Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Kuka siellä saunassa meteliä piti, mitä, häh?

Kuva: Kuka siellä saunassa meteliä piti, mitä, häh?

Porissa käydään parhaillaan varsin erikoista piirileikkiä siitä, kuka sanoi mitäkin, ja mitä teki kukakin. Sleepy Sleeperes -yhtyeen vanhan hitin tapaan voidaan kysyä otsikon tavoin.

Seuraavaksi ehkä pähkäillään sitä, mitä tekikään kaupunginhallituksen puheenjohtaja ja kansanedustajaehdokas Jaana Laitinen-Pesola (kok) tai kaupunginvaltuuston varapuheenjohtaja ja lähtevä kansanedustaja Sampsa Kataja (kok). Laitinen-Pesola ei tainnut uskaltaa tehdä mitään, ja Kataja taisi tehdä liikaakin ja ainakin salassa.

Yllä oleva tuntuu ehkä sekavalta, mutta yhtä sekava on tilannekin, kun kaupunginhallitus perusti työryhmän selvittämään kaupunginjohtaja Aino-Maija Luukkosen (sd) tekemisiä. Porvarillinen naapurilehti Satakunnan Kansa on nimennyt työryhmän totuuskomissioksi. Nimitys on pahasti yliampuva, sillä totuuskomissioita on perustettu yleensä selvittämään kansanmurhia. Porissa ei tiettävästi ole ainakaan tätä kirjoitettaessa murhattu viimeaikoina ketään.
Kymmenisen vuotta Porin kaupunginjohtajan virassa ollut Aino-Maija Luukkonen on herättänyt säännöllisin väliajoin kaupungin päättäjissä tyytymättömyyttä milloin mistäkin asiasta. Tämänkertainen jupakka alkoi siitä, kun kokoomuksen nokkamies Juha Vasama ja vasemmistoliiton keulakuva Tapio Furuholm uhosivat, että Luukkonen on siirrettävä muihin tehtäviin.

Kun Luukkosen synneiksi lasketaan nyt puuttuminen Prizztechin yt-neuvotteluihin ja JHL:n pääluottamusmiehen siirtäminen ohi virallisen päätöksenteon sataman kirjoilta työllisyysyksikköön, ainakin Furuholm tuntuu unohtaneen, miten Luukkosen edeltäjä Martti Sinisalmi nosti hänet aikanaan yllättäen kaupungin tiedottajan toimeen.

Demaritkin ovat olleet mm. Esa J. Wahlmanin suulla sitä mieltä, että kaupunginjohtajan asema on nyt viimein ratkaistava.

Se, että kaupunginhallitus asetti valtuutetuista koostuvan työryhmän asiaa selvittämään, ja vieläpä niin, että työryhmän käsittely on salainen, oli yllätys. Salassapito lienee työryhmän lainoppineen puheenjohtajan Sampsa Katajan tahto.
Sosialidemokraatit halusivat, että kaupunginhallitus olisi tehnyt selvitykset itse, mikä olisi kuntalain hengen mukaista. Laillisempaa olisi ollut myös asian julkinen käsittely. Näin on tiettävästi viestitetty Kuntaliitosta. Saattaa olla, että tästä löytyisi jopa valitusperusteita.

Jotakin selkoa selvityksestä ehkä saadaan jo tulevana maanantaina. On mielenkiintoista nähdä, kuinka pitkälle Vasaman ja Furuholmin uho riittää.

Joidenkin mielestä on mahdollista, että koko juttu kuivuu kokoon. Mutta on toki mahdollista, että Luukkosen luottamus punnitaan kaupunginvaltuustossa saakka.


Silloin pitääkin jo toimia tiukasti kuntalain mukaisesti. Valtuuston pitää asettaa keskuudestaan väliaikainen valiokunta valmistelemaan luottamusäänestystä ja mahdollista erottamisprosessia. Epäluottamuksen syyt on yksilöitävä tarkasti, ja sen kohteelle on annettava mahdollisuus kertoa omat näkemyksensä asiasta.

Se on raskas prosessi, joka voi johtaa raastupaan saakka.

Joka tapauksessa nyt katsotaan, riittääkö Porin porvarienemmistön kantti ryhtyä tositoimiin, eikä kyseessä ole vain vyörytys demareiden vahingoittamiseksi.

Jukka Vilponiemi

23.1.2015 09:00

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva