Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Some-politiikan syövereissä

Kuva: Some-politiikan syövereissä

Poliittisen kulttuurin ja sosiaalisen median suhde on maassamme ajanut selkeästi epämukavuusalueelle.

Kesäkuun Kuntalehden hyvä artikkeli havahdutti itsenikin miettimään asioiden kehitystä neljännesvuosisataisen kunnallispoliittisen kokemuksen ja eritoten vielä tarkemmin kunnanhallituksen puheenjohtajan sekä poliittisen piirijärjestön veturin näkökulmasta. Kuntalehden mukaan nimettömät ilkeilyt ja jopa henkilökohtaiset solvaukset ovat tulleet kuntajohtajien arkipäivään entisten paineiden päälle. Aivan samanlainen kohtelu on tullut tutuksi myös yhä useammalle kuntien luottamushenkilöjohdon edustajalle. Muutaman kunnanhallituksen puheenjohtajan viimeaikaiseen luopumiseen kesken toimikauden ovat olennaisesti vaikuttaneet runsaat, jatkuvat törkyviestit sekä etenkin sosiaalisessa mediassa lisääntynyt suora ja yhä henkilökohtaisempi arvostelu. Yksi luopumisen, väsymisen sekä turhautumisen syy on myös merkittävässä asemassa olevan päättäjän perheenjäseniin kohdistuva paine.
Ei riitä, että itse hakee pelonsekaisin tuntein pari kertaa viikossa aamukahviseuraksi paikallislehden toivoen itselleen armollista tekstiviestipalstaa. Tämän saman ongelman kanssa elävät myös perheenjäsenet, ne kaikkein rakkaimmat ja lähimmät.
Kyse on hyvin pitkälti poliittisen kulttuurin muutoksesta, mutta toisaalta myös yhteiskunnassamme vääristyneen avoimuuskäsityksen seurausta. Avoimuus on tuo kaunis taikasana, joka aina nousee erityisarvona esille nykyajan poliittisesta päätöksenteosta puhuttaessa. Nyt on avoimuuden nimissä mahdollisuus, mutta kuitenkin nimettömänä, arvostella melkoisen ronskilla tavalla kohdistaen sen suoraan henkilöön, ei asiaan. Valitettavasti nyky-yhteiskunta teknisine mahdollisuuksineen ruokkii vahvasti tätä kehitystä. Ympäröivässä yhteiskunnassa saattaa olla tietty joukko, joka seuraa tarkasti paikallisia asioita ja joka on ottanut missiokseen kunnallisen virkamies- sekä luottamushenkilöjohdon arvostelemisen. On demokratiaa, että kuntalaiset ottavat selvää ja kantaa asioihin. Vielä tuloksekkaampana näkisin sen, että asioiden eteenpäin saattamiseksi arvostelun sijaan missiona olisi rakentavien ajatusten välittäminen eetteriin.

Asiaa on analysoitu myös tarkemmin tutkien kunnallispäättäjien saamien törkyviestien laatua ja sisältöä. Läheskään aina viestien sisällöissä ei ole pitäydytty asiakeskeisyydessä, vaan nimimerkkien takaa on räävitty henkilön ulkoista olemusta sekä muita henkilökohtaisia asioita. Raaka totuus valitettavasti on myös se, että osa ilkeistä viesteistä tulee politiikan sisäpiiriläisiltä. Osa luopuneista päättäjistä on kokenut suoranaista painostusta ja tuntuukin siltä, että joillekin poliittisessa päätöksenteossa mukana oleville ainoa tavoite on kaataa joku toinen. Huomionarvoinen viesti on, että osa kokee pahimpien lyöntien tulevan lähietäisyydeltä ja omasta porukasta. On olemassa myös tiettyjä valtuustotason päättäjiä ympäri valtakuntaa, jotka kulkevat pieni epäilyksen siemen mukanaan nähden koko ajan ketunhäntiä päätöksenteon rattaissa. Nämä useimmiten valtuustosaleissa hiljaisempaan kaartiin kuuluvat keskustelevat kokousten jälkeen avoimen julkisesti kantaa ottaen omassa Facebook-foorumissaan.
Mielestäni olemme tulleet tämän asian tiimoilta vaarallisille vesille. Uskallan väittää, että niin kunnallisjohtajien kuin poliittisten päättäjienkin kohtelua ja arvostelua nykyisessä mediassa ja sen laajassa kirjossa voi hyvinkin verrata työpaikka- ja koulukiusaamiseen, häirintään sekä jopa ahdisteluun ja julkiseen herjaukseen.
Toisaalta poliittinen kansan valitsema päättäjä laittaa jo ehdolle asettuessaan itsensä arvostelulle alttiiksi. Sitä pitää kestää tietäen, ettei koskaan kykene olemaan yhteisten asioiden hoitamisessa kaikille mieliksi, mikä ei ole toiminnan tarkoituskaan. Nykyisen kuntatalouden priorisoinnin ja palveluiden karsinnan aikakautena kitkerä kanasalaispalaute on ennemminkin sääntö kuin poikkeus. Rakentava ja kriittinenkin palaute on aina tervetullutta. Ajatusten vaihto kuntalaisten kanssa tuottaa parhaan tuloksen jokaisen kannalta, kun palaute on avointa, keskustelevaa ja kehittävää. On selvää, että politiikan tekemisessä pitää olla paksunahkainen, mutta rajansa kaikella. Vanha sanonta leikkiin lähtemisestä ja sen kestämisestä ei kaikilta osin enää päde.
Itse olen vuosien aikana saanut kansalaisilta pääsääntöisesti avointa palautetta ja suuresti arvostamaani rakentavaa kritiikkiä ”face to face”. Tätä asiaa toivon ja pidän jatkossakin äärimmäisen tärkeänä. Näen suuressa arvossa kuntalaiset, jotka ottavat yhteyttä omana itsenään ja antavat sitä suoraa avointa ja kehittävää palautetta yhteisten asioiden eteenpäin viemiseksi.
Nöyrin positiivisin mielin kohti avointa keskustelua sosialidemokraattisilla rintamilla ja lämmintä loppukesää. Yhdessä olemme vahvoja!

26.6.2015 08:00

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko äänestää kevään eduskuntavaaleissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva