HS 3.10.) selittää teollisuustyöläisten ansiotason laskun johtuvan siitä, että miljardi kiinalaista, jotka aiemmin eivät olleet tehneet mitään järkevää, olivat ryhtyneet tekemään järkeviä asioita: niinpä työvoiman tarjonta on kasvanut ja hinta laskenut. Kenen kannalta järkevää? Rahan ja Wahlroosin kaltaisten, ei välttämättä miljardien kiinalaisen kannalta.
Ps. Kätilöt ovat nyt pinnalla: Katja Ketun Kätilö-kirja niittää mainetta, jopa viisas diplomi-insinöörikin ymmärtää oikean kätilön työn vaativuuden – ja Turmion kätilöt -yhtye kiertää Suomea keikkailemassa, vieraili tässä taannoin myös Porissa. Bändi ei pahastune nimen lainaamisesta. Pala yhtyeen uusimman levyn sanoituksesta: ”Olen niinkuin sinä paitsi että tallissani on Corvette. /Taloni on kuin sinun paitsi että minulla on jacuzzi /Minulla on joskus maanantai sinulla aina arki.”

Heli Kokko 

30.10.2015 08:25

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva