Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Yhteiskuntasopimus

Kuva: Yhteiskuntasopimus

Otsikkoasiasta on puhuttu, neuvoteltu ja väännetty koko eduskuntavaalien jälkeinen ajanjakso. Suomi on hyvä maa, mutta sillä ei mene tällä hetkellä hyvin. Talous sakkaa ja ilmapiiri yhteisen hyvän löytämiseen löyhkää. Tarttis kuitenkin tehdä kauaskantoisia ratkaisuja hyvinvointiyhteiskunnan säilyttämiseksi. Luottamus on hukassa. Luottamus tarkoitta tunnetta tai varmuutta siitä, että johonkuhun tai johonkin voi luotta, että joku tai jokin ei petä toiveita tai aiheuta pettymystä. Kun tänään puhutaan sopimisesta, on siinä aistittavissa käskyttäminen ja yksipuolinen sanelu jopa kiristys.

Sopimus on kahden tai useamman tahon välinen toimi, jolla luodaan tai muutetaan jotain aikaisemmin ollutta velvoitetta. Sipilän hallituksen esittämä yhteiskuntasopimuksen tavoitteet ovat hyvät. Suomen talous on saatava kasvuun ja työllisyyttä on parannettava. Työelämää on uudistettava eli lisättävä yhteistoimintaa, luottamusta ja avoimuutta työpaikoilla. Tavoitteeseen pääsyn keinoista ei ole ainakaan vielä yhteisymmärrystä. Sopimus syntyy vain jos aidosti ja yhdessä neuvotellen työmarkkinaosapuolet ja maan hallitus pääsevät keinoista yhteiseen näkemykseen.

Uutiset siitä, että viime vuonna isojen yritysten toimitusjohtajien palkat ja erilaiset bonukset nousivat 8.3 prosenttia. Samanaikaisesti tavallista kokopäiväistä työtä tekevän palkansaajan ansiot nousivat vain 1.5 prosenttia. Lisäksi on muistettava, että kaikkien duunareiden ostovoima on laskenut useana vuonna perättäin. Suurituloisimmat (10 %) ovat parantaneet ostovoimaansa useammalla prosentilla.

Herättääkö tämä haluja yhteisiin päämääriin yhteiskuntasopimuksen suhteen? Ja sitten ovat vielä nämä varsin nuoret suurituloiset eläkeläiset ja verokikkailut muuttamalla Portugaliin. Luottamusta puuttuu, että talkoisiin osallistuvat kaikki. Ay-liikettä on turha syyttää saamattomuudesta kilpailukyvyn ka kestävyysvajeen hoitamisessa. Ay-liike on suostunut hypermaltillisiin palkkaratkaisuihin niin Raami- kuin Tyka- sopimuksessakin. Eläkeuudistuskin on saatu sovittua. Eikö mikään riitä? Valtiovalta on tukenut yrityksiä tuntuvalla yhteisöverohelpotuksella. Missä on dynaamiset vaikutukset, uudet työpaikat? Taisivatpa rahat mennä osakkeenomistajien liiveihin.

Keinona työajan pidentäminen kuulostaa aivan hömpältä. Suomessa on satoja tuhansia työttömiä ja erilaista osa-aikatyötä tekeviä varmasti saman verran. Työtä on nyt jaettava ja luotava uusia työpaikkoja eikä tappaa niitä työllä, joilla sitä vielä on. Julkissektorin puolella työajan pidentäminen johtaa aivan selvästi irtisanomisiin, kun työnantajat haluavat pienentää palkkakustannuksia. Uhkana on massatyöttömyys ja se vasta kalliiksi tulee.

Yhteiskuntasopimusta kannattaa kuitenkin yrittää. Paras tulos syntyy aitojen keskustelujen ja neuvottelujen tuloksena, mutta ei hinnalla millä hyvänsä eikä ainakaan kiristämällä.

Vitamiineja kannattaa nyt kaikkien kerätä, jokamiehen oikeudella metsistä ja vatukoista. Hyvää alkavaa syksyä!

Rauno Vesivalo

21.8.2015 08:00

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva