Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Demokratian soturit, kiitos

Kuva: Demokratian soturit, kiitos

Ylihuomenna on muuten nuo eduskuntavaalit, jos joku ei vielä ole huomannut. Satakunnassa ennakkoon äänesti 34,5 prosenttia äänioikeutetuista, koko maassa 31,4 prosenttia. Mutta täällä Pohjois-Satakunnassa oli vilkkaampaa. Kankaanpäässä äänesti ennakkoon peräti 43,9 prosenttia äänioikeutetuista. Edelle kiilasi naapurikunta Jämijärvi, jossa ennakkoon äänesti 45,9 prosenttia. Leppoisammin ennakkoäänestäjät olivat liikkeellä Kokemäellä, jossa äänestäneitä oli 26 prosenttia äänioikeutetuista.

Mistä tämä kertoo? Miten ihmeessä saman maakunnan eri kunnissa erot ovat noin suuret? Mielestäni tämä kertoo ainakin siitä, että jollain alueilla vaalit ja politiikka todella kiinnostavat ja toisaalta, mikään ei ole varmaa, jos jollain alueella merkittävä määrä äänestäjiä tekee ratkaisunsa vasta vaalipäivänä.
Siihen, että ihminen jättää äänestämättä, on usein pitkä lista erilaisia syitä. Kaunis ilma, lähden mökille (ei se vie kuin varttin, kun ajat sen äänestyspaikan kautta, henkkarit mukaan vaan). Sataa, en viitsi lähteä ulos (ei se vie siltikään kuin sen varttin ja kävellenkin kannattaa mennä, virkistyy). On krapula (silloin vasta virkistyykin, satoi tai paistoi. Samalla reissulla, kun haet pizzaa, poikkeat äänestämässä). En tiedä, ketä äänestän (Tee vaalikone. Tai vielä parempaa, hakee sitä ihminen extremeä elämään hassummistakin asioista, mene ja vedä randomina! Josko suosittelen kyllä numeroita välillä 112-125).
Eli ei, älkää jättäkö väliin, menkää sunnuntaina äänestämään, koska ehdokkaat, nuo demokratian soturit eri puolueista, ansaitsevat kiitoksen. He ovat nostaneet esiin mielipiteensä, puolueiden näkemykset ja keskusteluttaneet kansaa toreilla, turuilla ja somessa itsensä likoon laittaen. He myös hitsaantuvat yhteen vaalikentillä, tutustuvat toisiinsa ja muiden puolueiden ehdokkaisiin. Näinä viikkoina on luotu yhdessä tarinoita, jotka eivät vuosien saatossa kulu, vaan paranevat ajan myötä. Tästä yhteishengestä pääsee nauttimaan myös kampanjaväki, itselleni näitä upeita muistoja on vuosien saatossa kertynyt useita. Se, jos joku on ihmiselle ilo, kävi vaaleissa miten tahansa.

Sunnuntaina käymme aamupäivällä perheen kanssa äänestämässä Kankaanpäässä päiväkoti Impivaarassa. Sitten varmaan laitamme ruokaa ja minä surffaan somessa kehottamassa ihmisiä äänestämään. Todennäköisesti hiippailen työväentalolla hyvissä ajoin, koska jos en itse ymmärrä lähteä, on hyvin todennäköistä, että kotoa käsketään häipyä muualle hermoilemaan.

Jo nyt jännittää se tunne, kun kello tulee illalla kahdeksan ja kaikki tuijottavat tekstitv:n ruutua ja netin tulospalvelua. Ja sitten. Tsup. Numerot ovat taululla, parinkymmenen sekunnin pökertynyt olo. Sitten maailma rullaa taas ja hallitustunnustelut pyörähtävät käyntiin. Ja kansa on tästä jännitysnäytelmästä demokratian sotureille kiitoksen velkaa.

Katri Kujapää

17.4.2015 08:00

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko äänestää EU-vaaleissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva