Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Eläkeläiset maksavat kovan hinnan

Kuva: Eläkeläiset maksavat kovan hinnan

Lisää vatulointia on ollut luvassa, kun maan hallitus on tuunannut Suomea kuntoon. Neljättä kuukautta kestäneen työn tuloksia nimittää sekavuus, hapuilu ja pyörtäminen. En ihmettele ollenkaan, että useammassa asiassa hallitus on joutunut tai joutumassa perääntymään päätöksistään, sillä tieto lisää tuskaa.

Puutteelliset tai tekemättä jätetyt vaikutusarviot ovat johtaneet siihen, että päätösten kylmä totuus on paljastunut vasta jälkikäteen - erityisesti hallitukselle itselleen. Poliittisia päätöksiä tehtäessä hyvä lainvalmistelu on aina ennen ollut sitä, että päätösten vaikutukset on selvitetty ja on tiedetty, mihin ryhdytään. Tämän hallituksen vatulointi tulee totta tosiaan kalliiksi.

Käytännössä esimerkit tällaisesta vatuloinnista ovat riipaisevia. Hallituksen päättämät heikennykset mm. pieni- ja keskituloisten eläkeläisten arkeen ovat kestämättömiä. Päätöksiä tehdessään hallitus ei tehnyt vaikutusarvioita siitä, miten yksittäisen leikkausten kohteena olevan eläkeläisen käy.

Hallitus heikentää eniten pienituloisten, julkisia palveluita käyttävien ja etuuksia saavien eläkeläisten asemaa. Hallitus siirtää ihmisiä pitkäaikaisen toimeentulotuen piiriin leikatessaan ensisijaisia etuuksia. Jos eläkkeensaajan asumistuen lakkauttaminen etuutena 1.1.2016 lukien siten, että eläkkeensaajat saavat jatkossa yleistä asumistukea, toteutuu, muutos pienentää tuen tasoa arviolta 70 prosentilla tuensaajista. Suojaosuuden piiriin (60 euroa) tulisi noin 74 000 tuensaajaa. Suojaosuudesta huolimatta asumistuen tason aleneminen voi johtaa tarpeeseen mutta halvempaan asuntoon. Samalla suojaosan piirissä olevat ja tulevat asumistukea saavat eläkeläiset ovat eri arvoisessa asemassa. Tämän päälle asumistuesta säästetään 21 milj. jättämällä enimmäisasumismenojen vuositarkistus ensi vuonna tekemättä.

Hetki ehdittiin jo iloita siitä, takuueläkettä korotetaan. Mutta koska ensisijaisia etuuksia - kuten asumistukea, kansaneläkettä ja rintamalisiä - leikataan, takuueläkkeen korotuksesta ei tule etua.

Lääkekorvauksiin ehdotetut säästöt lisäisivät 170 700 henkilön lääkekuluja 50-100 eurolla vuodessa. Matkakustannusten omavastuun nostaminen korottaa sairauden vuoksi matkoja tekevien vakuutettujen kustannuksia. Matkakorvaukset kohdentuvat etenkin harvaan asutuille alueille, pienituloisille ja iäkkäille henkilöille. Lääkekorvauksiin rinnastettavaa mutta nyt hallituksen leikkaamaa ruokavaliokorvausta (23,60 €/kk) maksetaan runsaalle 30 000 keliakiaa sairastavalla ihmiselle. Sosiaali- ja terveyspalvelujen asiakasmaksujen korottamisen ylisuuri säästötavoite tulee heikentämään edelleen julkisia sosiaali- ja terveyspalveluita käyttävien ihmisten asemaa.

Jottei lista jäisi liian lyhyeksi, hallitus teki poliittisen valinnan: tämän kaiken päälle kiristetään eläkeläisten verotusta. Saimme Eduskunnan tietopalvelun esimerkkilaskelmat juuri. Vaikka vertailusumma on suuri, se osoittaa kuitenkin, että eläkeläisten verotus kiristyy tuntuvasti. Nimittäin 2000€ tienaavan palkansaajan verotus kevenee noin 270€ vuodessa verrattuna saman verran tienaavaan eläkkeensaajaan.

Ehkä olen vielä poliittisesti kypsymätön tai idealisti, mutta olisivatko riittävät vaikutusarvioinnit voineet tuoda Suomen hallitukselle lisää järkeä ja viisautta vatuloida uudelleen eläkeläisten kohtelua? Joka tapauksessa vaikutusarviointien tekeminen tuo kyllä viisautta kansalle. Tiedossa on jo nyt, että pieni- ja keskituloiset eläkeläiset maksavat kovan hinnan pääministeri Sipilän porvarihallituksen vatuloinnista.

Krista Kiuru 

9.10.2015 08:51

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva