Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Turha, turhempi, kysely

Kuva: Turha, turhempi, kysely

Valtamedialla on tapana tehdä erilaisia kyselyjä, joiden perusteella ne tekevät uutisia. Uutisissa kyselyn tuloksia esitetään usein totuuksina huomoimatta tai ainakaan liiemmin kertomatta, kuinka pienellä otannalla kyselyt on tehty.

Esimerkkejä näistä kyselyistä löytyy vaikka kuinka paljon. Eriskummallisimpiin kyselyihin kuuluu Yleisradion viime viikolla tekemä ministerikysely, jossa kysyttiin sekä kansalta että kansanedustajilta, millaisen arvosanan he antavat nykyhallituksen ministereille.

Kansalle tehdyn kyselyn Yle teetti Taloustutkimuksella. Sen kyselyn otanta oli hieman yli tuhat kansalaista. Otannan koko on pienempi kuin esimerkiksi puolueiden kannatusmittauksissa, mutta se voidaan ehkä nipin napin laskea tieteellisesti ”luotettavaksi”, lähes yhtä ”luotettavaksi” kuin puoluegallupit, joissa parituhatta ihmistä kertoo, mitä puoluetta he aikovat äänestää.

Kansalle tehdyssä kyselyssä kärjessä olivat ulkoministeri Erkki Tuomioja (sd), työministeri Lauri Ihalainen (sd) ja elinkeinoministeri Jan Vapaavuori (kok).

Häntäpään ministereitä kansan mielestä taas olivat perusturvaministeri Susanna Huovinen (sd), omistajaohjausministeri Sirpa Paatero (sd) ja viimeisenä sisäministeri Päivi Räsänen (kd).

Kyselyn keskivaiheille sijoittuivat mm. pääministeri Alexander Stubb (kok), valtiovarainministeri Antti Rinne (sd) ja opetus- ja viestintäministeri Krista Kiuru (sd).

Kansanedustajille tehdyn kyselyn Yle teki itse, ja kyselyyn vastasi vaivaiset 60 kansanedustajaa kaikkiaan 200:sta, siis alle kolmannes. Niin epäluotettavasta otoksesta huolimatta Yle uutisoi näyttävästi, että ”hallituksen heikoin lenkki on Krista Kiuru”.

Toisin kuin kansa, työtoverit olivat antaneet Kiurulle pienimmän arvosanan. Kärjessä olivat samat ministerit kuin kansan mielestä. Se antoi Ylen verkkosivuilla politiikan erikoistoimittajalle Pekka Ervastille aiheen lyödä kolumnissaan Krista Kiurua olan takaa.

Eduskunta on kansanedustajien ja ministereiden työpaikka, ja puolueeseen katsomatta he ovat keskenään työtovereita. Haluatko sinä, että omalla työpaikallasi työtoverit antavat sinulle kouluarvosanan, ja halatko sinä arvioida pisteillä omia työtovereitasi? Minä en haluaisi.

On siis varsin outoa, että 60 kansanedustajaa halusi arvioida työtovereitaan. Loput 140 kansanedustajaa taisivat olla niin fiksuja, etteivät lähteneet mukaan moiseen peliin edes vaalien alla.

Taloudellisen tiedotustoimiston toimitusjohtaja Kari Väisänen kirjoitti Demokraatti-lehdessä julkaistussa kolumnissaan aivan oikein, että moinen arviointi on työpaikkakiusaamista.

Ministerin ja kansanedustajan työt ovat julkisia. He ovat kansan valitsemia, ja kansa myös arvioikoon, miten he ovat työssään onnistuneet. Ja ainoa oikea arviointipaikka on vaaliuurna, jonka ääreen kansa taas pääsee huhtikuussa.
Kollegoiden kostoajattelu taas kuuluu likaiseen vaalienaluspeliin.

Kyselyjä tekevät toki muutkin kuin media. Innokas kyselijä on mm. Elinkeinoelämän valtuuskunta Eva, joka kyseli taannoin kansalaisilta, ovatko puolueiden puheenjohtajat isänmaallisia.

Vastanneista 73 prosenttia vastasi, että Timo Soini on isänmaallisia. Juha Sipilällä  piti isänmaallisimpana 61 prosenttia, Antti Rinnettä 44 ja Alexander Stubbia 42 prosenttia.

Ketähän tämäkin kysely palvelee? Kaikki puoluejohtajat ovat varmasti isänmaallisia omalla tavallaan. Isänmaallisuus on kovin häilyvä käsite.

Muuten, miksi puoluegallupeihin ei kelpuuteta vastaajiksi 75 vuotta täyttäneitä? Heilläkin on äänioikeus, ja heitä on yhä enemmän. Yli 75-vuotiaita on nykyisin Suomessa noin 427 000. Sillä äänestäjämäärällä sekoittaa galluptuloksia jo kummasti.

Jukka Vilponiemi 

13.3.2015 06:27

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva