Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Hajahavaintoja oikeistohallituksen synnytyksestä

Pääsimme, ja loppuvaiheessa jouduimme, viime viikot kyllästymiseen asti seuraamaan, miten `kolmen muskettisoturin´ puhuvat päät ilmestyivät televisioruutuun vakuuttamaan, kuinka yksituumaisesti hallitusneuvottelut ovat sujuneet, kuinka huolestuneita he ovat hyvinvointiyhteiskunnan säilymisestä ja kuinka kovasti he haluavat pelastaa isänmaan. Yrityksestä huolimatta annetun viestin ristiriita todellisuuden kanssa kävi kuitenkin ilmi monessa kohdin.

 

Kasvojen ja kehon kielestä saattoi päätellä, että esimerkiksi puheenjohtaja Soinin pitkäaikainen henkilökohtainen tavoite ja halu päästä kansakunnan kaapin päälle, ministeriksi, ohitti huolen hyvinvointiyhteiskunnasta mennen tullen. Siksi paljon yhtäläisyyksiä kermavadilla vierailleen kissan ja Soinin kasvoissa oli, kun ulkoministerinpostista kerrottiin. Paljoa eivät painaneet ennalta annetut, politiikan sisältöä koskevat lupaukset, jotka lähes kaikki oli näytetty heitetyn romuihin, kun hallitusohjelma julkistettiin.

Insinööritaustainen pääministeri, Juha Sipilä herätti mediassa yleistä ihastusta vedettyään hallitusneuvottelut läpi tiukasti aikatauluun pitäytyen. Uutta poliittisessa kulttuurissa oli myös tukeutuminen yksinkertaistettuihin prosessikaavioihin ja porrastettuihin asiakokonaisuuksiin.

On varmasti totta, että poliittinen prosessi ja neuvotteluperinne on kaivannutkin suoraviivaisempia ja tehokkaampia menettelytapoja. Väsyminen päättymättömiin ja - julkisesta vakuutteluista huolimatta - alati keskeneräisiksi osoittautuneisiin neuvotteluprosessihin on ollut kansan keskuudessa suurta, ja pettymys kasvavaa.

Mutta politiikassa viimekädessä ratkaisee ohjelmallinen sisältö, sen pohjalta toteutettava lainsäädäntö ja päätökset, joiden mukaan yhteiskunnan voimavaroja kerätään ja jaetaan. Tästä näkökulmasta arvioiden syntyneen oikeistohallituksen viesti yhteiskunnan vähäosaisille on tyly ja kyykyttävä. Huoli hyvinvointiyhteiskunnan säilymisestä näyttää hallitukselle olevan vain korulause ja keinovalikoima muutosten tekemiseen peräisin EK:n päämajasta.

Oppositio luonnollisesti tekee ärhäkkäästi voitavansa päätösten torjumiseksi, muttei eduskunnan voimasuhteet huomioiden kykene suunnitelmia muuttamaan. Mielenkiintoista sen sijaan on nähdä, miten hallituksen lujaksi vakuuttama yhteisymmärrys, ”ideologinen liima” kestää, kun suunniteltujen leikkauspäätösten konkreettisen toimeenpanon aika koittaa. Erityisesti perussuomalaisten ja keskustan ennen vaaleja julkistamat vaaliohjelmat ovat erityisen tarkan syynin kohteena, ja niiden eroista toteutettavaan politiikkaan nähden varmasti muistutetaan.

Pääministeri Sipilä saa aivan varmasti tuta, että hallituksen johtaminen ei toimi samoilla pelisäännöillä kuin teknologiayrityksen, jossa on selkeä organisaatiokaavio, hierarkia ja visio. Ja - jo palkkansakin takia - yhteistyöhön valmis henkilöstö. Politiikassa logiikka noudattaa erilaisia pelisääntöjä, asioista ja ihmisistä on hankala saada otetta ja kriisit, isommat ja pienemmät, syntyvät täysin odottamatta, milloin ministerin tekstiviesteistä, milloin veronkierrosta

En tiedä, olenko vainoharhainen, mutta huomioni kiinnittyi hallitusneuvottelujen mielenkiintoiseen yksityiskohtaan. Puheenjohtaja Soinin vaatimuksesta puoluetukilainsäädäntöä esitetään nimittäin muutettavaksi siten, että puolueen ja eduskuntaryhmän hajotessa kesken vaalikauden uusi ryhmä - vaikka edustaisikin yli puolta vanhasta ryhmästä - ei enää saisikaan kokoaan vastaavaa osuutta tuesta, vaan se jäisi vanhalle ryhmälle.

Hallituksen sisilialainen uhkaus ei siis koskekaan pelkästään ay-liikettä. Vastaavanlaisen aikoo Soini esittää myös omilleen: Ellette pysy nöyränä ja tue ulkoministeritaivaltani, hallituksen leikkauspolitiikan ohella, ette ainakaan saa puoluetukea, jos ryhmästä eroatte / erotetaan!

Harri Kivenmaa 

5.6.2015 07:41

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko äänestää EU-vaaleissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva