Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Cincinnatus ja Sakkeus

Hävyttömyydellä ei ole rajoja, ei ainakaan nykypäivinä. Ns. tavallisten ihmisten on vaikea käsittää yli kohtuuden rajan nousevia lukuja - kun esimerkiksi velan tai budjetin numeroin ilmaistu määrä alkaa mennä yli miljardin. Kun liikutaan kymmenissätuhansissa, ymmärrys vielä jotenkin pelaa ja tajunta reagoi.

 

Niinpä kansalaiset heräsivät paheksumaan Fortumin ja Nesteen hallituksen jäsenille kaavailtujen palkkionkorotusten valtavuutta. Kyse siis ei ole työpalkasta, vaan palkkiosta, jollainen maksetaan kokouksiin osallistumisesta, seminaareista ym. silloin tällöin sattuvasta. Joukkoja johdetaan vanhan militääriviisauden mukaisesti edestä… Niin että kansalaisille kai sitten olisi ollut kohtuullista hallinnon esimerkin mukaisesti esittää semmoista 20 - 30 prosentin korotusta. Mutta eihän se niin mene, joten se siitä.

Kuinka moni selviää tässä yhteiskunnassamme ilman Fortumin ja Nesteen palveluita ja tuotteita? Ei käytännössä kukaan. Siksipä - kaikella kunnioituksella - mainittujen yhtiöiden hallituksien jäsenten suurin huoli ei taida olla menekin heikkous. Niin että ehkei myöskään hallituksessa istuvan tarvitse ihan nerollinen ruudinkeksijä olla. Menekki on taattu ja nouseva, voitto myös. Ehkäpä palkkionkorotusta perusteltiinkin tällä? No, kansan mielestä esitys oli - hävytön.
Ei tuo vielä mitään. Lisäksi Porin oma Sampsa Kataja on ilmaissut tyytymättömyytensä kansanedustajan kuukausipalkkaan, joka ei kulukorvauksineen ole kuin 8000 euroa. Sillä ei taata rahvaan asioitten hoitajan ja päättäjän (sellaiseksi itse pyrkineen) intoa ja pätevyyttä. - Että rahakorvauksen määrä siis takaa eliittiin äänestetyn laadukkaan työnteon? Ihanteitten aika on ohi.

Aina kun paljas ahneus saa ilmiasun jossain tilanteessa, nousee mieleeni pari historian henkilöä, joiden esimerkkiä soisi joskus seurattavan.

Lucius Quinctius Cincinnatus eli 400-luvulla ennen ajanlaskun alkua, oli roomalainen sotapäällikkö ja konsuli - siis hallintomies terävimmästä päästä. Perimätieto kertoo, kuinka häntä tultiin noutamaan kototilan kyntötöistä pelastamaan Roomaa sitä piirittävien eekvien valtaukselta. Cincinnatus jätti auransa, suori matkaan ja johti Rooman pelastustaistelun menestyksekkäästi. Kiitollisen kaupungin tarjoamaa suurta palkkiosummaa hän ei ottanut vastaan, palasi kotiin ja jatkoi arvatenkin peltotöitään.

Toinen esimerkiksi kelpaava on se liki parituhatta vuotta sitten elänyt Sakkeus, joka Jerikon kaupungin läpi vaeltavan Jeesuksen nähdäkseen kiipesi puuhun, mutta tuli sieltä alas kutsutuksi ja kohta uskoonkin. Sakkeus oli publikaani; sana on latinaa ja viittaa Rooman hallinnon tehtävissä toimimiseen - publicus tarkoittaa yleistä, yhteistä. Sakkeus oli siis verojen ym. maksujen kerääjä, siinä tehtävässä vielä johtoporrasta. Jeesuksen herättämänä hän katui tekemiään petoksia ja lupasi korvata kaiken omaan taskuunsa kahmitun nelinkertaisesti…

Niinpä niin. Tosin kansa on aina sen tiennyt: siinä viimeisessä paidassa ei ole taskuja.

Rauni Virtanen

20.2.2015 08:00

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva