Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Jälkipuheita Pori Jazzista

Kuva: Jälkipuheita Pori Jazzista

Nyt kun Porin kymmenes Suomi Areena ja viideskymmenes Pori Jazz ovat ohi, on jälkipuheiden aika. Jo kyllähän puheita on riittänytkin. Erityisesti Kirjurinluodon konserttien järjestelyt pahoittivat monen mielen kun vanha kunnon piknintunnelma on ollut tiessään.

Kuulun itsekin siihen polveen, joka on vuosikymmenten kuluessa nauttinut Kirjurin ja myöhemmin Areenan leppeästä tunnelmasta, johon ovat kuuluneet hyvä musiikki ja hyvä seura, omat ruoat ja juomat. Vaikka päivän ja illan mittaan saatettiin lipittää ruoan kanssa viiniä, humalaisia örveltäjiä oli erittäin vähän, ellei vip-aluetta lasketa mukaan. Joskus ”leirien välissä” kuljeskeli poliisi tai järjestyksenvalvoja, mutta heitä ei juuri tarvittu.

Pori Jazzeilla valitsi nyt jo toista kertaa aivan toisenalinen tunnelma. Kun alkoholimääräyksiä Valviran mahtikäskyllä muutettiin, muuttui myös tunnelma. Piknkinalue muuttui suureksi anniskelualueeksi, jonne ei omia viinejä viety.Kassit tarkastettiin vähintään kahteen kertaan, ja sankka joukko järjestyksenvalvojia kyyläsi koko konsertin ajan, mitä vilttien päällä tai alla tapahtui, mitä juotiin, mitä syötiin ja tupakoitiinko. Tunnelma oli monen mielestä ahdistava ja levoton.

Levottomuutta lisäsi yleisön jatkuva vaellus alueen takaosassa oleviin juottoloihin. Moni tuntui ottaneen vauhtia jo ennen konserttialueelle saapumista, ja illan mittaan örveltäjiä ja viinien läikyttäjiä riitti, koska he saivat edelleen ostaa alkoholia kaksin käsin. Alueen takaosaan varattu pieni tupakkakarsina oli kaatuneista juomista märkä ja sotkuinen.
Järjestyksenvalvojille oli tärkeämpää valvoa tupakoitsijoita kuin örveltäjiä.
Surullista.

Tätäkö viranomaiset ja Pori Jazzin johto todella ovat halunneet? Festivaalijohto on vastannut julkiseen arvosteluun, että viranomaiset ovat sitoneet heidän kätensä, ja he ovat saaneet paljon hyvää palautetta.

Festivaalijohdon vastailu tuntuu kuitenkin selittelyltä, sillä laki mahdollistaa myös selvästi joustavamman menettelyn esimerkiksi järjestyksenvalvonnassa, jopa poikkeuslupien anomisen alkoholikäytäntöön. Ilmeistä kuitenkin on, että anniskelun antaminen yhden yrityksen tehtäväksi on niin hyvä taloudellinen ”nakki” myös Pori Jazzille, että kannattaa ennemmin ottaa vastaan kielteinen palaute kuin toimia toisin.

Nykyinen festivaalijohto on iältään pääosin lähempänä rockfestariyleisöä kuin keski-ikäistä jazzyleisöä. Perinteinen jazzyleisö ei kuitenkaan halua Pori Jazzista Provinssia tai Ruisrockia.. Nykymenolla tämä yleisö saattaa äänestää jaloillaan ja viedä myös rahansa muualle. Esimerkiksi Nizzassa on oikein miellyttävä jazzjuhla samaan aikaan Porin kansa.

Oma lukunsa ovat festivaalin tämänvuotinen ohjelmatarjonta, joka on myös saanut paljon kritiikkiä. Erityisesti Areenan ja Lokkilavan samanaikaiset konsertit on koettu osin hankalaksi, ja vielä hankalammaksi on koettu Lokkilavan ja Tedin teltan läheisyys.
Moni kaipasi perusjazzia myös päälavalle.

Jazzviikolla ”vanhojen jazzpartojen” esittämä kritiikki ohjelmistoa kohtaan taisi osua oikeaan.
Nykyjohto tuskin kuitenkaan paljon kuuntelee heitä, joten lienee odotettavissa, että nykyinen sekamelska jatkuu Porissa myös tulevaisuudessa.

Jukka Vilponiemi 

24.7.2015 08:49

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva