Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Komiteat takaisin

Aluksi anekdootti viime vuosisadalta: Jokimutkan työväenyhdistys piti kokoustaan. Piiristä oli tullut kutsu seminaariin. Aiemmin ei ollut ollut tapana, mutta nyt aktivoiduttiin ja päätettiin lähettää Matti paikalle. Matti meni ja palasi. Seuraavassa kokouksessa Matilta kysyttiin, mitä siellä seminaarissa oikein puhuttiin. Matti siihen vähän hämmentyneenä: ”Monenlaista puhuttiin, mutta etupäässä käskettiin kovasti innostua.”

 

Kuntapolitiikassa toimiville Matin kohtalo on varsin tuttu viime vuosilta. Lukemattomia ovat olleet neuvottelut, seminaarit ja tilaisuudet, joihin on kutsu käynyt. Niissäkin on puhuttu monenlaista - etupäässä kuntauudistuksesta ja SOTE-reformista - ja kaikkeen on kovasti käsketty innostua. On puhuttu rohkeudesta, vanhojen asenneluutumien murtamisesta ja tulevaisuuden pelottomasta kohtaamisesta. On kerrottu taivaanrannassa siintävästä ihanasta tulevaisuudesta, jossa ikävät arkiongelmat, kuten talous ja palvelut, on kestävällä tavalla ratkaistu. Ja herätysliikkeistä tutulla metodilla on paikalle tulleita sopivasti uhkailtukin kadotukseen, eli kriisikunnaksi joutumisen riskillä, ellei `seuraväki´ ole näyttänyt riittävän halukkaalta luvattuun paratiisiin.


Useimmiten yleisö on toki hyväksynyt herätyskokousten perusteluosion, eli ongelmien kuvauksen. Tarve muutoksien tekemiseen on perusteltu ja ilmeinen. Eikä kuntaihmisten kokemusta tässä suhteessa sovi epäillä. Mutta kun kuvatun `taivaanrannan´ pintaa on hieman raaputtanut, on käynyt ilmi, että polku siihen on lähes totaalisesti suunnittelematta ja käytännön toimien, talouden ja vaikutusten arviointi kokonaan tekemättä, parhaimmillaankin vasta aloitettu.

Seurauksena on ollut, että innostus, rohkeus ja usko ihanaan taivaanrantaan on karissut. Epäilyä on kasvattanut sekin, että SOTE on lyhyellä ajalla muuttanut muotoaan useaan otteeseen, eikä sen vaikutuksista kuntatalouteen noin neljän valmistelu- ja vatkausvuoden jälkeen lopullisesti vieläkään tiedetä. Ja kun SOTE kattaa - kunnista riippuen - keskimäärin yli puoleen kuntien budjetista ja henkilöstöstä, on vaikutus käynnissä oleviin kuntarakennekeskusteluihin ollut lamauttava. Kun kenelläkään ei ole esittää juuri minkäänlaista kuvaa siitä, miten kuntalaisten palvelujen käy, on aika ylivoimaista saada kuntapäättäjää sitoutumaan pikaiseen kuntaliitokseen, vaikka asenne, rohkeus ja pelottomuus olisi kuinka kohdallaan tahansa.

Kunnissa on näin ajauduttu seisovan veden tilaan. Odotetaan, mitä tuleman pitää, lykätään ratkaisuja ja keskitytään torjumaan välittömiä vaurioita. Korkeintaan visioidaan, miltä budjetti mahdollisesti näyttää vuoden tai kahden päästä. Ja sekin näky on aika monella jos-sanalla varustettua. Eikä tämä tietenkään ole hyväksi ajatellen sitä, että ongelmat eivät odottelemalla poistu.

Mutta kuntapäättäjiä asiassa on vaikea mennä syyttämään. Tai ainakin vain vähäisessä määrin. Vääjäämättä katse kääntyy valtakunnan päätöksenteon kyvyttömyyteen valmistella ja tehdä yksiniitisiä ratkaisuja, joihin voisi luottaa ja joiden varaan rakentaa. Luonnollisesti ongelma on suurin kuntatasolla, joka on kaikkein lähinnä ihmisiä ja heidän palvelujaan. SOTE-prosessin vaiheissa aluksi annetut mahtipontiset julistukset, sitten tyhjät lausunnot ja aikataululupaukset ja sen jälkeen jatkuva soutaminen-huopaaminen keskeisissä yksityiskohdissa, ovat vieneet luottamuspääoman nollaan ellei miinukselle.

Suomessa suuria yhteiskunnallisia reformeja on poikkeuksetta toteutettu huolellisen valmistelun jälkeen. Sitä on seurannut laaja poliittinen keskustelu ja sen päätteeksi on hyväksytty lainsäädäntö.

Aikaakin on varattu riittävästi. Menneinä vuosina tasokkaasta valmistelusta vastasi usein paljon parjattu komiteajärjestelmä, joka puutteistaan huolimatta tuotti hyvää lainsäädäntöpohjaa monille suurillekin lakihankkeille. Olisiko taas komiteoiden aika? Huonommaksi tuskin menisi…

Harri Kivenmaa

12.12.2014 08:00

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko äänestää EU-vaaleissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva