Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Leikkelettä leivälle

Operaatio vakiduuni on nostanut esimerkillisesti esille Suomessakin kymmeniätuhansia työntekijöitä koskevan nollatuntisopimuksen. Metallin nuorten aloittama kampanja on lyhyessä ajassa noussut kansanliikkeeksi, jossa on mukana eri alojen edustajia. Mukaan on lähtenyt edunvalvonta- ja ammattiliittojen lisäksi tuhansia kansalaisia ja yrittäjiä, jotka vievät yhteistä teemaansa eteenpäin korostaen työntekijän asemaa ja pitkäjänteisen arjenhallinnan mahdollisuutta.

 

Tilastokeskuksen mukaan Suomessa on tällä hetkellä kaikkiaan 83 000 palkansaajaa nollatuntisopimuksella ja heistä valtaosa on nuoria ja naisia, joilla varsinainen tuntitakuu puuttuu kokonaan työsopimuksesta. On moneen kertaan todistettu, että varmuus ja vakaus omasta työpaikasta ja säännöllisistä tuloista luovat myös parhaat tulokset työnlaatuun työnantajan parhaaksi. Mikä sitten on aiheuttanut keskustelua kansanliikkeen tavoitteista? Se että monella on elämäntilanteen takia hyvä, että työn mahdollisuus ja siitä saatavat lisäansiot eivät sido liikaa esimerkiksi opiskelujen ohella tehtävässä työssä ja että toisaalta on mahdollista iltaisin ja viikonloppuisin tehdä työtä lisäansioikseen ilman tuntisopimusta.

Otankin esille asian, jota olisi syytä pohtia samalla kun ruodimme säädyllisiä työaikoja henkilöstölle, jotka joka tapauksessa joutuvat tulemaan toimeen pienillä tuntitakuilla tai nollatuntisopimuksilla. On mielestäni luonnonvastainen tilanne maassamme se, että useat opintonsa kunnialla hoitavat opiskelijat joutuvat kieltäytymään tarjotusta työstä, kun tukien maksun velvoitteeksi on asetettu tulorajat. Olen erityisesti näiden keväisten linjapuheiden alla miettinyt, miksi olemme rajoittaneet opiskelijoiden työskentelymahdollisuuksia, kun opinnot pienillä tuilla etenevät suunnitellusti.

En näe kampanjan tavoitteisiin nähden mitään ristiriitaa siinä, että samalla kun luomme pääansiokseen työskenteleville paremmat tuntitakuut elämän tueksi, poistaisimme opiskelijoiden tulorajat, kun opinnot etenevät suunnitellusti!

On liiankin yleistä, että kuulee erityisesti opiskelijaväen kertovan ahtaasta tilanteesta, jossa tarjotusta työstä on kieltäydyttävä, jotta ei perustellusta opintorahasta pidä maksaa takaisin lisäansioiden vuoksi. Työntekijät ansaitsevat elämisen kannalta välttämättömät tuntimäärät ja jatkuvuuden työlleen, mutta meillä on aikoja ja aloja jotka kaipaavat hetkeksi käsipareja, joilla pitempiaikaiselle sopimukselle ei ole tilaa.

Esimerkiksi kasvava kaupan ala tarjoaa vuosittain tuhansille opiskelijoille lisäansioita opintojen ohella, mutta ei sesonkien ja työn luonteen vuoksi voi tarjota pitempiaikaisia sopimuksia työsuhteisiin. Ehdotankin, että kevään keskusteluihin nostetaan nollatuntisopimusten lisäksi puhe siitä, kenen etu on opiskelijoiden tuloraja, joka hankaloittaa opiskelijan työrytmin säilyttämistä ja samalla hankaloittaa yrittäjän työvoiman hallintaa sesonkiaikoina. Uskallan väittää, että opiskelijoiden kotimainen lisäansio ohjautuu lyhentymättömänä kulutukseen ja suomalaiselle työlle, jota tässä kaikki olemme tukemassa!

Kalle Leppikorpi 

27.3.2015 06:00

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko äänestää EU-vaaleissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva