Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Menneessä on tulevaisuuden perusta

Kuva: Menneessä on tulevaisuuden perusta

Sosialidemokraattisella puolueella ei tällä haavaa mene hyvin. Gallupkannatus laahaa pohjamudissa, vihreät hengittävät niskaan, eikä puoluejohtokaan ole aina välttämättä yksituumaista.

Satakunnan sosialidemokraattien 100-vuotishistoriikin ”Punaista on aate” 10 vuotta sitten kirjoittanut Pertti Rajala toteaa kirjansa esipuheessa, että ”menneessä on tulevaisuuden perusta”.

Tähän kauniiksi puettuun sanontaan sisältyy oman tulkintani mukaan mm. se totuus, että pitää tuntea historiaa, jotta ymmärtää nykyaikaa ja osaa katsoa tulevaisuuteen.

SDP:llä on ennenkin mennyt huonosti. Puolueen historia oli menestystä 1930-luvun oikeistohuumaa lukuun ottamatta perustamisestaan viime vuosisadan alusta aina 1950-luvulle, jolloin ay-liikkeestä 1940-luvulla alkanut riitely johti 1950-luvun lopulla puoluehajaannukseen. Sitä seurasivat vuoden 1962 Honka-liiton myötä täydellisesti epäonnistuneet presidentinvaalit ja saman vuoden eduskuntavaalit, jolloin SDP kärsi historiansa siihen asti suurimman vaalitappion.

Hajaannuksessa oli kyse yksikertaistettuna vasemmistososialidemokraattien ja oikeistososialidemokraattien valtataistelusta. Oikeistodemarien johtohahmoja olivat mm. Väinö Leskinen, Kaarlo Pitsinki ja Olavi Lindblom, joista Lindblom oli valittu eduskuntaan Satakunnasta, vaikka hän ei satakuntalainen ollutkaan. Tämä leskiläinen linja vei voiton, ja vasemmistodemarit, joita johti Emil Skog, perustivat oman puolueen TPSL:n.

Puolueen pitkäaikaista puheenjohtajaa ja ministeriä Väinö Tanneria on pidetty myös oikeistososialidemokraattien johtohahmona, mutta historian perusteella häntä voi luonnehtia myös ns. kolmannen linjan edustajaksi. Kolmas linja alkoi syntyä Rafael Paasion johdolla, ja Paasio lopulta johdatti puolueen vuoden 1966 eduskuntavaaleissa suureen vaalivoittoon. Perittyään SDP:n puheenjohtajuuden Väinö Tannerilta lupasi Paasio viedä viedä puoluetta kuuluisat pari piirua vasemmalle.

Väinö Tanner valittiin useaan kertaan eduskuntaan Satakunnasta. Maakunta tuli hänelle tärkeäksi, kun hän oli Porissa Uuden Ajan edeltäjän Sosialidemokraatin toimittajana yhdessä Eetu Salinin kanssa.

Satakuntalaiset ovatkin pitäneet demaripiiriään Salinin ja Tannerin piirinä. Heidän merkitystään kuvaa sekin, että molemmilla on patsaat Porin keskustassa, Itäpuistossa. Tanner mm. vieraili säännöllisesti Satakunnan sosialidemokraattien piirikokouksissa aina vuoteen 1963, jolloin hän jätti puolueen puheenjohtajan paikkansa, ja Rafael Paasio valittiin puoluekokouksessa hänen tilalleen.

Koska Tanner leimattiin oikeistodemariksi, myös hänen ”omaa” piiriään leimattiin oikeistopiiriksi. Todellisuudessa historia kuitenkin osoittaa, että Satakunnan sosialidemokraatit ovat lähes aina ”vain” tukeneet puolueen kulloistakin johtoa.

Tosin satakuntalaisilla on ollut aina myös merkittävä rooli siinä, kuka on valittu puolueen johtoon.

Entä nyt? Kun viime vuoden puoluekokouksessa Antti Rinne voitti äänestyksessä SDP:n istuvan puheenjohtajan Jutta Urpilaisen, Rinteen kannattajat odottivat, että puolueen hiljalleen vajonnut kannatus lähtee uuteen nousuun. Niin ei kuitenkaan käynyt, vaan alamäki on ollut entistä jyrkempää. Vuoden 1966 kaltaista nousua on saatu odottaa turhaan.

Tilannetta eivät ole helpottaneet monet jännitteet puoluejohdon keskuudessa.

Satakunta on viime eduskuntavaalienkin perusteella Suomen sosialidemokraattisin maakunta. Toistaiseksi Satakunnan sosialidemokraatit tuntuvat tukevan Rinnettä.

Mutta kukaan ei tiedä, mitä tapahtuu, jos puolueen kannatus vajoaa edelleen. Tämän tiedostaa varmasti myös Rinne.

Jukka Vilponiemi 

14.8.2015 08:18

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko äänestää EU-vaaleissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva