Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Voittajia ja häviäjiä

Kuva: Voittajia ja häviäjiä

Eduskuntavaalit ovat viimein ohi. Ei tule ikävä vaalikeskusteluja, ei kampanjointia, ei vaaligallupeja. Meidät kyllästettiin politiikalla ja nukkuvien herättelyllä. Silti yli kolmannes kansasta jäi vaalipäivänä kotiin.

Nyt politiikan painopiste on ainakin vielä hetken siinä, ketkä vaaleissa olivat voittajia, ketkä häviäjiä, ja millainen hallitus maahan saadaan.

Valtakunnallisesti vaaleissa oli vain kaksi voittajaa, 14 lisäpaikkaa eduskuntaan saanut keskusta ja 5 lisäpaikkaa saanut vihreät. Muut puolueet kärsivät tappioita tai korkeintaan pysyivät entisissä asemissaan. Siitä huolimatta yhden paikan menettäneet perussuomalaiset esiintyvät kuin suurina voittajia, ja jopa 7 paikkaa menettänyt kokoomus sanelee ehtojaan kuin kuninkaantekijä. Tähän lankaan näyttää menneen myös valtamedia.

Ainoastaan 8 paikkaa menettäneet sosialidemokraatit ja 2 paikkaa menettänyt vasemmistoliitto ovat rehellisesti myöntäneet tappionsa.

Satakunnassa vaalitulos oli toisenlainen. Sosialidemokraatit toki menettivät 2 700 ääntä sekä maakunnan kärkipaikan, mutta puolue säilytti kaksi paikkaansa eduskunnassa vieläpä komeilla äänimäärillä.

Todellinen häviäjä Satakunnassa oli kokoomus, joka menetti liki 4 000 ääntä ja toisen paikkansa.
Maakunnan voittajia olivat toisen paikkansa takaisin saanut keskusta sekä juuri ja juuri perussuomalaiset, joiden äänisaalis kasvoi 745 äänellä.

Demarit menestyivät Satakunnassa puolueen sisällä parhaiten 22,6 prosentin ääniosuudella. Eri asia on, kuinka paljon voi iloita siitä, että tuolla prosenttiluvulla saavutetaan sosialidemokraattisimman maakunnan asema. Parhaina vuosina demarien ääniosuus on maakunnassa ollut sentään 30 prosentin hujakoilla.

Suurimman puolueen aseman SDP sai näissä vaaleissa ainoastaan Hämeessä, missä demarit saivat kuitenkin vain 19 prosenttia äänistä.

Ehdokastasolla voittajia toki olivat kaikki kansanedustajaksi valitut. Demareista Kristiina Salosta uumoiltiin jo ennen vaaleja Satakunnan äänikuningattareksi, ja näin sitten kävikin. Krista Kiurukin sai erinomaisen äänimäärän huolimatta siitä, että ministerinä hän on ollut välillä kovassa ryöpytyksessä.

Kiuru ilmeisesti pelkäsi jopa oman paikkansa puolesta, mutta harvoin istuva ministeri on pudonnut eduskunnasta. Ainoana oikeastaan tulee mieleen Pohjanmaalla keskustan kansanedustajana ollut Veikko Pihlajamäki, joka putosi puolustusministerin jakkaralta vuonna 1987.

Demarivoittajiin voidaan laskea myös Tommi Raunela Porista, joka sai ensikertalaisena runsaat 3 000 ääntä jääden kuitenkin varalle.

Moni muukin demariehdokas teki hyvän vaalityön kuten Kalle Leppikorpi, Reijo Nummikari, Ari Reunanen ja Mirva Heino.
Heino oli 1980-luvulla nuori nouseva lupaus, ja hän oli myös eduskuntavaaliehdokkaana. Hän kuitenkin jätti leikin nousukiidossa kesken palaten nyt vaalikentille. Hän kuului nyt demarien innokkaimpiin kampanjoijiin. Aika näyttää, riittääkö naisenergiaa vielä neljän vuoden kuluttua.

Muista puolueista Laura Huhtasaaren (ps) äänivyöry oli yllätys. Hänestä Satakunta sai ehkä oikeistolaisimman kansanedustajan pitkään aikaan. Hän on halla-aholaisena kaukana persujen ”työväenliikkeestä”.
72-vuotiaan Kauko Juhantalon paluu eduskuntaan osaa aina yllättää. Häntä muutaman vuoden nuorempi Timo Kalli kuuluu nyt keskusta nuoriso-osastoon.

Kokoomuksesta pahiten taisi pettyä rannalle jäänyt Kari Hannus, joka joutuu nyt odottamaan eläkeikää Porin kaupungintalolla ja seuraamaan kuinka kokoomuksen vasemmistolaisin edustaja Jaana Laitinen-Pesola yhdistää eduskuntatyön ja Porin kaupunginhallituksen puheenjohtajan tehtävät.

Jukka Vilponiemi

24.4.2015 08:00

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva