Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Porin hallitustyöskentelyyn muutoksia

Kuva: Porin hallitustyöskentelyyn muutoksia

Porin kunnalliselämässä on kahden viime vuoden aikana tapahtunut paljon poliittisia muutoksia. Noormarkun liittyminen Poriin aiheutti poliittisia henkilömuutoksia jo ennen tämän valtuustokauden alkua. Valtiovallan pakkopäätös Lavian liittämisestä Poriin toi jälleen muutoksia päättävissä elimissä.

Sosialidemokraatit ovat kärsineet eniten näissä vapaaehtoisissa ja pakollisissa kuntaliitoksissa. Toistakymmentä vuotta taaksepäin elimme Porin poliittisessa kentässä helpompia päätösaikoja kuin nyt. Meillä oli ennen kaupunginhallituksessa SDP:n ja vasemmistoliiton enemmistö, ja jossei se linjaus miellyttänyt, käännyimme kokoomuksen puoleen, ja sosialidemokraatteja miellyttävä linjaus saatiin päätökseen. Nyt on toisin. Kuntaliitosten kautta ja uutena puolueena Perussuomalaiset ovat sekoittaneet Porin päätöksentekokulttuurin.

Nykyisin kaupunginhallitus on porvarienemmistöinen 7-4, vähemmistössä on kolme sosialidemokraattia ja yksi vasemmistolainen. Jo nyt on koettu tuttu äänestystuloskäytäntö 7-4. Kaupunginvaltuusto on vielä porvarillisempi kuin koskaan, valtuuston kokonaismäärä on 65 joista vasemmistopuolueilla on 24 valtuutettua ja porvareita on 41. Kaikki lautakunnat ovat porvarienemmistöisiä. Kaikki sosialidemokraatit eivät ole tähän muutokseen tottuneet vaan elävät aikakautta, jolloin saimme asian kuin asian mieluisasti päätökseen.

Nyt voidaan kysyä, että mitä tehdään kun perinteinen vasemmistoenemmistö on historiaa? Nyt vaaditaan neuvotteluja ja taas neuvotteluja. On muistettava, että porvaririntama ei ole kaikissa asioissa yhtenäinen. Sosialidemokraateilla ja kokoomuksella on kahdestaan niukka enemmistö, jos asioiden eteenpäin viemistä halutaan hoitaa tällä akselilla. Vasemmistoliitto on ollut nykyisen ryhmäjohtonsa puitteissa halukas tähän yhteistyöhön. Valtuustokauden loput kaksi vuotta tulee olemaan vaikea johtuen valtuustosopimuksen toteuttamisesta, työllisyyspolitiikasta, koulutuspolitiikasta, terveys- ja vanhustenhuollosta ja investointimäärästä.

Me porilaiset emme voi enää velkaantua enempää, vaan nyt pitää kiinnittää suuri huomio velkaantumisen pysäyttämiseen ja jopa velkataakan takaisinmaksuun. Olemme nykyisellä valtuustosopimuksella saaneet suuntaviivat oikeaan kehityskulmaan ja sitä tulee jatkaa.

Kuntapolitiikka on erilaista kuin valtiovallan politiikka. Kunnallispolitiikassa ei ole ns. oppositiota, vaan kaikki yhdessä olemme päättämässä yhteisistä asioita. Kaupunginhallituksessa eivät ole mukana sirpalepuolueet vihreät, kristilliset ja yksi Satomaa. Nämä sirpalepuolueet saavat äänensä kuuluviin ainoastaan kaupunginvaltuustossa, mutta monesti se jää "parran pärinäksi". Todellisia päätöksiin he eivät pysty vaikuttamaan eli heiltä ei löydy sopeutuvaa neuvottelutaitoa. Sitä tullaan nyt tarvitsemaan, kun aloitamme vuoden 2016 talousarvion valmistelut.

Kaupunginhallitus on merkittävässä asemassa kun valmistellaan organisaatiotoimikunnan kautta kaupungin johtamista.
Valitsemmeko pormestarimallin, jota sosialidemokraatit ovat kannattaneet, vai menemmekö päätoimiseen kaupunginhallituksen puheenjohtajamalliin ja kaupunginjohtajien virkatyön muuttamiseen niin, että heistä tulee toimialajohtajia?

Nykyinen apulaiskaupunginjohtaja Aulis Laaksonen jätti eronpyynnön ja työtehtävät virallisesti päättyvät 1.9.2015. Mielestäni sitä paikka ei täytetä. Jos meillä tulee 30.3.2015 naapurikuntien päätöksiä lähteä uuden kaupungin perustamiseen mukaan, tietää se useamman kunnan tai kaupunginjohtajan vakanssin vapautumista. Tämä kaikki tietää tulevan kahden vuoden aikana sitkeitä neuvotteluja.

Esa J.Wahlman
KH:n 1. varapuheenjohtaja

27.2.2015 07:44

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko äänestää EU-vaaleissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva