Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Asevelisosialistien perintö

Kuva: Asevelisosialistien perintö

Minulla oli äskettäin kunnia olla vieraana Katuneiden muistosäätiön 70-vuotisjuhlassa, jossa mm. muisteltiin niin kutsuttujen asevelisosialistien vaikutusta suomalaiseen yhteiskuntaan - vaikutusta, joka elää josakin muodossa yhä edelleen.

Asevelisosialistien nimitys sai alkunsa niistä sosialidemokraateista, jotka olivat yhdessä oikeistolaisten kanssa mukana talvisodan jälkeen perustetun Aseveljien liiton toiminnassa ja nujertamassa jatkosodan jälkeen kommunistien toimintaa Suomessa.

Asevelihenki oli kuitenkin vanhempaa perua. Helsingin Säätytalossa pidetyssä Kaatuneiden muistosäätiön juhlassa dosentti ja valtiotieteen tohtori Eino Ketola totesi juhlaesitelmässään, että asevelihenki syntyi vähitellen Suomen kansalaissodan ja talvisodan välisenä aikana, vaikka kansalaissota repikin suomalaiset rajusti kahteen leiriin.

Ketolan mukaan pian kansalaissodan jälkeen vahvistetut perustus- ja kunnallislait sekä 6 vuoden oppivelvollisuuden säätäminen vuonna 1921 kaikille antoivat kasvuvoimaa kansalliselle eheydelle. Kuten Ketola sanoi, erityisesti oppivelvollisuuslain myötä työväestönkin nuoriso kasvoi Suomen lipun alla.

1920-luvun lopulla alkanut nousukausi ja sen myötä syntyneet työpaikat paransivat myös työväestön ja torppareiden sosiaalista asemaa. Se muutti myös suhtautumista maanpuolustukseen. Sosialidemokraattien pääsy Väinö Tannerin johdolla hallitukseen nostivat ”rahvaan” itsetuntoa edelleen, ja niin Suomen osaltaan pelastanut talvisodan yhteinen asevelihenki alkoi syntyä.

Talvisodan jälkeen perustettu Aseveljien liitto lähti nopeaan kasvuun samalla kun luokkarajat ylittänyt rintamaveljeys tiivisti rivejä. Jatkosodan aikana aseveliliikkeestä kehkeytyi maan suurin kansalaisjärjestö.

Sodan jälkeen liittoutuneiden valvontakomissio, jota Neuvostoliitto Suomessa johti, koki kommunistien myötävaikutuksella aseveliliikkeen uhaksi, ja komissio määräsi Aseveljien liiton lakkautettavaksi fasistisena järjestönä vuonna 1945.

Sitä ennen Aseveliliiton johdossa mukana olleet alkoivat kuitenkin järjestellä sen omaisuutta säätiöihin, ja pieni joukko porvareita ja sosialidemokraatteja perusti Kaatuneiden muistosäätiön vuonna 1944.

Demareista perustajina olivat mm. SDP:n pitkäaikainen kansanedustaja ja ministeri sekä Suomen Sosialidemokraatti -lehden päätoimittajanakin vaikuttanut Penna Tervo, pitkäaikainen ministeri Väinö Leskinen sekä myöhemmin mm. TUK:n puheenjohtajana toiminut Arvi E. Heiskanen. Porvaripuolen perustajajäseniin kuului mm. kokoomuksen puheenjohtajana myöhemmin toiminut Jussi Saukkonen.

Asevelihenki ei siis kuollut, vaikka Aseveliliitto lakkautettiin. Moni aseveli nousi myöhemmin merkittäviin asemiin yhteiskunnassa aina valtiollisiin johtotehtäviin saakka.

Eino Ketola muistutti esitelmässään, että aseveliliike vaikutti yhteiskunnallisessa toiminnassa ja talouselämässä ilman järjestörakennetta koko veteraanisukupolven aktiiviajan, ja Kaatuneiden muistosäätiössä vaikutus on kestänyt 2000-luvulle saakka.

Tervon, Leskisen ja Heiskasen ympärille muodostui asevelisosialistien leiri, joka mm. oli ratkaisevassa roolissa, kun SDP:tä pidettiin kasassa sen hajaannuksen aikana. Asevelisosialistitkin nousivat merkittäviin tehtäviin paitsi SDP:ssä ja ay-liikkeessä myös koko muussa yhteiskunnassa.

Kaatuneiden muistosäätiö on vuosikymmenten ajan tukenut sodasta kärsineiden sukupolvien ja heidän jälkeläistensä elämää rauhanajan Suomessa mm. apurahoin sekä turvannut veteraanien ja sotaleskien mahdollisuuksia arvokkaaseen vanhuuteen.

Sille työlle näyttää olevan tarvetta edelleen, vaikka veteraanien rivit käyvät yhä harvemmiksi.

Jukka Vilponiemi

28.11.2014 08:00

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva