Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Sosialismi on rikki?

Ihmisen alkulähtökohta, maaperä, josta hän kasvaa, vaikuttaa lopun elämän hänen vaiheisiinsa. Itse synnyin kaukaa pohjoisesta piikomaan lähteneen torpantytön ja puoliorpona sukulaisten lapsilauman jatkona aikuisikään kasvaneen hämäläisnuorukaisen esikoiseksi välirauhan aikaan. Vanhempani olivat vakaumuksellisia sosialisteja, enkä tullut koskaan kysyneeksi, miten he olivat poliittisen kantansa omaksuneet.

 

Edesmennyt Neuvostoliitto oli vanhempieni sukupolven silmissä sosialismia toteuttava valtio, maa, jossa oikeudenmukaisuus soi alinkokansalle ihmiselliset elinolot. Kun ensin isä, sitten äiti vuonna 1992 kuolivat muutaman kuukauden välein, Neuvostoliitto oli juuri kaatunut, ja toisenlainen totuus paljastui. Unelmat särkyivät, ihanteet sortuivat. Uskon, että sairaat vanhempani menettivät elämänhaluaan ratkaisevasti myös tuosta syystä. Mihin on koko ikänsä katsonut toiveikkaasti, osoittautuu vallan toiseksi - sellaista on vaikea kestää.

Oppikoulussa, jonne koulutusta vaille jääneet vanhempani minut kustansivat, luin latinaakin. Sosialismi juontuu sanasta ´socius´, joka tarkoittaa toveria, kumppania. Siis sosialisti on ihminen, joka ajattelee toisen parasta, on hyvä kumppani, turvaa heikompia. Jos kertailee vuoden 1903 puolueohjelmaa, siitä on nähtävissä juuri tuo asenne ja pyrkimys. Suurin osa tuosta ohjelmasta on toteutunut.
Tarvitaanko sosialisteja siis enää mihinkään? Vaalituloksen 2015 perusteella näyttää vähän siltä. Suuri osa vanhasta päämäärästä on jo saavutettu - mitä nyt?

Kun nukkuvien puolueen prosentti äänioikeutetuista on 30, se on ehdottomasti liikaa - vaarallisen välinpitämättömyyden merkki. Kansan olot ovat siis yleisesti niin hyvät, ettei tarvitse enää olla huolissaan mistään…

Vai onko asia noin? Minua henkilökohtaisesti kiusaa vasemmiston eli sosialistisesti ajattelevien hajaannus, jolla on tosin jo pitkä historia. Maailmassamme on paljon hätää kärsiviä, maapallomme on vaarassa ilmastonmuutoksen takia, väestöräjähdys pitää isot osat maailmastamme kurjaliston asemassa. Maapallo on pieni, ei meillä ole varaa jättää sen elinoloja puolustamatta. Ja kaikkein pahin asia, joka ei tunnu tarpeeksi huolettavan ketään, on työttömyyden aiheuttama kapinahengen kasvu, josta nousee kaikenlaisen terrorismin kannatus.

Mihin ja miksi työ katoaa? Tarvitaanko ihmistä enää mihinkään? Mikä valtias on tuo digitointi, joka vie kaikenlaiset työt ihmiseltä ja jonka kasvulle ei tunnu asetettavan mitään rajaa? Tässä tarvitaan sosialistista mieltä ja sosiaalisia tekoja! Missä piileksitte, sosialistit? Mihin on kadonnut sosialismi?

Rauni Virtanen 

30.4.2015 07:37

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva