Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Kokoomus elää kriisin vaihetta

Kuva: Kokoomus elää kriisin vaihetta

Mikä aiheutti sen, että kokoomus ja vihreät menevät seuraaviin eduskuntavaaleihin yhteisellä listalla? Hätä on ollut molemmilla puolueilla; ei saada 14:n ehdokkaan listaa täyteen. Ideologinen aatepohja kuvaa hädän tilannettaan. Näiden puolueiden välillä ei ilmeisesti ole mitään toisistaan erottuvaa, vaikka molemmat puolueet tuovat esille, että vaaliliitto on vain tekninen.

Minua lähestyi muutama viikko aikaisemmin vihreiden johtonainen ja pyysi lounaan kera, että sosialidemokraatit ja vihreät menisivät eduskuntavaaleissa vaaliliittoon. Oli vähällä mennä lihanpala kurkkuun, kun kuulin kutsun sisällön. Kutsujakin epäili, että sosialidemokraatit eivät tätä esitystä hyväksy. Päätelmä oli vihreältä leidiltä oikea. Hätä kuvaa Vihreiden tilannetta: Satakunnassa tulos on ollut aina heikko, ja omien aatemaailmasta ei löydy vetovoimaisia ehdokkaita. Nyt on hyväksyttävä ydinvoiman uhallakin vaaliliitto kokoomuksen kanssa.

Miksi kokoomus ja piirin puheenjohtaja pyytää vihreiltä apua omaan ehdokaslistaan? Hätä on suuri, ei löydy vetovoimaisia ehdokkaita omasta jäsenkentästä. Eduskuntavaalien tilanne kokoomuksessa on historian epämukavin Satakunnassa. Molemmat istuvat kansanedustajat Holmlund ja Kataja pakenevat puoluevastuuta. Pitkään mukana olleena ihmettelin kokoomuksen ehdokasasettelutyöskentelyä, eikö olisi pitänyt jommankumman jatkaa puolueen ja Satakunnan edun vuoksi.

Ehdokkaiden hakeminen on ollut vaikeaa. Aikaisemmissa vaaleissa mukana ollut apulaiskaupunginjohtaja Kari Hannus ylsi noin tuhanteen ääneen, ja nyt taitaa käydä samalla lailla. Nykyinen Porin kaupungihallituksen puheenjohtaja Jaana Laitinen-Pesola tunnetaan sosialidemokraattisen presidentin Tarja Halosen tukinaisena ja sitä perinteiset kokoomuslaiset eivät sulata.

Leikitään ajatuksella, että Kari Hannus pääsisi eduskuntaan. Mitä sen jälkeen Porin kaupungin virkamiesjohdossa tapahtuu. Nykyinen kansanedustaja Sampsa Kataja on ilmoittanut menevänsä tälle paikalle. Mahtaako Kataja huomioida, että ei tällaiseen virkaan vain ilmoittauduta. Se vaatii Porin kaupunginvaltuuston enemmistön valintahetkellä taakseen. Pitääkö Kari Hannuksen paikkaa edes täyttää, me pärjäämme kahdella jopa yhdellä kaupunginjohtajalla.

Kaupunginhallituksen puheenjohtajan Jaana Laitinen-Pesolan siirtyminen eduskuntaan tuo yhä enemmän Porin kokoomukselle tuskaa. Kuka Laitinen-Pesolan tilalle kaupunginhallituksen puheenjohtajaksi? Kataja olisi luonnollinen siirto, mutta Vasama tätä valintaa ei hyvällä katso. Jos KH:n puheenjohtajaksi menee Vasama, kenestä ryhmyri? On väläytelty Piia Kaskea. Jos kuvio menee näin, Kataja saa tyytyä nykyiseen paikkaansa eli valtuuston 1. varapuheenjohtaja.

Vaalien jälkeinen elämä on mielenkiintoinen.

Porin kaupunginvaltuuston kokous meni nuottien mukaan, ennakkoon oli tiedossa kokoomuksen, vihreiden, keskustan ja perussuomalaisten yhteiselo porvarillisen ajatusmaailman näkökantojen mukaan. Eivät painaneet selvät selvitykset koulujen ja perusturvan leikkausten hillitsemisestä. Sosaialidemokraattien ja vasemmistoliiton ajatukset hieman kuntalaisten helpommasta elämästä vuonna 2015 saivat äänestyksissä huutia. Esityksemme olisi mennyt valtuustosopimuksen raamien sisällä eikä minkäänlaisia ylilyöntejä olisi tapahtunut. Ylimielisyys otti vallan, jota kokoomus johti taidokkaasti ja sai apupuolueet mukaan tähän kurjistamispolitiikkaan.

Joulu lähenee ja leipäjonot pitenee. Miksi näin? Olemme Pohjoismainen hyvinvointivaltio johon Porikin kuuluu. Häpeällistä! Toivottavasti kaupungin virkamiesjohto hoitaa edes vähävaraisten jouluruokailun.

Esa J. Wahlman

21.11.2014 09:00

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko äänestää EU-vaaleissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva