Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Solidaarisuutta!

Kuva: Solidaarisuutta!

Siskot ja veljet, solidaarisuutta! Tämä vaatimus toistui lukuisissa puheenvuoroissa viime viikolla Kanadan Ottawassa kokoontuneessa EIn (Educational International), maailman opettajajärjestön seitsemännessä maailmankongressissa. Vuonna 1993 perustettu EI on kasvanut vuosi vuodelta, ja nyt sen jäsenjärjestöt edustavat 32 miljoonaa opettajaa 171 valtiossa. Täten EI onkin maailman suurin yksittäistä ammattiryhmää edustava ammattijärjestö.

OAJn valtuuston puheenjohtajana sain osallistua n. 2 000 opettajan kongressiin, ja kokouksesta kehkeytyikin monella tapaa mieleenpainuva. Ammattiyhdistystoimintaa korostettiin keskeisenä sananvapauden osana ja demokratian kulmakivenä. Maailmasta löytyy vielä monta kolkkaa, jossa ammattiyhdistystoiminta on vaarallista tai rangaistavaa. Julkilausumissa annoimme tukemme mm. eteläkorealaisille, iranilaisille, nigerialaisille, nepalilaisille kuin myös kolumbialaisille kollegoille.

Oikeudenmukaisessa maailmassa koulutus kuuluu kaikille, ja laadukasta ja julkisesti rahoitettua koulutusta vaadimmekin jokaiselle maailman lapselle. Tasa-arvoinen koulutus on paras ase taistelussa ääriliikkeitä ja syrjintää vastaan. Meille vielä niin vieras koulutuksen kaupallistaminen leviää maailmalla vauhdilla, ja EI käynnistikin kampanjan koulutuksen kaupallistamista ja yksityistämistä vastaan.

Kokouksen solidaarisuusvaatimukset ja intohimoiset ay-puheet olivat tervettä vastaruisketta tämänhetkiseen kotimaiseen ay-keskusteluun. Meillähän on julkisuudessa ay-toiminta leimattu menneen maailman ilmiöksi ja ilmapiiri on ollut jopa toimijoita syyllistävää. EI vahvisti, että juuri globaalissa taloudessa tarvitaan sopimuksia ja sääntöjä mutta niin, että sopimuksia tehdään avoimesti neuvotellen yhdessä työntekijöiden ja työnantajien kesken. Alkusyksyn yhteiskuntasopimusneuvotteluissakin on syytä muistaa: sopiminen ei ole sanelua!

Kesken kansainvälisen vaikuttamisen Suomen delegaatio sai sokkiuutisia some-Suomesta. Kansanedustaja Olli Immosen unelmointi yhdestä vahvasta kansasta käynnisti keskustelun monikulttuurisuudesta ja suvaitsevaisuudesta. Onneksi vaikuttaja yksi toisensa jälkeen avasi suunsa, liputti ja peukutti suvaitsevaisuuden puolesta. Kansa lähti myös liikkeelle: tiistainen rasisminvastainen mielenilmauskampanja keräsi tuhansia eri puolelle Suomea, upeasti myös Porin Reposaareen.

Näitä oksettavia maahanmuuttovastaisia kommentteja on heitelty viime vuosina, ja tällainen fanaattinen jankkaus ruokkii vihaa ja rakentaa raja-aitoja. Demokratiassa täytyy tietenkin mahdollistaa erilaisten mielipiteiden ilmaisu, mutta sananvapauden pitäisi tuoda myös sananvastuuta! Vihaa ja rajoja emme ympärillemme kaipaa, tarvitsemme enemmän avointa vuorovaikutusta ja toisiltamme oppimista.

Olen aina ollut kansainvälisyyteen kallellaan ja olen myös aina pitänyt sosialidemokraatteja aatteellisesti kaikkein kansainvälisimpänä puolueena. Juuri meidän on edistettävä ja alleviivattava jakamatonta ihmisarvoa, tasa-arvoa ja suvaitsevaisuutta niin meillä Suomessa kuin myös maailmalla.

Siskot ja veljet, solidaarisuutta!

Arja Laulainen 

31.7.2015 08:38

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko äänestää EU-vaaleissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva