Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Tältä pohjalta

Kuva: Tältä pohjalta

Tällä viikolla kuului kummia hallitusohjelmaneuvotteluista. Hallitusneuvotteluiden vetäjä Juha Sipilä (kesk) ilmoitti, että ”Suomi on jäänyt edellisten vuosikymmenten hyvinvointiyhteiskunnan vangiksi”. Sen korjaamiseksi uuden hallituksen on tarkoitus käynnistää rohkeita muutoksia.

Tulisilla hiilillä tässä ollaan, kun odotellaan, minkälaisia ”rohkeita muutoksia” saaman pitää. Julkisuudessa on spekuloitu paljon, miten valtiontalous aiotaan panna kuntoon ja kuinka kylmää kyytiä on edessä. Tulossa olevasta sopeutuksen suuruudesta tosiasiassa riippuu, kuinka vaikeat ajat ovat oikeasti edessä.

Vaaleja ennen käytiin mielenkiintoisia keskusteluja talouden sopeutuksen laajuudesta. Vaaliviikon suorassa vaalitentissä näimme omin silmin, kun Keskustan Sipilän suulla todettiin, että Kokoomuksen asettama 6mrd sopeutustarve on aivan liian suuri. Perussuomalaistenkin arvio oli samansuuntainen: kokoomuksen vaatima sopeutustarve on ylimitoitettu. Mielenkiintoista Keskustan ja perussuomalaisten äänestäjien kuluttajasuojan kannalta on, että alkuviikosta hallitusneuvotteluista kuului jälleen kummia. Kuuden miljardin sopeutuksesta oli päästy yksimielisyyteen. Vain Kokoomuksen äänestäjät saivat mitä tilasivat.

Turha silti yleisemmin todeta, että kansa saa nyt, mitä tilasi. Sillä kansahan ollaan me kaikki. Puoli miljoonaa ihmistä antoi puolestaan sosialidemokraateille valtakirjan edistää vientivetoista kasvua, jotta ei tarvitsisi leikata tavalla, mitä nyt hallitusohjelmaneuvotteluissa suunnitellaan. Puoli miljoonaa ihmistä antoi meille valtakirjan tehdä eriarvoisuutta vähentävää politiikkaa. Kummallekaan suurelle tavoitteellemme ei ole kuulunut tukea hallitusohjelmaneuvotteluista. Tuskin myöskään perussuomalaiset äänestäjät saavat, mitä tilasivat. Nimittäin uuden hallituksen ohjelmaan ei tule sisältymään ollenkaan mahdollisuutta kokonaisveroasteen nostoon. Kova tulee olemaan linja silloin, kun verosopetus ei tule ollenkaan kysymykseen, kun säästetään. Onko edes Keskustan linja tässä yhtenäinen, kun muistetaan, miten Pekkarinen vaati oppositiossa suurituloisia solidaarisuustalkoisiin?

Johannes Virolainen totesi aikoinaan, että tältä pohjalta. Sipilä valitsi ryhmänsä puolesta, että nyt on syntymässä perusporvarihallitus tai virallisemmin sanottuna konservatiivinen oikeistohallitus. Eipä ihme, että Timo Soini alkoi heti murehtia äänestäjäkuntansa reaktioita toteamalla, että uutta hallitusta tulisi nimittää sen sijaan perussinimullaksi. Niinpä niin. Keskusta osoitti olevansa porvaripuolue, ja Sipilälle konservatiivinen arvopohjakin on helposti jaettavissa. Soinin porukalle - ainakin äänestäjille - lienee ongelma olla porvarihallituksessa.

Porvarihallituksen kätilöistä tuskin kukaan on pahoillaan. Ainakin EK:ssa on syytä juhlaan. Sipilälle tehty syöttö toimi:jos tulee yhteiskuntasopimus, demarit tulevat hallitukseen. Jos ei tule sopimusta, syntyy porvarihallitus. Tarina upposi, ja Häkämiehen johtamalla EK:lla oli vain voitettavaa. Jos ei syntyisi tarpeeksi hyvää sopimusta työnantajien kannalta, jäljelle jäisi kuitenkin jackpot - porvarihallitus.

Sipilä valitsi, että SDP toimii jatkossa arvoliberaalin opposition johtavana puolueena. Tuleva toiminta todistaa, saammeko kansalaisten luottamuksen takaisin ja kirkastuuko viestimme kansalaisten silmissä. Ei auta kuin todeta, että tältä pohjalta.

Kansanedustaja Krista Kiuru

15.5.2015 08:00

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva