Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Naurua ja kauhua

Kuva: Naurua ja kauhua

Maapallon despootteja on aina pelätty hengen edestä mutta heille on myös naurettu, salaa tai vähemmän salaa. Yksi tavallisen ihmisen selviytymiskeinoista julmassa maailmassa on nauraa pelottaville asioille ja ihmisille. Taiteilijat auttavat meitä näkemään hirmuvaltiaat huvittavina ukkeleina.

Tuula Karjalaisen Tove Jansson -elämäkerrassa kuvataan, kuinka taiteilija pilkkasi Hitleriä niin, että tämän pelkoon ja autoritaariseen, sokeaan uskoon pohjautuva vallan mahti ja uhka ikään kuin sulivat pois ja Eurooppaa uhanneesta hirviöstä paljastui säälittävä ja huvittava pelle. Toven pilkassa oli sekä naurua että kauhua.

Charles Chaplinin käsikirjoittama ja ohjaama satiirinen elokuva Diktaattori syntyi keskellä toista maailmasotaa, 1940. Chaplin itse esittää elokuvan diktaattoria, Adenoid Hynkeliä, joka muistuttaa kovasti, etukirjaimia myöten, Adolf Hitleriä.

Naurua ja kauhua herättävät myös meidän aikamme yksinvaltiaat. Eduskunnan tulevaisuusvaliokunta julkisti 26.11. raportin, jonka sivuilla Venäjää kuvataan muun muassa "Pahan valtakunnaksi” ja jossa virolainen asiantuntija arvioi presidentti Vladimir Putinin hallinnon saavan pian stalinistisia tai natsistisia piirteitä.

Taiteilijat ja koomikot ovat suorapuheisempia. Kari Ketosen parodiavideo Putinista on ylittänyt kansainvälisen uutiskynnyksen.

Harry Potter -elokuvista muistamme kotitonttu Dobbyn, jonka yhdennäköisyys Putinin kanssa ärsytti niin, että joukko venäläisiä lakimiehiä haastoi elokuvayhtiön oikeuteen. Tarina lähti elämään BBC:n lasten nettisivuilla omaa elämäänsä: järjestettiin äänestys, ja 54 prosenttia vastaajista oli sitä mieltä, että Putin ja Dobby oli todennäköisesti  kaksoisveljekset, jotka oli erotettu toisistaan syntymän jälkeen.

Lontoolaisessa parturiliikkeessä on puolestaan pidetty hauskaa Pohjois-Korean johtajan Kim Jong-unin kustannuksella (HS 24.11.2014). Liike tarjosi 15 prosentin alennuksen hiusten leikkauksesta Kimin tyyliin niin, että pään päällä on tuuhea töyhtö ja sivut on ajeltu siiliksi. Muoti on Britanniassa erityisesti jalkapalloilijoiden suosiossa. Pyylevästä Kimistä on muutenkin tehty koominen hahmo, mutta lehden jutussa huomautetaan tämän olevan maailman huonoin vitsi: YK:n laajan raportin mukaan Pohjois-Korea syyllistyy lähes käsittämättömään julmuuteen satojatuhansia omia kansalaisiaan kohtaan.

Samassa lehdessä Tiina Rajamäki kirjoitti äärimmäisen oikeasta huumorista Saksassa. Eteläsaksalainen Wunsiedelin kaupunki on vuosikausia kärsinyt uusnatsien mielenosoituksista, jotka jatkuivat vaikka niiden syy, Rudolf Hessin hauta, siirrettiin pois 2011. Tänä vuonna keksittiin vastaisku, kaupunkilaiset tarttuivat huumoriaseeseen. Mielenosoitusreitin varrelle ripustettiin vaaleanpunaisia julisteita, marssijoille tarjottiin banaaneja ja lopuksi ilmaan heitettiin konfettipaperia. Jokaisesta marssitusta metristä kaupunkilaiset lahjoittivat 10 euroa uusnatsien vastaisen järjestön työhön. Rahaa kertyi 10 000 euroa.

Tempaus levisi sosiaalisessa mediassa  kansainvälisten tiedotusvälineiden sivuille ja lähetyksiin. Rajamäki iloitsee, että natsinolaus Wunsiedelin tapaan on valonpilkahdus Saksassa syksyllä järjestettyjen uusnatsimarssien jälkeen ja että nolaamistaktiikka halutaan ottaa käyttöön muuallakin Saksassa. Naurun kanssa käydään kauhun kimppuun.

19.12.2014 08:00

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva