Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Rakentavan kritiikin aika

Kuva: Rakentavan kritiikin aika

Vanhoja sanontoja ”lopussa kiitos seisoo” tai ”loppu hyvin, kaikki hyvin” ei parhaalla tahdollakaan voi käyttää kuvaamaan menneen vaalikauden huipennusta. Tämä on meidän sosialidemokraattienkin reilusti myönnettävä. Nyt on rehellisen itsekritiikin paikka.

Kevään vaalihuuman ohessa onkin jo paikallaan tehdä tarkkaa analyysiä menneen vaalikauden edesottamuksista. Varsinkin hallituksen toimintaa ja aikaansaannoksia sekä ennen kaikkea saamattomuutta pitää uskaltaa tarkastella tarkkojen lasien takaa. Varmaa on, että vaalikentillä edellisen kauden kommervenkit nostetaan tikun nokkaan.

Totuus on, että venyneiden ja melkoisen mutkikkaiden viime vaalien jälkeisten neuvottelujen tuloksena hallitus oli jo alun alkaenkin runsaudessaan toimintakyvyltään halvaantunut. Urheilutermein ilmaistuna kentällisessä oli liikaa pelaajia, joista osa jo valmiiksi vilttiketjussa.

Kaikkien kuuden hallitukseen kuuluneen ryhmittymän tahtotilan tyydyttäminen oli jo perusteiltaan epärealistista. Sopassa oli liikaa sattumia, joten siitä tuli väkisinkin klimppisoppaa.

Reiluna faktana on muistutettava myös, että jo valmiiksi yhteisymmärrykseltään sekalainen valtioneuvosto sai edeltäjältään perinnöksi suurien valtionvelkojen lisäksi todella isoja keskeneräisiä asiakokonaisuuksia. Puolikypsiksi jauhetuista uudistuksista varsinkin surullisen kuuluisat kuntarakenne- ja sote-palapelit toivat isot haasteensa menestyksekkään yhteistyön politiikan tekemiselle.

Väkinäisten hymyjen ja ilmeettömien puheenvuorojen kautta yritettiin vakuuttaa kansalle vahvaa sitoutumista yhteiseen hallituspolitiikkaan. Kun sitten matkan varrella kaikki poliittiset tienviitat eivät miellyttäneetkään, alkoi hallituksen kirkkoveneestä soutajakaarti hupenemaan kulminoituen loppukauden sekasortoon ja lähes poliittiseen kaaokseen sekä pelleilyyn.

Iso kysymys myös tulevaisuudessa tulee olemaan vaalikautta koskevat henkilökysymykset ja valinnat. Runsaat henkilövaihdokset konkretisoituivat menneellä kaudella kaikessa raadollisuudessaan.

Karmeimpana esimerkkinä on pakko mainita taas kerran jo aiemmilta vaalikausilta alkanut pääministerikierrätys. Kokoomuksen puoluejohto- ja pääministerikamppailu sekoitti kansallisen politiikan johtamisen lähes katastrofaaliselle tasolle. Tuon valinnan myötä ministerinsalkun arvo koki todellisen inflaation. On paljon helpompi toteuttaa kunto-ohjelmaa kuin kansakunnan hallitusohjelmaa. Ministerien ja etenkin pääministerin sitoutumisessa kulminoituu poliittinen johtajuus. Valtioneuvosto ei saa olla mikään politiikan hiekkalaatikko.

Ehkä liian nopeasti viime vaalien jälkeen alettiin tekemään jo uusia vaaleja. Se vie pohjan omalla tavallaan pois rohkealta ja yhteistyökykyiseltä politiikalta. Loppuvaiheessa tulevat vaalit ja niiden vaikutus sekoittaa päätöksenteon puurot ja vellit vääjäämättömästi. Asioiden todellinen funktio sekoittuu jo äänten metsästyksen paineisiin. Näin kävi tällä kertaa korostetusti. Inhimillistä sanoisi joku.

Suomen yhden sosialidemokraattisimman piirin puheenjohtajana luotan kuitenkin vahvasti tulevaisuuteen. Edellä olen halunnut aidosti ja rehellisesti tuoda esille kritiikkiä ja viestiä myös oman joukkomme keskuudesta. Kyllä kansa tietää.
Politiikan tekeminen näinä vaikeina aikoina ei ole helppoa. Me emme sosialidemokraattien riveissä saa enää tyytyä mennen kauden kaltaiseen sekasortoiseen politiikkaan. Aikakausi on täynnä vaikeita päätöksiä, joihin ei ole löydettävissä miellyttäviä ratkaisuja. Monesti on niin, että on tyydyttävä huonoista vaihtoehdoista vähiten huonoon.

Edellisen vaalikauden, jos minkä, pitäisi kannustaa kansaa uurnille. Tätä kirjoittaessani on tasan kuukausi aikaa varsinaiseen vaalipäivään. Meillä satakuntalaisilla sosialidemokraateilla on mahtava 14 ehdokkaan joukko. Me tarvitsemme heitä, mutta juuri nyt, tulevan kuukauden aikana he tarvitsevat meitä. Kaikkia. Tämä on yhteinen projekti. Piirin puheenjohtajana haastan kaikki vahvaan loppukiriin vaalityön merkeissä. Meitä tarvitaan. Yhdessä olemme vahvoja.

Harri Lehtonen

20.3.2015 08:00

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko äänestää EU-vaaleissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva