Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Hallitus tulee - oletko valmis?

Kuva: Hallitus tulee - oletko valmis?

Ylihuomenna tulee kuluneeksi kolme viikkoa eduskuntavaaleista. Puolueissa ja ehdokkaiden tukiryhmissä on pohdittu ja analysoitu useampaan kertaan vaalitulosta, sen moninaisia syitä ja tulevia seurauksia. Ellei näin ole toimittu, voi puhua välinpitämättömyydestä. Sen verran perimmäisten kysymysten äärelle ajauduimme. Kaikella on aikansa: ilolla ja surulla. Monipuoliset työt odottavat tekijöitään.

Kun Uusi Aika perjantaina kolahtaa lukijalleen, alkavat varsinaiset hallitusneuvottelut. Tiedämme sen, mitkä puolueet lähtevät hallitukseen ja mitkä jäävät oppositioon. Oppositiota pidetään paikkana, minne joudutaan - ei pyritä. Jokainen puolue lyö vaaleissa pöytään ohjelmansa ja niiden perusteella äänestäjät ratkaisevat. 490 102 suomalaista sentään tuki huhtikuun vaaleissa sosialidemokraatteja, mutta tällä kerralla se riitti vasta neljänteen sijaan.

Edellisten eduskuntavaalien jälkeen vuonna 2011 perussuomalaiset toimivat sangen omalaatuisesti. Suuren vaalivoiton eli tunnetun jytkyn saatuaan he kieltäytyivät vastuunkannosta jättäytymällä hallituksen ulkopuolelle. Tämä synnytti suuttumusta muissa. Pattitilanteen edessä jouduttiin muodostamaan kuuden puolueen hallitus kokoomuksen Jyrki Kataisen johdolla. Vaikka hallituksen piti istua nelivuotiskauden loppuun saakka, vihreät ja vasemmistoliitto lähtivät siitä lipettiin loppusuoran häämöttäessä. Kummankin puolueen rintamakarkuruuden motiivina pidettiin vaalitaktisia syitä. Puolueet naiivisti ajattelivat lihovansa oppositiossa. Aivan noin ei sentään käynyt; vihreät voittivat viisi paikkaa ja vasemmistoliitto hävisi kaksi. Ei äänestäjiä koskaan pitäisi aliarvioida, vaikka IKL:n kansanedustaja, kirkkoherra, nakkilalaislähtöinen Kaarlo Reetrikki Kares väitti aikoinaan kansan poliittisen muistin kestävän korkeintaan kaksi viikkoa. Nopeatempoinen elämämme toimii erinomaisena kasvualustana sille, että ikävät asiat halutaan mieluusti unohtaa. Mainoshokemat ja tyhjänpäiväisyydet valtaavat alaa vahvalta asiaosaamiselta.

Hallituksen lopputaival osoittautui todella tuskalliseksi, koska pääministeri jätti ruorin. Alexander Stubb tunnettiin kovin kiistanalaiseksi persoonaksi paitsi omassa puolueessaan, myös hallituskumppaniensa keskuudessa.

Sosialidemokraateille vaalit antoivat vakavan muistutuksen olosta perimmäisten asioiden äärellä. Perustyö kentällä on saatava aktiiviseksi ja houkuttelevaksi. Kansalle on puhuttava sen omalla kielellä. Kansalaisten toiveita pitää kuunnella herkällä korvalla. SDP tunnetaan vankkana sivistyspuolueena. Meidän on päästävä irti todellisuutta vääristävästä kuplasta. Selfiet ja vastaavat pelletemput toimivat kyllä kokoomuksessa, mutta ei SDP:n kentällä. Muutenkin pitää enemmän arvioida omia tekemisiä ja tekemättä jättämisiä kuin soimata muita. Emmehän vilkuile liikaa sivuille!

Sanomalehden ilmestyminen ja hallitusneuvottelut monine juonteineen ja käänteineen täsmäävät yhteen harvoin. Niin nytkin. Tuoreimmat tiedot saamme sähköisistä viestimistä. Toivottavasti laatuvaatimukset uutisissa täyttyisivät. Jospa kerrankin kuulisimme kantamme väärentämättömänä.


SDP:n päättäjät joutuvat tämän perjantain jälkeen todella vaativaan tehtävään. Päätös, joka hallituksen suunnasta tehdään, on kauaskantoinen. Hallitusohjelman sisältö ratkaisee. Vaikutukset heijastuvat pidemmälle kuin vain neljään vuoteen. Terve ja kylmä harkinta painavat kerrankin enemmän kuin tunteilu.

Seppo Saari

8.5.2015 08:00

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko äänestää EU-vaaleissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva