Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

”Sitä saat, mitä tilaat"!

Kuva: ”Sitä saat, mitä tilaat"!

Tällä viikolla käsitellyssä välikysymyksessä eläkeläisten toimeentulosta jyvät erottuivat akanoista. Sipilän hallitus ja hallituspuolueet syyttivät oppositiota siitä, että se on huolissaan eläkeläisten toimeentulosta. Hallituspuolueet väittivät, että oppositio sumuttaa ihmisiä siinä, että eläkeläisiin kohdistuvat leikkaukset voitaisiin tosiasiassa perua vain!p lisävelkaantumisen kustannuksella.

Eduskuntasalissa väitettiin, että oppositio ei välitä Suomen velkaantumisesta. Hallituksen tehtävät on tehtävä, jotta Suomen velkaantumiskehitys voidaan pysäyttää. Säästettävä kuulemma on – ja hallituksen joukossa tiedetään parhaiten, miten säästetään oikein. Toiseksi väitettiin, että oppositiossa olevat puolueet ovat itsekin leikanneet Suomen talouden kuntoon saattamiseksi.
Olen tämän hallituksen ensi kuukausista lähtien ihmetellyt, miksi taloudenhoidon taakse voidaan nykyään piilottaa niin paljon kaikenlaista vääryyttä. Siinä missä pääministeri Sipilä ja ulkoministeri Soini vielä ennen vaaleja maalasivat tiukan kuvan itsestään oikeudenmukaisuuden puolustajina ja pienituloisten edunvalvojina, muutamassa kuukaudessa virka-auton penkillä muisti on alkanut pätkiä. Soini ei enää muista millään, että ”sitä saat, mitä tilaat”. Useat ihmiset uskoivat vaaliuurnilla sen, että Soini edistää lupaamaansa: Alle 1 000 euron tuloilla toimeen tulevilta ihmisiltä ei pidä leikata mitään. Sipilä jopa muisti vielä muutama viikko vaalien jälkeenkin, että säästöt on tehtävä oikeudenmukaisesti, jotta jokainen voi kokea, että kaikkia kohdellaan oikeudenmukaisesti. Toisin on kuluneiden kuukausien politiikassa käynyt.

Nyt kaikkein pienituloisimmat osallistuvat kaikkein raskaimmin talouden tasapainottamiseen. Säästettävä on ja kaikki ovat talkoissa mukana –puheet selittävät sitä, että kovia leikkauksia on nyt tehtävä. Ei ihme, että välikysymyskeskustelussa eläkeläisten toimeentulosta ihmeteltiin, miksi hallitus ei ole selvittänyt leikkauspäätöstensä vaikutuksia paremmin. Esimerkiksi Asumistuen leikkaukset koskevat lähes 200:a henkilöä ja leikkauslainsäädännön astuessa voimaan vuoden 2016 alussa asumistuki alenee noin 70 %:lla eläkkeensaajista. Ei riitä hallituksen joukkojen selitellä, että asumistuen leikkaus on oikein, koska hallitus nostaa takuueläkettä. Tosiasiassa eläkeläisten asumistuen varassa olevien tuen leikkauksesta takuueläkkeen nosto korvaa vain kolmanneksen. Tämän lisäksi eläkkeensaajien toimeentuloa heikentävät myös palvelumaksujen, lääkkeiden, sähköveron ja kiinteistöverojen nousu. Yhdelle pienituloisten ryhmälle tulee suhteettoman isot leikkaukset kannettavaksi, kun kokonaisuutta tarkastellaan. Varsinkin kun takuueläkkeen kehuttu korotus häipyy kansaneläkkeen indeksileikkausten tuloksena.

Jos perussuomalaisten ja keskustan takki on kääntynyt eläkeläisasioissa, kyllä kokoomuksenkin saumat natisevat. Ennen vaaleja kokoomus julisti, että heidän ”perusfilosofiaansa” on eläkeläisten yhdenvertainen verokohtelu palkansaajien kanssa. Toisin kävi. Kun edeltävällä hallituskaudella (jossa sosialidemokraatit olivat mukana) verotuksessa sekä eläkkeen- että palkansaajat pidettiin samalla viivalla verotuksen suhteen, kokoomus myi tällä vaalikaudella perusfilosofiansa keskustalle: tuloksena eläkeläisten verotus kiristyy ja erkanee palkansaajien verokohtelusta. Eikö tästä voisi päätellä, että teot ennen ja jälkeen vaaleja olivat aivan toiset. Eikö eläkkeensaajienkin äänellä pitäisi olla kuluttajansuoja?

Hallituksen arvovalinnoista kertoo muuten sekin omaa kieltään, että henkilöstömitoituksen vähentäminen ikäihmisten palveluasumisessa on uuden hallituksen poliittinen tavoite. Edeltävä hallitus (jossa sosialidemokraatit olivat mukana) yritti sen sijaan lisätä henkilöstömitoitusta, jotta ikäihmiset saisivat hyvää hoitoa. Edeltävä eduskuntakin sitoutui yksimielisesti lisäkäsien palkkaamiseen – myös silloinen oppositio keskusta ja perussuomalaiset olivat tätä vaatimassa.


Etenkin taloudellisesti vaikeina aikoina sivistys mitataan siinä, miten yhteiskunnassa kohdellaan heikoimpia. Tällä viikolla puitu välikysymys eläkeläisten toimeentulosta kertoo karua kieltään siitä, miten hallituksen puheet ja teot ovat jyrkässä ristiriidassa todellisuuden kanssa. Säästöjen ja velanmaksun taakse piiloutuminen ei peitä sitä tosiasiaa, että hallitus ja hallituspuolueiden kansanedustajat kohtelevat eläkeläisiä epäoikeudenmukaisesti. Politiikka on arvovalintoja –yksistään uusien autojen autoveron alentamatta jättämällä olisi voitu korvata eläkeläisten toimeentuloon liittyvät leikkaukset. Harva pienituloinen eläkeläinen tilasi vaaleissa heikompaa toimeentuloa vain siksi, että uuden auton hankkiva saisi menopelinsä muutamia euroja halvemmalla. Ei se ainakaan oikeudenmukaista olisi.

Krista Kiuru 

23.10.2015 08:31

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva