Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Suopursuruoste aiheutti Kokemäenjoen ruskeat lautat

Viime viikolla Kokemäenjoessa havaittujen ruskeiden lauttojen aiheuttajaksi ovat varmistuneet laboratorioanalyyseissä kuusen suopursuruoste -nimisen loissienen itiöt. Itiöitä löytyi Porin ja Ulvilan alueilta viime torstaina otetuista vesinäytteistä paikoin runsaasti.

 

Esiintyvä haitta on vesien virkistyskäytön kannalta lähinnä esteettinen eikä esiintymistä ole terveydellistä haittaa. Itiölautat hajoavat yleensä muutamassa päivässä. Kuitenkin runsaasti itiöitä sisältävä uimavesi voi aiheuttaa herkimmille uimareille mm. silmäoireita, kuten yleensä alkukesästä esiintyvät siitepölylautatkin.

Kuusen suopursuruosteen itiöt muodostavat otollisissa olosuhteissa veden pintaan lauttoja, jotka voivat olla laajojakin. Lauttojen väri voi vaihdella vaaleasta punertavan ruosteenoranssiin. Kuusen suopursuruoste talvehtii rihmastona suopursussa ja siirtyy kesän alussa kuusen tuoreisiin neulasiin. Heinäkuussa tartunnan saaneisiin neulasiin kehittyy helmi-itiöpusseja ja ne alkavat kellastua. Vesisateet irrottavat puolestaan kypsät helmi-itiöt punertavan ruosteenoransseiksi lauttaesiintymiksi vesien pinnoille. Veteen joutuessaan itiöiden ympärille muodostuu ohut hyytelömäinen vaippa, johon helposti tarttuu myös muuta ainetta, kuten leviä, hyönteisten kuoria ja vesikasvien kappaleita.

Ilmiö on suhteellisen harvinainen, mutta havaittavissa lähes vuosittain jossain päin Suomea. Tällä vuosikymmenellä havaintoja on tehty ainakin Etelä-Savossa, Kymenlaaksossa ja Pohjois-Pohjanmaalla. Viime aikoina havaintoja ruskeista lautoista on tehty Kokemäenjoen lisäksi lukuisilla järvillä Satakunnassa ja Pirkanmaalla sekä merialueella Luvialla ja Ahlaisissa.
 

3.8.2015 15:51

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva