Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Porin palveluliikelaitoksen toiminnasta tekeillä rikosilmoitus

Porin kaupungin palveluliikelaitoksen toiminnasta ollaan tekemässä rikosilmoitusta. Kaupunginjohtaja Aino-Maija Luukkonen esittää maanantaina kokoontuvalle kaupunginhallitukselle rikosilmoituksen tekemistä.

 

Tilintarkastusyhteisö KPMG Oy Ab:n raportin mukaan palveluliikelaitoksessa on löytynyt lukuisia epäselvyyksiä, jotka liittyvät matka- ja edustuslaskuihin ja niiden hyväksymiseen vuosina 2014 ja 2015.
Epäselvyydet paljastuivat kaupungin sisäisen tarkastuksen pistokokeissa elokuussa, ja liikelaitoksen johtaja Kaj Kainulainen jätti tehtävänsä saman tien.

Epäilyt kohdistuvat kainulaiseen ja muutamaan hänen alaiseensa.

Perjantaina julkistetun raportin mukaan määräystenvastainen toiminta on ollut muun muassa kustannusten hyväksymismenettelyn kiertämistä. Toiminta on ollut jatkuvaa, lisääntyvää ja systemaattista sekä ilmeisen tahallista.

Porin kaupungin sisäisiä määräyksiä laskujen hyväksymisestä on rikottu toistuvasti. Joillakin matkoilla johtajan alaisuudessa olevat työntekijät ovat maksaneet erilaisia kuluja itse, ja matkalla mukana ollut johtaja on hyväksynyt jälkikäteen kyseiset kulut matkalaskuina takaisin alaisilleen. Näin ollen matkat tai muuntyyppiset edustuskulut eivät missään vaiheessa ole tulleet palveluliikelaitoksen johtajan esimiehen hyväksyttäväksi tai edes tietoon normaalin ostolaskujen hyväksymismenettelyn mukaisesti.

Epäillyt väärinkäytökset koskevat matkojen ja edustustilaisuuksien lisäksi tavaroiden ja palveluiden hankintoja, usein matkojen tai ns. edustustilaisuuksien yhteydessä, eräille johtavassa asemassa oleville palveluliikelaitoksen työntekijöille, mitä ei voida katsoa tavanomaiseksi tai osaksi heidän palkkausjärjestelmäänsä. Ostetut tuotteet ja palvelut ovat olleet itse työnteon näkökulmasta asiaankuulumattomia ja perusteettomia. Myös ostojen määrät ovat olleet liiallisia.

Kaupunginjohtaja Aino-Maija Luukkonen korosti, että palveluliikelaitos tuottaa ainoastaan kaupungin sisäisiä palveluja, eikä sillä pitäisi olla tarvetta ulkopuoliseen edustukseen ja markkinointiin.

Kainulaisen laskut hyväksyy hänen esimiehensä apulaiskaupunginjohtaja Kari Hannus, mutta Hannuksen mukaan Kainulainen on tahallisesti kiertänyt hyväksymismenettelyä, eivätkä epäselvät laskut ole koskaan tulleet hänen hyväksyttävikseen.

Väärinkäytöksiin osallistuneille mahdolliset seuraamukset ovat työoikeudellisia ja taloudellisia sekä mahdollisesti rikosoikeudellisia.
Luukkosen mukaan seuraamukset tulevat selvitettäviksi mahdollisen rikosoikeudellisen seuraamusharkinnan jälkeen. Siinä tapauksessa harkittavaksi tulevat työsuhteiden mahdollinen päättäminen ja perusteetta saatujen etujen takaisinperintä.

2.10.2015 11:10

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko äänestää kevään eduskuntavaaleissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva