Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Suomi - Parakkivuokraajien luvattu maa

Esikoisemme aloitti koulutyönsä kolme vuotta sitten väistötiloissa työväentalolla. Reilun kuukausi myöhemmin hän pääsi homekoulun sijasta perusteellisesti remontoituihin tiloihin. Siirryttäessä kolmannelle luokalle pojan tuleva luokkahuone sijaitsi remontoimattomalla puolella, jossa oli myös sisäilmaongelmia. Hänen kannaltaan kävi kuitenkin onnekkaasti. Koulukeskuksen remontti jatkui juuri näihin tiloihin ja lapsemme pääsi parakkikouluun.

 

Tällä viikolla alkoi toinen vuosi parakissa. Minulla ei ole mitään pahaa sanottavaa parakkiratkaisusta, sillä lapsi on saanut olla puhtaissa tiloissa koko kouluaikansa, ja näillä näkymin saa olla peruskoulun loppuun asti.

Lapsemme on ollut onnekas. Näin ei kuitenkaan ole kaikkialla. Sadat ja taas sadat lapset ovat työskennelleet jopa vuosia koulukiinteistöissä, jotka on rakennettu johonkin ja jätetty sen jälkeen oman onnensa nojaan. Kunnilla on varaa rakentaa puistoja ja suihkulähteitä, mutta ei peruskorjata kouluja ajallaan. Moni kunta on valinnut hallitun peruskorjauksen sijaan pakon edessä kiireaikataululla tehdyn suuren remontin, jossa pahimmassa tapauksessa on jouduttu purkamaan vanhat rakennukset korjauskelvottomina pois uuden tieltä. Näissä tilanteissa ei ole myöskään voitu tehdä suunnitelmallisesti tilaratkaisuja, vaan usein koko koulu on jouduttu muuttamaan kalliisiin väistötiloihin.

Yhä useammassa kunnassa tämä on tätä päivää. Kaupungeissa voi olla samaan aikaan useampikin koulu väistötiloissa, kuten Satakunnan suurissa kunnissa Porissa ja Raumalla. Ei ole siis liioiteltua sanoa, että Suomi on parakkivuokraajien luvattu maa.

Eikö nyt ole puistot jo niin hyvässä kunnossa, että lopetetaan jatkuva uuden rakentaminen ja pidetään huolta nykyisestä talokannasta. Jokainen varmasti ymmärtää, että homekoulujen remontoimisen lisäksi kalliiksi tulee näiden ”homelasten” tulevaisuus. Osa lapsista sairastuu eliniäkseen hengityselinsairauksiin ja allergioihin, koska suorittavat oppivelvollisuuttaan. Osa puolestaan kärsii niin paljon oireista, kuten väsymys, päänsärky tai infektiokierre, että oppimistulokset kärsivät ja mahdollisuudet unelma-ammattiin pitää unohtaa. Sisäilmaongelmat jättävät ikuiset jäljet lapsiin, jotka joutuvat käymään koulunsa niiden keskellä. Samaan aikaan kunnanvaltuusto pohtii, lykätäänkö sitä peruskorjausta vielä ensi vuoteen. No pakkohan sitä on lykätään. Onhan se katulämmitys sen verran tärkeä asia!

Outi Veijonaho 

14.8.2015 08:17

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva