Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Kahden koulun väkeä – Uusi käsitys lapsen edusta

Olipa kerran koulu, jonka sisäilmasta löydettiin sädesientä ja terveydelle vaarallisia mikrobeja. Asiasta vastaavat virkamiehet lupasivat ripeitä toimia. Kun vuosi löydöksistä oli kulunut, pohdittiin edelleen, muuttaisiko koulu parakkiin vai mitä sille tehtäisiin. Lopulta lyötiin viisaat päät yhteen ja keksittiin, että samassa kaupungissa on tyhjänä kaksi vähän vähemmän huonokuntoista koulua. Ja niin päätettiin, että tämän koulun oppilaista tulee kahden koulun väkeä. Sovittiin, että oppilaat siirtyvät koulusta toiseen kesken päivän bussilla, sen mukaan kummassa koulussa tunti sattuu olemaan. Kaikki olivat tyytyväisiä, säästettiinhän tässä iso raha.

 

Aika omalaatuinen satu, eikö? Mutta tämä satu loppuu sanoihin: Tämä tarina on tosi. Sillä juuri näin kävi Raumalla. Tämä korjauskelvottomaksi todettu koulu on Uotilassa ja siellä toimivat Uotilanrinteen peruskoulu sekä Malmin erityiskoulu. Vuoteen mahtuu monia vaiheita, joita on voinut lehdistä seurata, mutta ratkaisijaksi tuli lopulta raha. Rauman suurin peruskoulu ei mahdu ihan pieneen tilaan, vaan parakki maksaisi 5 miljoonaa. Harmillista on, että tämä kahden koulun väki ei tule mahtumaan näihin tyhjillään oleviinkaan kouluihin, vaan silti tarvitaan vielä parakkeja, mutta laskua tulee sentään vain 2 miljoonaa. Joku on varmasti laskenut myös, mitä maksavat nämä välituntibussit kahden koulun välillä.

Kyse on siis puhtaasti rahasta. Kaupunginhallitus oli kolmannessa kokouksessaan asiasta yksimielinen. Mutta ajatteliko kukaan näitä reilua 500 lasta? Mikä on heidän arvonsa, kun heitä kuljetetaan päivästä toiseen kahden koulun välillä? Onko oikein, että oppilaat viettävät välitunnit busseissa ulkoilun sijaan? Ja onko tämä sitä, mitä perusopetuslaissa tarkoitetaan turvallisella opiskeluympäristöllä? Vielä kun ottaa huomioon seikat, miksi nämä kaksi koulua, Otan ja Lyseon koulut ovat ensi syksynä tyhjillään. Lukiohan oltiin siirtämässä SAMK:lta vapautuvaan Otan kouluun. Suunnitelma meni jäihin, koska koulurakennuksesta löydettiin kosteusvaurioita. Lyseon koulussa taas on koitettu kahteen otteeseen koulunkäyntiä. Sen jälkeen kun Lyseo lakkautettiin, koska koulutilaa ei kannattanut enää remontoida, sinne siirtyi väistötiloihin Uotilan alakoulu. Alakoulu on nyt parakeissa, koska Lyseossa sekä oppilaat että opettajat oireilivat sisäilmasta niin voimakkaasti.

Olen seurannut kahden eri kunnan toimintatapoja koulun sisäilmaongelmiassa. Tämän vertailun voittaja on murskavoitolla Luvia. Luvialla kysytään säännöllisesti oppilailta, miten he voivat. Raumalla tätä ei ole vielä tehty kertaakaan. Luvialla on tiedotettu koteja tilanteen etemisestä. Raumalla tiedotteita on ollut yksi: vuosi sitten kun ensimmäiset tilat tulivat Uotilanrinteellä käyttökieltoon. Luvialla remontit ovat käynnistyneet niin pian kuin mahdollista, rahoitusta on haettu valtiolta ja oireiluihin on reagoitu. Jokainen miettiköön, onko sama tehty Raumalla. Näin muutaman seikan mainitakseni.


Voiko lasten arvoa mitata rahassa? Ja voiko säästöjen vuoksi vaarantaa lasten terveyttä? Mikä on hintalappu sille, että lapset sairastuvat elinikäisiin sairauksiin koska käyvät koulua? Ja voiko inhimillisyyden unohtaa, jos kyseessä on raha? Minä olen hämmentynyt, mutta kuten sanottu. Tarina on tosi.

Outi Veijonaho

10.4.2015 08:00

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva