Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Netti kuuluu kaikille

Kuva: Netti kuuluu kaikille

Useimmat tarvitsemamme tiedot ja palvelut ovat nykyisin kätevästi saatavilla verkossa. Entistä suurempi osa meistä käyttääkin internetiä niin pankkiasioiden hoitoon kuin vaikka television katseluun. Toimivasta ja luotettavasta verkosta on tullut myös kuntien, valtion ja yritysten prosesseille korvaamaton edellytys.

Viestintäministerinä tiedän, että Suomessa on kuitenkin alueita ja kotitalouksia joille kunnollista verkkoyhteyttä ei saada kuin lain voimin.

Tästä syystä Suomessa onkin käytössä maailmalla harvinainen oikeus kenelle tahansa saada 1Mbit-nopeuksinen eli ”yhden megan” internet-yhteys. Tätä kutsutaan yleispalveluvelvoitteeksi. Ja näiden liittymien miniminopeutta olen halunnut korottaa jo pidemmän aikaa. EU-direktiivin mukaan yleispalveluvelvoitteen rajan voi asettaa sellaiseen liittymänopeuteen, joka on käytössä kansalaisten enemmistöllä.

Liikenne- ja Viestintäministeriön alainen Viestintäviraston on arvioinut, 75 prosentilla suomalaisista on käytössä vähintään kahden megan nopeus. Sellaisten kotitalouksien määrä joilla on käytössä tästä huomattavasti paljon nopeampi kiinteä tai langaton mobiiliyhteys lisääntyy vuosittain tasaista vauhtia. Monien esimerkiksi liikkuvaa kuvaa sisältävien palveluiden käyttö edellyttää viiden megan tiedonsiirtonopeutta, joka onneksi on jo monen saatavilla. Operaattoreiden mainostamiin maksiminopeuksiin ei pidä kuitenkaan sokeasti luottaa, toteutuvat nopeudet voivat olla käytännössä aivan muuta tasoa.

Koska kaikille suomalaisille asuinpaikasta riippumatta kuuluvat riittävät ja toimivat verkkoyhteydet olen päättänyt nyt esittää, että yleispalveluvelvoite tuplataan jo tulevana vuonna. Tämän lisäksi pikavauhtia laaditaan yhteistyössä käyttäjien ja alan toimijoiden kanssa pidemmän aikavälin suunnitelma, joka viitoittaa tien tulevien vuosien miniminopeuksien kasvattamiselle.

Olen saanut palautetta niin kirjeinä kuin sähköisesti sellaisilta ihmisiltä joilla langattoman yhteyden kuten mokkulan kautta verkon käyttäminen onnistuu juuri ja juuri. Tästä syystä nyt on ryhdyttävä toimeen. Ilman taajuuksia ei kuitenkaan ole yhteyksiä. Viime vuonna 800 megahertzin verkkotaajuuksien huutokauppa saatiin vihdoin päätökseen ja operaattorit ovat lähteneet rakentamaan nopeaa 4g-verkkoa koko maahan. Seuraava etappi on varmistaa että myös 700MHz-verkon käyttö saadaan käyttöön pikaisesti. Taajuuksien käyttöönotto edellyttää koordinaatiota myös itänaapurin kanssa ja tässä asiassa osa vastuusta siirtyy seuraavalle hallitukselle.

Yleispalveluvelvoitteen nopeuttaminen ja uusien palveluiden käyttöönotto riippuu siitä saadaanko uudet taajuudet käyttöön koko Suomessa, myös haja-asutusalueilla. Netti on entistä keskeisempi osa arkeamme, työtämme ja oikeus siihen kuuluu ihan kaikille.

Krista Kiuru 

 

30.1.2015 07:50

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko äänestää EU-vaaleissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva