Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Nyt linjataan myös tulevaisuuden työelämää

Kuva: Nyt linjataan myös tulevaisuuden työelämää

Hallitus on ehtinyt jo muutaman kuukauden aikana esittää lukuisia palkansaajan ja työntekijän asemaa heikentäviä uudistuksia. Uudistuksilla tavoitellaan kilpailukyvyn paranemista muun muassa lomia lyhentämällä, käytännössä työaikaa pidentämällä ja lomarahoista leikkaamalla sekä sairastamisesta sakottamalla. Esityksen pohjalta voisi ajatella, että Suomessa eletään vielä yksistään kellokorttien ajassa ja uskomuksessa, että työntekijää valvomalla ja kurittamalla saadaan aikaiseksi parempia tuloksia.

Nykyajan ja tulevaisuuden työelämässä aikaansaannoksia ei voi kuitenkaan useinkaan mitata sillä, kuinka pitkään työpaikalla ollaan. Tärkeämpää on se, mitä on tehty ja saatu aikaiseksi.
Suomalaisille on tärkeää tehdä työtä, jolla koemme olevan merkitystä. Tavallisessa työssä olevat ihmisetkin tekevät välillä pidempää päivää palkatta vain, koska tuntevat vastuuta työstään. Monen työyhteisön ongelma on ennemminkin sairaana töihin tuleva työntekijä kuin jatkuvasti sairastava. Vastineeksi työstä tarvitsemme kuitenkin palkan, jolla pystyy elättämään itsensä ja perheensä. Sen lisäksi työ muodostaa myös ison osan identiteetistämme. Siksi meille kenellekään ei ole yhdentekevää, millaisia toimia meihin kohdistetaan työelämässä tai millaisena meidät nähdään työntekijänä. Tarpeeton epäluottamus tuntuu pahalta.

 Tulevaisuudessa työntekijät joutuvat vaihtamaan työpaikkaa nykyistä useammin ja ehkä jopa koko toimialaa entistä useammin. Joiltakin aloilta katoaa digitalisaation ja automatisaation myötä työpaikkoja, toisille niitä syntyy lisää. On arvioitu, että terveydenhuollon lisäksi työpaikkoja riittää muun muassa kaupan alalla, hyvinvointipalveluissa, rakennusalalla ja opetusalalla. Myös kasvualoilla, esimerkiksi arktisessa teollisuudessa ja cleantechissä tarvitaan osaajia. Yhä useampi siirtyy myös yksinyrittäjäksi.

Jotta kaikki pysyisivät nopeasti muuttuvassa ja osaamisen päivittämistä vaativassa työelämän kehityksessä mukana, tarvitaan opiskelumahdollisuuksia, tehokasta aikuiskoulutusta ja muita toimenpiteitä.  Nyt kuitenkin leikataan aikuiskoulutuksen tukea, joka vaikeuttaa suomalaisten mahdollisuutta sopeutua tähän muuttuvaan maailmaan ketterästi. Jos hallituksen suunnitelmat toteutuvat, tuki omaehtoiseen opiskeluun puolittuu. Näin heikennetään merkittävästi ihmisten mahdollisuuksia opiskella uuteen ammattiin tai täydentää osaamistaan paremmin työtehtäviä vastaaviksi. Sen lisäksi ansiosidonnaisen työttömyysturvan leikkaamisen ajatellaan saavan ihmiset nopeammin työttömyydestä takaisin työelämään. Hallitus unohtaa sen tosiasian, että työllistyäkseen olisi ensin oltava avoimia työpaikkoja työttömille.

Tulevaisuuden Suomessa olisi myös jaksettava työelämässä pidempään kuin nyt. Jotta tavoite saavutetaan, on parannettava ihmisten työhyvinvointia ja työssä jaksamista sekä kehitettävä johtajuutta. Pelkän lainsäädännön voimalla eivät ihmiset työskentele seitsemänkymppisiksi. Hallituksen sairaussakko heikentää pahimmillaan tavoitetta työurien pidentämisestä ja paremmasta työssä jaksamisesta. Sairaussakko kohdistuisi eniten aloille, joilla työntekijät altistuvat tartunnoille esimerkiksi asiakaskontakteissa ja joilla sen vuoksi sairastetaan keskimääräistä enemmän, kuten opetus-, siivous- ja hoitoalalle.

Työterveyslaitoksen tutkimuksen mukaan lyhyissä sairastumisissa työntekijän omaan ilmoitukseen ja luottamukseen perustuva järjestelmä itse asiassa vähentää sairauspoissaoloja, eikä suinkaan lisää niitä. Tilastokeskuksen mukaan suomalaisista palkansaajista puolestaan jopa 28 % tekee ylitöitä korvauksetta.

On siis aiheellista kysyä, että millaiseen ihmiskuvaan nyt suunnitteilla olevat päätökset pohjautuvat? Tuntuu kuin käyttöön olisi otettu 1900-luvun alun johtamisopit, joiden mukaan työntekijöistä tulee rangaistuksin kitkeä laiskuus ja alisuoriutuminen.
Tämä tuntuu loukkaavalta, koska suomalaiseen protestanttiseen arvomaailmaan nojautuen olemme yhä edelleen ahkeraa kansaa ja kovia tekemään töitä.

Kristiina Salonen

16.10.2015 08:02

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko äänestää kevään eduskuntavaaleissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva