Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Mummoanarkiaa

Kuva: Mummoanarkiaa

Mummoanarkiaa
Vanhat ihmiset ovat nyt muotia – tosin eivät tosielämässä vaan fiktiossa. Suomesta ja maailmalta löytyy paljon esimerkiksi kirjoja ja elokuvia, joissa vanhat ihmiset ryhtyvät oman elämänsä mummuiksi ja papoiksi, subjekteiksi, eivätkä enää suostu alistumaan pelkiksi sosiaali- ja terveydenhuollon alamaisiksi, anteeksi asiakkaiksi, pelkiksi objekteiksi.

”Toiseus” saa jäädä, fiktiovanhukset eivät enää halua olla yhteiskunnan puolivaltaisia jäseniä ja epähenkilöitä.
Kaksi hyvää esimerkkiä löytyy Ruotsin kaunokirjallisuudesta. Jonas Jonasson selostaa kirjassaan ”Satavuotias joka karkasi ikkunasta ja katosi”, kuinka Allan Karlsson ottaa hatkat Malmköpingin vanhainkodista ja seikkailee pitkin ja poikin Ruotsia ja maailmaakin.
Catharina Ingelman-Sundberg puolestaan kuvaa ”Kakkua, kiitos!” -kirjassaan, kuinka palvelutalo Timantin Keinutuolikopla ottaa oikeuden omiin käsiinsä.

Yhteistä kummassakin kirjassa on se, että vanhat ihmiset eivät pysy kaikissa toimissaan lain kaidalla polulla, vaan heittäytyvät suoranaisiksi rikollisiksi. Vallan tuhmiksi äityvät nuo ruotsalaisen kansankodin kasvatit. ”Rikos päivässä pitää lääkärin loitolla”, tokaisee eräs Keinutuolikoplan jäsenistä.

Satavuotiaan Allan Karlssonin hetken oikusta tehdyn karkumatkan luonne muuttuu heti alkumetreillä, kun hän ”löytää” matkalaukun täynnä riihikuivaa rahaa. Lopulta Allania ja hänen seuraansa lyöttäytyneitä tovereita jahtaavat niin poliisi kuin vaaralliset rikollisetkin.
Tarinaan nivotaan mukaan myös maailmanhistorian vaiheita, kun välillä kuvataan Allanin nuoruutta. Hän sattuu olemaan paikalla historian merkittävissä käänteissä ja hän toimii niissä jopa vipuna, joka muuttaa historian kulkua. Samalla hän tapaa monia tuttuja merkkihenkilöitä ja ystävystyy heidän kanssaan.

Keinutuolikopla taas syntyy, kun palvelutalon asukas Märtha näkee televisiosta dokumentin vankilaoloista. Hän näyttää dokumentin ystävilleen, ja muutkin joutuvat toteamaan, että vankilassa on paremmat oltavat kuin palvelutalossa. Vankilassa saa kunnon ruokaa ja pääsee joka päivä ulkoilemaan, mitä Timantissa ei tapahdu, vaikka palvelukodin esitteessä luvattiin yhdeksää hyvää ja kymmentä kaunista.

Kopla päättää ryhtyä ryöstöpuuhiin, minkä seurauksena he sitten pääsisivät vankilan lokoisiin oloihin.

Timantti ei ilmeisesti ole tehostetun palveluasumisen yksikkö, koska henkilökunta poistuu talosta aina öiksi. Paikalle ei jää edes sitä puolikasta hoitajaa. Mikä tietysti on hyvä, näin asukkaat saavat rötöstellä vapaasti.

Suomessa vanhuslaki – tai ainakin sen henki – vaatii vähintään 0,5:tä hoitajaa vanhusta kohden, mikä ei sekään ole kovin paljon. Ministerit ovat luvanneet, että sitova henkilömitoitus kirjataan lakiin, jos yksikin vanhustenhoidon ympärivuorokautisen hoidon yksikkö alittaa 0,5 hoitajan vähimmäismitoituksen vuonna 2014. Hoitajaliittojen mukaan noin joka viides hoitopaikka alittaa vähimmäismitoituksen.

Tosielämän todelliset vanhustenhuollon parannukset antavat odottaa itseään ja mummoilla ja vaareilla menee lujaa siis vasta fiktiossa, mutta jonkinlaisesta tosielämän arvoilmapiirin muutoksesta kertonee MTV:n uusi toiminta-reality-sarja Mummomafia, jossa kolme tunnettua vanhempaa naista ratkoo nuorten aikuisten, perheiden, sinkkujen ja pariskuntien pulmia järisyttävän mummoenergian voimalla.

Heli Kokko 

16.1.2015 07:41

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko äänestää EU-vaaleissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva