Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Lapsista kansalaisaktiiveja!

Pari viikkoa sitten yhdeksänvuotias poikamme alkoi pohtia, mihin pitäisi olla yhteydessä, että Luvian ja Eurajoen välille saataisiin kevyenliikenteenväylä. Poika haluaisi pyöräillä mummulaan, mutta rekkojen vieressä polkeminen ei houkuta. Tähän ajatusketjuun poika osasi vielä liittää sen, että kohtahan tässä ollaan yhtä suurta kuntaa, joten kevyenliikenteenväylä ei ylittäisi kuntarajoja. Neuvoin poikaa puhumaan asiasta nuorisotyöntekijän kanssa, joka osaa neuvoa häntä vaikutusmahdollisuuksista juuri omassa kotikunnassamme.

 

Olen ollut pitkin kevättä todella ylpeä pojastamme, kun hän on kysellyt kuntaliitosasioista, koulukeskuksen remontista ja hallitusneuvotteluista. Hän on myös pohtinut kouluviihtyvyyttä ja ratkaisuja epäkohtiin. Elämme tällä hetkellä siis todella tärkeitä aikoja. Miten tämän yhteiskunnallisen kiinnostuksen saa pysymään ja kehittymään niin, että tulevaisuudessakin poikamme haluaa osallistua ja vaikuttaa? En ainakaan missään tapauksessa halua tukahduttaa tuota vaikuttamisen paloa.

Useat lait velvoittavat kunnallisissa päätöksenteoissa huomioimaan lasten mielipiteet. Monissa kunnissa on myös nuorisofoorumeja ja lastenparlamentteja. Kuitenkaan lakien tahtotila ja käytäntö eivät aina kohtaa. Törkeimpiä ovat kannanotot, joiden mukaan lasten ei kuulu saada ilmaista julkisesti mielipidettään tai näkemystään asioihin, jotka aikuiset päättävät. En usko, että kukaan tulkitsee lakia niin, että lasten pitäisi saada päättää suurista, kunnallisista päätöksistä. Ei pitäisi kuitenkaan olla liikaa vaadittu, että päättäjät aidosti kuulisivat lasten mielipiteen heitä koskevissa asioissa. Tämä on osa sitä kasvatusta, jolla lapsemme kasvavat yhteiskunnallisesti aktiivisiksi kansalaisiksi.

Kevään vaaleissa demareiden kannatus jäi hyytävän pieneksi. Nyt on ihan viimeisiä hetkiä tehdä asialle jotain. Minun mielestä yksi erittäin tärkeä tehtävä on käyttää voimavaroja siihen, että lapset ja nuoret haluaisivat ilmaista mielipiteensä ja vaikuttaa yhteisiin asioihin. Tätä kautta he kiinnostuvat aikuisenakin vaikuttamisesta. Tämä työ lähtee pienistä teoista, meistä jokaisesta.

Me voimme vaikuttaa lapsiimme ja lapsenlapsiimme sekä heidän kavereihinsa. Voimme rohkaista heitä vaikuttamaan ja kannustaa heitä osallistumaan. Voimme järjestää heille tilaisuuksia ja mahdollisuuksia, voimme opastaa heitä. Mutta muistakaa, puolesta me emme voi tehdä emmekä syöttää sanoja suuhun. Se on tyrmäämisen ja lyttäyksen ohella varmin tapa tappaa osallisuus, halu ja palo.

Älkääkä koskaan, milloinkaan sanoko nuorelle ja innokkaalle että ”Meillä on tehty aina näin”! Ehkä juuri tänään on se päivä, kun jotain voidaankin yrittää tehdä toisin.

Outi Veijonaho 

18.6.2015 07:53

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva