Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Sote tulee

Kuva: Sote tulee

Uudistuksella sosiaali- ja terveyspalvelut pystytään turvaamaan perustuslain (19§) vaatimalla tavalla. Ensisijaista ovat jokaiselle turvattavat sosiaali- ja terveyspalvelut ja terveyden edistäminen, kuntien itsehallinnon on mukauduttava järkevään ja tarpeelliseen uudistukseen.

Toimivat palveluketjut toteutuvat, julkiset palvelut ovat ensisijaisia, lähipalvelut ja ennaltaehkäisyyn ja kuntoutukseen panostaminen korostuvat ja päätöksenteko perustuu kuntien tahtoon tehdä yhdessä.
Terveyseroja on vähennettävä. Tällä hetkellä terveyserot ovat kasvaneet ja kasvavat edelleen, jos sote- järjestelmää ei uudisteta. Esimerkiksi eliniän odotteessa miehillä on jopa 12 vuoden ero.

On hyvä, että tuottamisvastuu säilyy ensisijaisesti julkisella puolella. Yksityinen ja kolmas sektori voivat edelleen halutessaan täydentää palveluja.

Useissa kunnissa suunnitellaan nyt sote-lain valmisteluvaiheessa sote-palvelujen kokonaisulkoistuksia. Ulkoistuksia suunnitellaan jopa 10+5 vuodeksi. Ilmeisesti taustalla on yksityisten sosiaali- ja terveyspalveluyritysten huoli omista markkinoistaan ja siitä johtuva kuntapäättäjien voimakas lobbaaminen. Nyt jäitä hattuun päättäjät, erilaiset ulkoistamiset tässä vaiheessa on kapuloiden laittamista rattaisiin. Ulkoistamiset voivat siirtävää veroina kerättyjä varojamme yksityisen palveluntuottajan voittoina ulkomaille.

Onko järkeä!

Sote-uudistuksella on tarkoitus parantaa palvelujen yhdenvertaista saatavuutta, parantaa hoidon laatua, yhtenäistää hoitoketjuja, hillitä kustannusten kasvua ja parantaa kustannustehokkuutta.

Yksittäisten kuntien kiireessä tekemät ulkoistukset sotivat näitä tavoitteita vastaan. Hätiköiden tehdyt ulkoistamiset voivat tulla kunnalle todella kalliiksi ja voi johtaa siihen, että kunta maksaa palveluistaan kahteen kertaan: sekä yksityiselle paleluntuottajalle että sote-alueelle.

Sote-uudistus turvaa lähipalvelut. Lähipalvelujen kehittäminen onnistuu helpommin isopien toimijoiden tekemänä. Isompi toimija pystyy turvaamaan syrjäseudullekin palveluja, joita pieni kunta ei yksin voisi koskaan tarjota. Lähipalvelut varmasti muuttavat muotoaan tulevaisuudessa ja emme vielä osaa kuvitellakaan kaikkia uusia tapoja, sähköisten ja pyörillä olevien palveluiden lisäksi. Ikäihmisten kohdalla on erityisen tärkeää, että sosiaali- ja terveyspalvelut järjestetään yhtenä inhimillisenä kokonaisuutena, eikä niiden välillä ole voimavaroja syöviä raja-aitoja.

Uudistus on nyt toteuttava. Asian siirtäminen olisi tuhoisaa julkiselle palvelutuotannolle. Kehitetään yhdessä julkisia palveluja kansallisen edun vuoksi. Ei anneta niitä yksityisten markkinoiden temmellyskentäksi.

Hyvää pikkujouluaikaa!!

Rauno Vesivalo

21.11.2014 09:00

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko äänestää kevään eduskuntavaaleissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva