Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Kiikarointia

Kuva: Kiikarointia

Suomen Urheilutoimittajain Liiton jäsenäänestys Vuoden Urheilijasta 2014 päättyy tasan silloin kun vuosi vaihtuu eli 31.12 kello 24.00. Toki Porin Parhaan urheilijan äänestys on jo päättynyt ja siinä olikin tasaista ryhmää esillä. Saapi nähdä kuka lopulta on Porin Ykkönen, joka julkistetaan 10. tammikuuta. Omasta veikkauksestani sen verran, että mukana oli karatea, pyöräilyä ja toki myös ratakelausta. Tästä pystyy moni jo päättelemään sen, että nyt jopa Porin parhaaksi saattaa tulla nainen, koska yleisurheilukin oli kuvassa mukana.

Urheilutoimittajien valinta vuoden parhaaksi julkistetaan Suomen Urheilugaalassa, joka pidetään Hartwall Arenassa 13. tammikuuta. Ettei liiaksi tulisi painotettua vain urheilutoimittajien valintaa, niin tuodaan esiin se, että yleisöäänestyksen perusteella valitaan vuoden sykähdyttävin urheiluhetki. Äänestäkää ihmeessä!
Suomen Urheilugaala myöntää erikoispalkinnot ”urheilu-urasta”, ”elämänurasta”, ”Suomen urheilun lähettiläs” ja ”reilu peli ja periksi ei anneta”. Näistä tulee Uuno-palkinnot.

Suomen Urheilumuseosäätiön nimeämä Hall of Fame-lautakunta valitsee urheilijoita, jotka pääsevät todelliseen Kunniagalleriaan. Sinne pääsyyn vaaditaan jo kovat meriitit.

Urheilutoimittajain Liitto valitsee vuoden nuoren urheilijan, vuoden valmentajan, vuoden joukkueen ja vuoden urheilijan. Tulkoon todettua, että vuoden nuorta urheilijaa ei jäsenäänestyksessä voinut äänestää, joten sen valitsevat Liiton järkipäät.

Mutta kyllä muissa kolmessa ryhmässä riitti pohdittavaa. Varsinkin vuoden joukkue oli hankala valinta. Jos Susijengin saavutusta arvosti, niin silloin jäivät huomiotta Kiekkoleijonat, joille sentään tuli olympiapronssi ja MM-hopea! Valitsin Susijengin, mutta täyttä epäjohdonmukaisuutta osoittaen valitsin vuoden valmentajaksi Suomen 20-vuotiaiden jääkiekon MM-titteliin (ja vielä Ruotsissa) valmentaneen Karri Kiven. Että sillai kai!

Vuoden Urheilijan valinnassa meikäläisellä painoi eritoten olympiamenestys. Mielestäni olympiavoitto on edelleen suurinta mitä urheilija voi urallaan voittaa. Myös olympiamitali, oli laji mikä tahansa, on kovaa valuuttaa.

Koska parisprintin kultamitalikaksikko kuului yksilölistalle, niin arvannette, että listani ykkönen oli Iivo Niskanen ja Sami Jauhojärvi. Uskon vielä vakaasti, että he myös tittelin nappaavat.

Ihan johdonmukaista ei taida nyt olla, että kakkoseksi listallani nousi pelkästään maanosamestari Antti Ruuskanen. Ja mitä tuumaatte, kun julkistan, että listani kolmonen oli golfaaja Mikko Ilonen. Voi tulla monta eriävää mielipidettä, mutta ehkä jotkut osaavat jo arvostaa Euroopan kiertueen reikäpelin voittoa ja nousua koko maailman rankinglistalla lajin viidenkymmenen parhaan sakkiin!

Erikseen ei enää äänestetä vuoden naisurheilijaa, vaan hän on jokaisen oman listansa korkeimmalle nostama naisurheilija. Ja neljäntenä listallani oli lumilautailija Enni Rukajärvi. Saavutus olympiahopea. Siis ei ollut Kaisa Mäkäräinen, joka vielä vuoden lopussa voitti kisoja ihan mennen tullen, mutta ei voittanut mitään Sotshin olympiakisoissa. Tähän piste!

Vuoden vaihteessa riittää urheilutapahtumia ja mikäli on raaskinut hankkia noita taivaskanavia, niin seurattavaa riittää niin, että on hyvä syy välttää siivoamista. Riippuu silti jokaisen perheen sukupuolineutraalista asenteesta. On muuten väkisin väännetty sana tuo sukupuolineutraali. Eihän ihminen sellainen voi olla! Ajatukset kyllä voivat olla.

Tarjonta alkaa nuorten jääkiekon MM-kisoista Kanadasta ja Keski-Euroopan mäkiviikko on tulossa. Mäkiviikosta on jotenkin suomalaisittain hohto kadonnut ja muutenkin tuulikompensaatiot muuttavat koko mäkihypyn luonnetta. Edes Janne Ahonen ei mahtunut Suomen ryhmään.

Tour de Ski, tuo väkisin tehty hiihtoviikko, kiinnostaa toki. Norjalaisten ylivoimaa on ajettu kiinni ja mikään ei lämmitä enempää hiihtoniilon tajuntaa kuin se, että Marit Björgen jää suomalaisen taakse. Davosin sprintit menivät poskelleen, koska suomalaisilta puuttui ajatus. Siis siitä, miten pitää pyrkiä sisäreunaan kurveissa ja pitää opetella laskemaan myös alamäkiä kurveihin. Hiihtää kyllä osaavat!

Joistakin ”johtoportaan” naisista tuntuu varmaan upealta kun saa ottaa kaksiosaisen sukunimen. Jos Krista Pärmäkoski (omaa sukua Lähteenmäki) olisi ottanut nimensä kaksiosaisena, niin kuvitelkaa mitä television kuvaruudun alareunassa lukisi kun Krista johtaa kilpailua?

Tässä olikin koko vuoden sovinistiannos!

Nyt se on sitten tutkittu. Porissa asuvat Suomen onnellisimmat ihmiset. Tällä palstalla olen usein painottanut, että urheilun puolella Porin asiat ovat kunnossa olosuhteiden puolesta. Ja se on myös yksi syy porilaisten onnellisuuteen - uskokaa vaan.

Näin vuoden lopussa on tapana toivottaa Hyvää Joulua sekä toivoa entistä Parempaa Tulevaa Vuotta. Eniten toivoo, että Euroopassa säilyisi rauha maassa ja ihmisillä hyvä tahto.

Odotellaan satakuntalaista urheilumenestystä edelleen.

Jarmo Liuhala

23.12.2014 08:00

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva