Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Suoraa toimintaa

Kuva: Suoraa toimintaa

Eduskuntavaalit lähestyvät. Euroopan poliittiset mullistukset ennakoivat muutoksia myös Suomeen, mutta meillä valta vaihtunee perinteisten puolueiden kesken. Nyt vaalimenestystä povataan kepulle. Isoin kysymys on se, kumpi kipuaa toiseksi suurimmaksi, demarit vai kokoomus.

Muualla on toisin. Kreikassa nousi valtaan äärivasemmistolainen Syriza, ja viime vuonna perustettu vasemmistolainen Podemos tavoittelee Espanjassa tänä vuonna pidettävissä vaaleissa samanlaista veret seisauttavaa vaalivoittoa kuin Syriza sai Kreikassa. Myös äärioikeistoliikkeitä on syntynyt eri Euroopan maihin.

Kaikille ei edustuksellinen demokratia kelpaa. Pitää olla suoraa toimintaa. Euroopassakin on koettu monenasteista anarkiaa ja jopa terrorismia.

Onneksi suoralla toiminnalla on rauhallisempiakin muotoja. Suorasta demokratiasta on hyvä esimerkki kansalaisaloite, johon Suomessa on ollut mahdollisuus vuodesta 2012. Kansalaisaloite on Suomen kansalaisten suora vaikuttamiskeino lainsäädäntöön. Se että aloitetta täytyy kannattaa vähintään viisikymmentätuhatta äänioikeutettua kuuden kuukauden kuluessa, vaikeuttaa aloitteen läpimenoa, mutta ainakin tasa-arvoista avioliittolakia sillä onnistuttiin viemään eteenpäin.

Suoralla toiminnalla hankitaan myös rahaa – ihan laillisinkin keinoin. Kun julkinen tuki erilaisille hankkeille on vähentynyt, avuksi on otettu joukko- eli yhteisörahoitus. Siinä rahoittaminen tapahtuu yleensä netin välityksellä.

Joukkorahoituspalveluiden kautta voi rahoittaa lähes mitä tahansa kulttuurista teknisiin innovaatioihin. Yleisö pääsee suoraan vaikuttamaan siihen, minkälaisia tuotteita tulee ilmoille.

Yleishyödylliset yhdistykset keräävät rahaa poliisihallituksen myöntämän rahankeräysluvan kanssa. Jos rahankeräyslupaa ei ole, kuten yhteisörahoituksessa, rahaa keräävän tulee tarjota rahoitukselle jonkinlainen vastike. Vastike voi olla tavara, palvelu, elämys, jäsenyys tai osuus. Se voi olla vaikka kirjan tai levyn tai muun tuotteen ensipainos, osakkuus yrityksestä tai yhdistyksen, kerhon tms. jäsenyys. Vastike voi olla myös osuus hankkeen tuotosta.

Suomen ensimmäinen kaikille suunnattu yhteisörahoituspalvelu on Mesenaatti.me. Mesenaatti.me -palvelun käyttäjät ovat moittineet systeemiä byrokraattiseksi ja monimutkaiseksi, ja voi kuvitella että vastikkeiden tarjoaminen syö melkoisen osan tekemisen energiasta – ja tuotosta.

Viime aikoina onkin kohistu rahankeräyslain höllentämisestä. Lakiehdotuksen mukaan rahankeräyksen voisi käynnistää pelkän ilmoituksen turvin lähes kuka tahansa. Keräyksen kohteena ei myöskään enää tarvitsisi olla yleishyödyllinen taho. Uudistus siirtyi kuitenkin seuraavalle hallituskaudelle, koska SDP ei halunnut luopua yleishyödyllisyyden vaatimuksesta.

Uudistuksen puoltajien mielestä juuri yleishyödyllisyysvaatimuksesta kiinni pitämisen takia joukkorahoitus kärsii.
SDP on samoilla linjoilla kuin esimerkiksi Suomen Punainen Risti. Kumpikin pelkää, että laki antaisi avoimen valtakirjan rahanpesuun ja muuhun rikolliseen toimintaan, mikä lopulta romuttaisi kansalaisten luottamuksen vapaaehtoiseen auttamistyöhön.

Vaikka joukkorahoitus onkin tätä päivää, on helppo olla samaa mieltä siitä, että nykyinen keräyslupakäytäntö on selkeä viesti lahjoittajalle niin keräyksen järjestäjän kuin keräyskohteen luotettavuudesta.

Heli Kokko 

27.2.2015 07:59

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva