Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Meidän meri

Kuva: Meidän meri

Itämeri on meidän meri, meidän mare nostrum, omine ja erilaisine ongelmineen kuin Välimerellä. Meillä ei ole valtavaa pakolaistulvaa ja hukkuvia ihmisiä. Itämeren ongelmat tulevat usein idästä, esimerkiksi sukellusveneiden muodossa. Ja nyt on jo herätelty keskustelua Ahvenanmaan puolustuksesta. Lännessä arvellaan, että jos Baltiassa tai Itämerellä syttyy aseellinen konflikti, Venäjä pyrkii miehittämään Ahvenanmaan ja Gotlannin.

Yle Radio 1:n Itämeren heinäkuu -teemaohjelmassa, jossa puhuttiin Hansaliitosta, professori Matti Klinge sanoi, että Välimeren asia on myös meidän asia. Välimeren yli on lähinnä Italiaan ja Kreikkaan tullut pelkästään tänä vuonna jo ainakin 160 000 pakolaista, ja tänä vuonna tähän mennessä Välimerellä arvioidaan kuolleen jo lähes 2 000 siirtolaista ja pakolaista. Roman Scahtzin vetämässä keskustelussa sovittiin, että meillä on kaksi mare nostrumia.

Solidaarisuus ilmenee kyllä hyvin nihkeästi. Euroopan unionin huippukokous päätti kesäkuussa, että Italiasta ja Kreikasta siirretään muihin EU-maihin 40 000 turvapaikanhakijaa. Kaikki eivät kuitenkaan suostu ottamaan heitä vastaan, ja kokonaismäärä pudotettiin jossain vaiheessa 30 000:een. Suomi sitoutui ottamaan vastaan 792 turvapaikan hakijaa Italiasta ja Kreikasta vuosina 2016 ja 2017. Ulkoministeri Timo Soini (ps) tosin älähti heti, ettei puolue hyväksy ratkaisua.

Radio 1:n Itämeren heinäkuu käsitteli Itämerta muun muassa tieteen, kulttuurin, draaman, musiikin, luonnon ja historian näkökulmasta. Esimerkiksi Itämeren heinäkuun Tiedeykkösessä saatiin terveisiä jätevedenpuhdistamosta. Ohjelmassa todettiin, että puhdistettu jätevesi ei ole puhdasta. Jätevedenpuhdistuslaitoksilta Itämereen kulkeutuva seos tuo rehevöittävien ravinteiden lisäksi lääkkeitä ja huumeita, raskasmetalleja, hormonihäiritsijöitä ja EU:ssa kiellettyjä tekstiilien suoja- ja palonestoaineita. Kiellettyjä haitallisia aineita viemäriin päätyy ainakin EU:n ulkopuolelta tuoduista tekstiileistä ja kosmetiikasta.

Vaikka kukaan ei – toivottavasti – enää heitä käyttämättömiä lääkkeitä vessapyttyyn, ihmisten nauttimien lääkkeiden jäämiä kulkeutuu jätevesiin ja mereen. Ohjemassa kerrottiin muun muassa, että ibuprofeeni biohajoaa helpohkosti, mutta ihoon siveltävät kipugeelit jäävät pitemmäksi aikaa kiertokulkuun.

Edellä mainitussa Itämeren heinäkuun Hansaliitto-osuudessa keskustelijoina oli Klingen ja Schatzin lisäksi historiantutkija Tapio Salminen. Keskustelijat totesivat, että keskiaikainen kauppaliitto Hansa oli ensimmäinen vakava yritys yhdistää Itämeren maat.
Pohjoiseurooppalaisten kaupunkien liitto hallitsi kauppaa Itämeren ja Pohjois-Saksan alueella 1200–1400-luvuilla. 1300-luvun alkupuolella Hansaliitto oli myös puolustusliitto, ja se tiivistyi vuosisadan puolivälissä Lyypekin johtamaksi suurvallaksi (Lähde: Wikipedia).

Hansa oli keskustelijoiden mukaan kauppaa tukevana ja säätelevänä systeeminä sellainen, jota voi ja jota on syytä verrata EU:hun. Hyödyllinen rinnastus (paralleeli), sanoi Klinge, ja jatkoi, että EU lähti puhtaasti taloudellisista intresseistä, mutta poliittinen liitto eteni sen sijaan hitaammin, kuten EU:ssakin.

Eroa on siinä, että Hansan aikoihin ei ollut kansallisvaltioita, kun taas EU:ssa valtiot ovat mukana – jarruttamassa ja hidastamassa integraatiota.

Eroa on ainakin toistaiseksi myös siinä, että ”Hansasta tiedetään erotun”.

 Heli Kokko

7.8.2015 08:21

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva