Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Kiikarointia

Kuva: Kiikarointia

Alkaa olla se aika vuodesta, jolloin kulunut vuosi laitetaan urheilullisesti pakettiin ja pohditaan, onko meillä ensi vuonna mahdollisuuksia hankkia mitaleita arvokisoista. Suomen Urheilutoimittajain liitto lähettää ensi viikolla omat ehdokaslistansa Vuoden Urheilijaksi, mutta Porin parhaasta urheilijasta on jo äänestys lopuillaan. Porin osalla ei ihan toissa vuoden hurmoksiin tänä vuonna pystytty, mutta kyllä sieltä koviakin suorituksia löytyy. Silti tuntuu kuin olisi ollut välivuosi!

Vuoden urheilijasta käydään vielä ennen vuoden vaihdetta tiukempaa analyysia, mutta kyllä se niin on, että olympiakulta tulee olemaan kova meriitti, jonka rinnalla lajien MM-kisat jäävät kakkoseksi. Tässä mielessä ykkösinä ovat Iivo Niskanen ja Sami Jauhojärvi, joiden parikulta lasketaan yksilösuorituksiin.

Niskanen ja Jauhojärvi näyttivät kuntonsa säilyneen täksi talveksi, sillä kumpikin heistä oli jo maailmancupin palkintopallilla. Varsinkin Samin kommentti siitä, että seuraava maailmancupin kisa jää häneltä väliin, koska tuli kutsu Linnaan. Linnaan kutsu on käynyt myös kilpakaveri Petter Northugille, mutta ei ihan samoissa merkeissä, kuten Jauhojärvi ilkamoi.

Tässä syksyn herkkinä hetkinä lupasin nostaa myös golfaaja Mikko Ilosen korkealle vuoden urheilijan listallani. Tosin se taitaa edellyttää ensin sitä, että Liitto on kelpuuttanut Ilosen omalle äänestyslistalleen.

Onhan meillä Antti Ruuskanen ja Kaisa Mäkäräinen. Kaisa olisi listalla korkealla muuten, mutta kun töpeksi kauden suurimmat kisat, Sotshin talviolympialaiset!

Kansainvälinen Jalkapalloliitto FIFA on saanut varsin kyseenlaista kuuluisuutta lahjontaskandaalien takia. Ja kyllä maallikosta tuntuu siltä, että peräti kaksien MM-kisojen päättäminen yhdessä kokouksessa meni jopa Sepp Blatterin hilseen yli. Mutta niin vain Blatter jatkaa tehtävissään niin kuin mitään erikoista ei olisi tapahtunut. Se on kirjaimellisesti homma, josta lähdetään vain suoraan kappeliin!

Silti kun FIFA julkisti kolme Kultaisen Pallon ehdokasta, niin kyllä firmassa ainakin jotkut ovat ajan tasalla. Vuodesta toiseen huipulla ovat olleet jo Lionel Messi ja Christiano Ronaldo, mutta nyt uutena lenkkinä äänestykseen nousi maalivahti. Saksan Brasilian kisoissa maailmanmestaruuteen torjunut ja maalivahdin homman melkein uuteen ulottuvuuteen (liberonkin rooli) Manuel Neuer on paikkansa ansainnut.

Ja sen ovat kiistatta tehneet myös Messi ja Ronaldo, joten onkin erittäin mielenkiintoista sitten katsoa, mikä merkitys lasketaan pelaajalle, joka ei sitten päästänyt palloja selkänsä taakse ja oli avain Saksan MM-titteliin!

Jääkiekon SM-liigasta uskottiin tulevan varsin kuivahko sarja sen jälkeen kun yksi joukkueista (Jokerit) lähti Venäjän liigaan ja tilalle nostettiin kabinettipäätöksellä Vaasan Sport.

Kun SM-liiga lähestyy puolta väliä, niin onhan se äärettömän tasainen. Ennen sarjan alkua laskettiin suosikeiksi Oulun Kärpät, Rauman Lukko ja Turun Palloseura. Tai ainakin meikäläinen näin ennakoi. Porin Ässien osalta oli tiedossa, että tulossa on kausi, jolloin sisään ajetaan nuoria pelaajia ja kun päävalmentajana on Pekka Rautakallio, niin homma on myös toiminut. Vielä ennen kautta ei edes monikaan patafani ollut tietoinen nimistä Valtteri Viljanen, Jarno Kärki, Ville Ahlgren ja Niko Ojamäki. Aleksi Saarela sentään oli jo tutumpi toisen polven kiekkoilija.

Mutta palataan takaisin liigan kärkikahinoihin. Kuuden sakki oli ennen torstain kierrosta JYP, Kärpät, HPK, KalPa, Lukko ja HIFK. Ensinnäkin Marko Virtasen valmentama JYP ei ehkä ole yllätys, eikä myöskään Lauri Marjamäen valmentama Kärpät, mutta Pasi Arvosen valmentama HPK on jopa jättiyllätys.

Kun Pekka Virta valmensi Ässiä, niin ei olisi osannut kuvitella, että hänen valmentamansa KalPa keikkuisi kärkipäässä. Mutta siellä keikkuu ja jopa hyvillä peliotteilla!

Ei muuten ole epäillystäkään, etteikö Risto Dufvan valmentama Lukko olisi keväällä vielä kova sakki. Jotenkin joukkue on rakennettu niin, että joka osa-alueelle on omat työmyyränsä. Tappara taitaa muuten olla se seuraava valmentajaa vaihtava joukkue. Nimittäin ei enää pitkään löydy Stephen Dixonin tasoisia pelimiehiä!

Jossain elämäni vaiheessa tuli seurattua Kiinanmuurin ikkunasta kun pikkuvintiö Joonas Nordman telmi pihassa. Ei ihan uskonut, että siinä olisi kaveri, joka vielä nostaa porilaisuuden liki uudelle tasolle. Mutta Salme Pasi voitti Putouksen hahmokilpailun ja nimenomaan melko lailla porilaisilla sutkauksilla. Eikä sitä äänestysvoittoa ihan porilaisilla äänillä saanut, kyllä joukossa saattoi olla joku raumalainenkin?

Salme Pasi saanee tänään jonkinlainen ”torilla tavataan”- tapahtuman, eikä se suinkaan ole pehmeet touhuu, vaan paremminkin, että sillai kai!

Ennen kuin tämä Pasi nousi julkisuteen, niin meikäläinen tunsi sentään Porista Salme Ahti!

Hyvää Itsenäisyyspäivää.

Jarmo Liuhala

5.12.2014 08:00

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko äänestää EU-vaaleissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva