Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Haikeutta kylmän ja kuivan kauden edessä

Kuva: Haikeutta kylmän ja kuivan kauden edessä

On eletty haikeita hetkiä. Vaikka neljän vuoden työrupeama Opetusministeriössä oli rankka, oli se myös monella tavalla antoisa. Sieltä jäi elinikäisiä ystäviä ja vähintään yhteistyökumppaneita. Hyvästelin heidät vesi silmissä tänään. Jouduin olemaan ministerinä vaikeina aikoina, eikä seuraajani pääse sen helpommalla. Tätä kirjoittaessa kuuntelen ja katselen samalla tulevan hallituksen tiedotustilaisuutta. Tunnelmani ovat hieman sekavat niiden liikkuessa luopumisen ja työn jatkamisen välillä. Oppositiopolitiikka on sentään toista kuin hallitusvastuu. Suhtaudun silti tulevaisuuteen luonteeni mukaisesti valoisasti tietäen, että me sosialidemokraatit keräämme joukot ja ryhdymme aktiiviseen oppositiopolitiikkaan. Tyhmä ei silti saa olla, on tartuttava yhteistyön käteen, jos hallitus sellaista tarjoaa, isänmaan edun vuoksi. Ja siksihän tätä politiikkaa tehdään.

Tiedotustilaisuudesta korviini kantautuu tietysti ensimmäisenä säästöt, jotka kohdistuvat koulutukseen. Hyvänä uutisena voi pitää sitä, että koulujen digitalisaatiota lisätään, oppimisympäristöjä modernisoidaan, kielikokeiluja aloitetaan jopa ekaluokkalaisille ja kouluihin tulee tunti lisää liikuntaa viikossa.!p Mutta sitten alkaa se pelätty kylmä kyyti, jota on etukäteen osattu pelätä. Koulutuksesta säästetään 600 miljoonaa euroa, joka kohdistuessaan toiselle asteelle ei tiedä hyvää ammattiin valmistuville. Tätä kirjoittaessa sähköpostiini saapuu opiskelijoiden kipakka vastine, eikä ihme, sillä opintotukia leikataan ja korkeakoulujen ja yliopistojen puolella halutaan vähentää maisteritutkintojen määrää. Minäkin älähtäisin, jos olisin opiskelija.

Kuiva ja kylmä kausi on edessä myös sosiaalietuuksien puolella, jossa suorat leikkaukset ovat 800 miljoonaa. Indeksileikkaukset kohdistuvat lisäksi epäsuorasti eläkeläisiin, kun eläketulovähennys pienenee. Eläkkeensaajien asumistukeen on tulossa myös suuri heikennys (n. 25 %), kun se yhdistetään yleiseen asumistukeen. Vaikka takuueläkettä korotetaan, eläkkeensaajien asumistuen leikkaus on suurempi. Se tarkoittaa käytännössä, että heikossa asemassa olevat pienituloiset eläkeläiset joutuvat kantamaan kohtuuttomasti taakkaa sopeutuksesta. Maksukorotuksia on tulossa niin ikään sosiaali- ja terveyspalveluihin ja päivähoitomaksuihin. Ja kehenpä muuhun kuin eläkeläisiin vaikuttaakaan lääkekorvausten leikkaus eniten?!p Toinen maksumiesporukka on työttömät tai työttömyyden uhan alla elävät, kun ansiosidonnaiseen työttömyysturvaan on tulossa isoja, vielä nimeämättömiä säästöjä. Kolmas suuri häviäjä on suomalainen lapsiperhe, kun päivähoitomaksuihin on tulossa korotuksia ja sosiaali- ja terveyspalvelujen asiakasmaksuja korotetaan.

Erityisesti minua huolettaa päiväkotien tilanne sillä, uusi hallitus nostaa päivähoidossa ryhmäkokoja ja subjektiivista päivähoitoa ollaan rajaamassa, asia, joka on ollut aina meitä sosialidemokraatteja lähellä. Mutta nythän onkin porvarihallitus ja keinot sen mukaiset. Meille niin ikään tärkeät kehitysyhteistyörahat vähenevät kolmannekseen. Suurin hyötyjä niistä on viime aikoina ollut maanjäristyksen kourissa taisteleva Nepal. Huokaisen ja mietin mitä tulevan pääministeri Sipilän sanat tarkoittivat, kun hän aloitti esityksensä sillä, että nyt vahvat ja hyvävaraiset saavat kantaa vastuuta ja miten hän tosiasiassa ajattelee kohtuudesta, jota hän peräänkuulutti päättäjiltä, kirkolta ja kaikilta johtajilta. Hän toivoi kohtuutta, mutta se on toive, haave, joka ei näy konkreettisina lukuina hallitusohjelmassa, vaan jäänee sananhelinäksi. Me demarit jäämme oppositiossa paljon vartijaksi. Tämä on hyvä hetki kerätä rivit ja näyttää kenen asialla me olemme ja olemme olleet jo toistasataa vuotta.

Krista Kiuru

29.5.2015 08:00

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva